„Tvarumas – jau daugelį metų aktuali tema ir kino pasaulyje“, – sako festivalio programos sudarytoja Dovilė Grigaliūnaitė. – Apie ją garsiai kalba ne tik aktoriai, scenarijų autoriai, bet ir režisieriai, kiekvienais metais atrandantys naujas temas, formas, balsus. Puikus to pavyzdys – rinkinyje esantis dokumentinio kino kūrėjos Lauros Poitras filmas „Tiek grožio, tiek skausmo“ (All the Beauty and the Bloodshed), atskleidžiantis opioidų industrijos krizę. Režisierę domina nusistovėjusią tvarką griaunantys išsišokėliai, savo veiksmais kuriantys socialinį pokytį ir dėl to neretai iškrentantys iš įprasto gyvenimo. Nenuostabu, kad ją sudomino fotografė Nan Goldin, kuri dokumentuoja savo ir aplinkos gyvenimą tokį, koks yra, be pagražinimų. Tokie filmai sukrečia atvirumu, skausmu ir skatina susimąstyti.“

Tvarumo tema labai svarbi ir didžiajam festivalio partneriui ERGO – pernai džiaugęsis, kad vis daugiau žmonių supranta, jog tvarumas yra ne tik filantropijos forma, bet kur kas platesnis požiūris, šiemet ERGO vadovas Tadas Dovbyšas pasakoja pastebintis, jog visuomenė vis dažniau įgyvendina tvarias iniciatyvas. „Maloniai džiugina su tvarumu susijusių renginių, tam tikrų meninių iniciatyvų gausėjimas, kuriuose ieškoma sprendimų, kaip šiandienos poreikius tenkinti ne būsimų kartų sąskaita. Todėl labai įdomu stebėti, kaip prie šių temų skleidimo, pasirinkdami savitą, ypatingą braižą prisideda ir kino kūrėjai. Pavyzdžiui, menininkės Anos Vaz filosofiškas esė-filmas „Amerikoje dabar naktis“ (It is Night in America) kelia klausimą, ar gyvūnai veržiasi į miestus, ar mes užimame jų teritoriją.“

Ekologinė kritika ir gyvūnų revoliucija

Į šių metų „Kino pavasario“ programos „Šiandienos filmai rytojui“ rinkinį patenka ir kino kūrėjo Marko Jenkino „Akmens sala“ (Enys Men) – nuo gamybos iki temos ekologinio mąstymo persmelktas filmas apie laiką, vienatvę, gamtą, kuriame ypatingas garso takelis ir 16 mm juosta kuria pasikartojančio košmaro atmosferą. Filmas buvo filmuojamas itin rūpinantis aplinka, o laikydamasi savo principų, kūrybinė grupė į premjerą Kanuose tris dienas keliavo traukiniu.

Tvarumą per migracijos ir integracijos klausimus tyrinėja Venecijos kino festivalio „Horizontų“ programos specialiuoju žiuri prizu apdovanota Damiano Kocuro drama „Duona ir druska“ (Bread and Salt), pasakojanti apie jauno talentingo pianisto prieštaringą santykį su provincijos miestelio, kuriame užaugo, aplinka. Visai kitokį, ne žmogišką, žvilgsnį į pasaulį siūlo garsiausias Kambodžos režisierius Rithy Panhas, išgyvenęs Raudonųjų khmerų vykdytą genocidą. Filmas-esė „Viskas bus OK“ (Everything Will Be OK) – „Gyvulių ūkio“ įkvėpta eksperimentinė dokumentika, kadras po kadro animuojanti pasaulį po zoologinės revoliucijos.

Daugiau apie rinkinį „Šiandienos filmai rytojui“ čia.

28–asis Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks kovo 16–26 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Vilniaus miesto kino festivalį „Kino pavasaris“ iš dalies finansuoja Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė ir Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją