Birželį Šiaulių dramos teatro direktoriumi buvo paskirtas šio teatro aktorius Aurimas Žvinys. Meno vadovo pareigos pasiūlytos aktoriui, režisieriui, buvusiam Rimo Tumino auklėtiniui Pauliui Ignatavičiui. Šis Šiauliuose jau pastatė keturis spektaklius – „Kovą“, „Ežiuką rūke“, „Meilę po guobomis“ ir „Žaidimo pabaigą“. Rugpjūčio 2 dieną A. Žvinys ir P. Ignatavičius susitiko su teatro kolektyvu, išdėstė savąją viziją.

Iki naujųjų – trys premjeros

Šiauliečiai pirmajam naujojo sezono pusmečiui rengia tris premjeras. Viena jau buvo rodyta birželį, uždarant praėjusį sezoną. Tai režisieriaus, aktoriaus Aido Giniočio sumanyta Petro Vaičiūno „Patriotų“ interpretacija „Vardan tos“. Repeticijos vėl atsinaujins, ir šiuo spektakliu rugsėjo 24 dieną Šiaulių dramos teatras pajudės į naujus kūrybos metus.

Senokai naujienomis džiaugėsi šiauliškių vaikai, tad spalio pabaigoje arba lapkričio pradžioje numatoma parodyti Antoine‘o de Saint-Exupery „Mažojo princo“ inscenizaciją. Ją režisuoja Vilniaus teatro „Lėlė“ aktorius Šarūnas Datenis.

Teatre pamažu atsiranda nauja sceninė erdvė – Mažoji salė. Anksčiau joje rodyti pavieniai projektiniai spektakliai. Restauruotoje, nauja įranga aprūpintoje salėje ketina dirbti režisierius Arvydas Lebeliūnas. Jis inscenizuos prancūzišką komedijinio žanro pjesę darbiniu pavadinimu „Dvi poniutės pakeliui į šiaurę“.

Grąžins teatrą Šiauliams

Pasak A. Žvinio, jo vadovaujama įstaiga vis dar įgyvendina ankstesnių vadovų planus. Nuo 2017 metų ims ryškėti naujos teatro perspektyvos. A. Žvinys ir P. Ignatavičius ketina daugiau dėmesio skirti savai programai, mėgins keisti teatro veidą.

Naujieji vadovai norėtų teatrą „grąžinti“ į miestą. „Kurį laiką jis buvo atitolęs nuo miesto kasdienybės, aktualijų, gyveno gana uždarą gyvenimą, tenkindamasis tik pastatymais. To nepakanka. Mudu su Pauliumi manome, kad teatras turėtų aktyviau įsilieti į miesto kultūrinį gyvenimą, maža to – veikti jį, tapti idėjų centru. Turime ir save parodyti, ir naują publiką prisivilioti“, – pabrėžė A. Žvinys.

Rugpjūčio 26-27 dienomis teatras ketina dalyvauti „Šiaulių naktyse“, vėliau įsitrauks į ypač populiarių renginį „Šiaulių dienos“. „Greta mūsų pagrindinės veiklos mėginsime nuolat dalyvauti ir miesto šventėse, kultūros renginiuose“, – teigė teatro vadovas. Teatro fasadą per „Šiaulių naktis“ užlies šviesų projekcijos, bus rodomi aktorių portretai, skambės spektaklių muzika. Vyks ir naktinė ekskursija po teatrą. Pasišviesdami prožektoriais jos dalyviai leisis į tolimiausius gana erdvaus pastato užkaborius, stebės specialiai šiam įvykiui parengtus etiudus, ištraukas.

"Vardan tos" repeticijos

Šiauliai „kraujuoja“: jaunieji renkasi Vilnių ir Kauną

Pasak A. Žvinio, Šiaulių dramos teatras jaučia jaunų scenos meno kūrėjų stoką, tačiau ne mažesnė bėda – ir viduriniosios kartos vyrų aktorių trūkumas. „Projektiniams, pavieniams spektakliams tokia problema neegzistuoja – atvykstantys režisieriai iš anksto suburia savo komandą. Jaunimas mielai linkęs bendradarbiauti, tačiau varžyti savęs, tapti etatiniais darbuotojais ir įsipareigoti gyventi Šiauliuose nenori. Jiems labiau patinka laisvojo menininko statusas, savo viltis sieja su Vilniumi arba Kaunu. Tai naujos kartos požiūris, turiu jį gerbti. Teks prisitaikyti“, – liūdnai kalbėjo pašnekovas.

Teatro kolektyvą papildė Šiaulių universiteto Estrados meno studijų programą baigę jaunieji aktoriai. Programos nebeliko, tačiau aktoriai sėkmingai įsilieja į trupę. „Bėda ta, kad išvažiavę studijuoti į Vilnių ar Kauną, juose ir lieka. Iš pradžių entuziastingai tvirtina grįšią į Šiaulius, bet pamažu prisiriša prie tų miestų ir kategoriškai atmeta siūlymus dirbti periferijoje. Štai kodėl mūsų teatras privalo kurti patrauklų Šiaulių miestą“, – tvirtino A. Žvinys.

Anot jo, kai „nukraujuoja“ miestas, blogai ir teatrui. Šiaulių universitetas, kažkada buvęs didžiulis jaunimo traukos centras, kasmet sulaukia vis mažiau studijuojančiųjų. „Ir tai ne tik Šiaulių, tai visos Lietuvos problema. Todėl viena didžiausių mūsų misijų, nežiūrint to, kad įgyvendiname Kultūros ministerijos numatytą kultūros politiką – dirbti ir miestui: kad Šiauliai būtų bent truputį patrauklesni – nors savo kultūriniu gyvenimu. Nereikia orakulo įžvalgos – jei tendencijos liks tos pačios, greitai tapsime nereikalingi“, – nukirto naujasis Šiaulių dramos teatro direktorius A. Žvinys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)