Šios inciatyvos idėja gimė Lietuvos audiosensorinei bibliotekai, bendradarbiaujant su šalies leidėjais. Iniciatyvos autorių teigimu, dabar „copyright“ simbolis knygų puslapiuose yra per mažas, kad būtų pastebėtas, todėl siūlo jį išryškinti, padidinti ir paversti labiau matomu. Prie šios iniciatyvos kviečiamos jungtis visos Lietuvos leidyklos, knygynai, bibliotekos ir skaitytojai.

„Kasdien susiduriame su autorių kūrybos rezultatais, tačiau autorių teisių apsaugos klausimas visuomenėje dar nėra savaime suprantamas, ypač kai kūryba atsiduria virtualioje erdvėje. Dar trūksta supratimo, kad ne viskuo, ką randame virtualioje erdvėje, galima naudotis ir dalintis be apribojimų, ne viską galima platinti. Šia iniciatyva siekiame paprastomis priemonėmis, bet kartu kūrybiškai pažvelgti į autorių teisių temą. Todėl į dėmesio centrą iškeliame visiems matytą, bet, panašu, dar ne visiems gerai suprantamą autorystės simbolį © („copyright“)“, – sako Erika Buivydienė, bibliotekos direktorės pavaduotoja.

Pasak bibliotekos atstovės, tai pirmas toks atvejis Lietuvos leidybos istorijoje, kuomet kovai su nelegaliai platinamomis knygomis sukurta kampanija siekia suvienyti skirtingose knygų kontekstuose dirbančius ir veikiančius žmones. Nesvarbu, rašančius ir leidžiančius popierines ar skaitmenines knygas.

Daug kūrinių vagysčių – iš nežinojimo

Apie tai, jog autorinių teisių supratimas dar gana miglotas, kalba ir patys kūrėjai. Tomas Dirgėla, populiarus knygų vaikams autorius, stebisi nesenai nutikusia istorija, kuri iliustruoja edukacijos apie autorines teises trūkumą.

„Sulaukiau žinutės iš skaitytojo, kuris dalijosi įspūdžiais apie mano naują knygą. Šiek tiek sutrikęs pasidomėjau, kokiu būdu jis perskaitė knygą, kurią leidykla dar tik pridavė į spaustuvę. Jaunasis skaitytojas man drąsiai atsakė, kad knygos kopiją jam namo parnešė spaustuvėje dirbanti mama. Manau, šis atvejis puikiai parodo, kad kalbėti apie autorines teises vis dar reikia ir kad svarbu orientuoti tą komunikaciją ne tik į suaugusiuosius“, – mintimis dalijasi rašytojas.

Dauguma autorių kūrinių vagysčių susijusios su nežinojimu. Knygų autoriai, jiems atstovaujančios institucijos bei autorių kūrinius visuomenei legaliu būdu platinančios įmonės edukaciją mato kaip vieną pagrindinių priemonių realiam pokyčiui pasiekti.

Pasak Martynos Gudaitės-Gulbinienės, autorių, atlikėjų ir muzikos leidėjų teisėms atstovaujančios „AGATA“ direktorės pavaduotojos, dauguma pažeidimų nutinka dėl supratimo apie autorines teises trūkumo.

„Paprastas pavyzdys – knygų autoriai kasmet gauna pajamas už jų knygų panaudą bibliotekose. Tai reiškia, kad juo dažniau knyga buvo paimta iš bibliotekos, tuo didesnis atlygis bus skirtas autoriui. Natūralu, jei kažkas tą iš bibliotekos paimtą knygą nukopijuoja ir pasidalina kopija su kaimynais – autoriaus pajamos mažėja. Ir dažnai taip daroma ne iš piktos valios, o tiesiog nesusimąstant, jog net toks mažas veiksmas prilygsta nelegaliam knygos platinimui“, – teigia M. Gudaitė-Gulbinienė.

Iniciatyvą remia ir leidykla „Baltos lankos“. Leidyklos vadovės Austės Šaliamoraitė-Nasickės teigimu, kūrinio, kaip kito asmens darbo, pastangų ir žinių rezultato, mes dažnai dar nelaikome kieno nors turtu: „Labai daug kalbame apie tai, kaip vertiname kūrybą, tačiau elgiamės kitaip, iš tiesų jos nevertiname, nes už ją kūrėjui mokėti nenorime. Didelė dalis tų, kurie neteisėtai kopijuoja kūrinius, nemano, kad tai yra vagystė, ir dėl to nesijaučia blogai“.

Kviečia tapti legalaus turinio ambasadoriais

Iniciatyva „Skaitykis su knygomis“ sukurta taip, kad įsitraukti į komunikaciją apie popierinių, skaitmeninių ir garsinių knygų autorių teises galėtų visi. Kiekvienas, norintis tapti legalaus turinio ambasadoriumi ir skleisti žinią apie knygų autorinių teisių svarbą, tą gali padaryti užsukęs į oficialią iniciatyvos interneto svetainę, skirtą © („copyright“) simboliui.

Šioje platformoje knygynai, leidyklos, bibliotekos ir pavieniai asmenys kviečiami laisvai naudotis paruoštais žaismingais plakatais, skaitmeniniais ir garsiniais logotipais, specialiais vizualais socialiniams tinklams, kuriuos atsisiuntę ar atsispausdinę, gali puošti vitrinas, sienas, lentynas, knygas, socialinių tinklų paskyras, kompiuterius ar telefonus. Visi atributai yra nemokami.

Visą iniciatyvos vizualinę ir garsinę medžiagą galima parsisiųsti iš atviros platformos https://skaitykissuknygomis.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją