Šių metų lapkričio 9 d. UNESCO literatūros miestu paskelbto Vilniaus kultūros žemėlapyje jau įsitvirtinęs „Paviljono“ knygų savaitgalis šiemet pakvies į 25 renginius. Jų metu 10 leidyklų pristatys net 17 naujų poezijos, prozos ir negrožinių knygų. Pirmą literatūros festivalio dieną programos vinys bus poetės ir filosofės Aušros Kaziliūnaitės kuruojami specialūs renginiai, skirti jau istorija tapusiems Lietuvos knygynams.

Gruodžio 3 dieną, 20 valandą savo įžvalgomis ir istorijomis apie juos dalinsis vaikų knygų rašytoja ir leidėja Audronė Meškauskaitė, knygyno „Mint Vinetu“ vadovas, bukinistas Jonas Valonis, istorikas, bibliotekininkas Alvydas Surblys, literatūrologė, literatūros vertėja Alma Lapinskienė, o jų pokalbį moderuos rašytojas, istorikas Tomas Vaiseta. Penktadienio programą užbaigs diskoteka, skirta knygyno „Septynios vienatvės“ įkūrėjo ir sielos a. a. poeto Kęstučio Navako atminimui.

Vilnius svarbus ne tik literatūros, bet ir architektūros istorijos kontekstais besidomintiems skaitytojams. Savaitgalio programą pradės pokalbis apie XX a. sostinės architektūrines vizijas. Meno istorikė dr. Rasa Antanavičiūtė ir architektūros istorikė dr. Marija Drėmaitė jas aprašo šių metų lapkritį leidyklos „Lapas“ išleistoje knygoje „Neįgyvendintas Vilnius“. Tai knyga, palydinti šių autorių Vilniaus muziejuje kuruojamą parodą „Neįgyvendinti XX a. Vilniaus projektai“. Parodoje kartu su išsamiais aprašymais ir iliustracijomis pristatomos Vilniuje nerealizuotos urbanistinės ir memorialinės idėjos. Kartu su knygos autorėmis „Paviljone“ diskutuos miesto antropologai ir architektai Vytautas Biekša, Andrius Ropolas ir Mykolė Lukošienė.

Dėmesys lietuvių autorių naujienoms

Įvairialypėje festivalio programoje – daug šiuolaikinės lietuvių autorių poezijos pristatymų. Pasirodė lietuvių išeivio sūnaus Vytauto Pliuros homoerotinė ir universalius klausimus apie savęs priėmimą ir nepatenkintos meilės poreikį kelianti knyga „Švelnumas pragare“ (angl. Tenderness in Hell). Ją, kaip ir poezijoje debiutuojančio Edvino Valikonio knygą „Rūko dugnas“ pristatys leidykla „Kitos knygos“. Savaitgalį „Paviljone“ užbaigs Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla pristatoma nauja jau žinomos kūrėjos Linos Buividavičiūtės knyga „Tamsieji amžiai“.

Lietuvių literatūros pulsą sekančius skaitytojus sudomins ir suplanuoti naujos prozos pristatymai. Rolandas Rastauskas, geriausiai žinomas kaip poetas ir eseistas, pristatys pirmąjį savo prozos kūrinį „Venecija tiesiogiai“. Į sutiktuves kviečia leidykla „Apostrofa“. Renginio metu skambės kompozitorės Marijos Paškevičiūtės atliekama muzika. Kalbinamas apžvalgininko Rimvydo Valatkos autorius Herkus Kunčius pristatys naują knygą „Kolūkio metraščiai“ (išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), o „Literatų diskusijoje apie darbą“ bus kalbama apie leidyklos „Kitos knygos“ autorių kūrinius, kuriose ryškūs darbo problematikos aspektai: Ievos Dumbrytės „Šaltienos bistro“ ir Kęstučio Šapokos dar neišleistas romanas „Sakmę apie Juozą“.

Svarbių literatūros vertimų pristatymai

Festivalio lankytojus kvies ir ne mažiau intriguojantys verstinės grožinės literatūros pristatymai. Atrinktus užsienio autorių kūrinius pristatanti leidykla „Rara“ išleido vieno įtakingiausių pastarųjų dešimtmečių rašytojo Davido Fosterio Wallace’o apsakymų rinkinį „Užmarštis“. Apie unikalią autoriaus stilistiką, žymę literatūroje bei „Užmarštį“ diskutuos semiotikas Dmitrij Gluščevskij, komiksų kūrėja Miglė Anušauskaitė ir literatūrologas Vladas Rožėnas.

Ryškiausią vokiškai rašiusio autoriaus W. G. Sebaldo kūrinį „Austerlicas“, kurio tirštame pasakojime skleidžiasi skausmingos XX a. istorijos paliestų žmonių būsenos, pristatys leidykla „Baltos lankos“. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla kvies į Nobelio premijos laureatės Olgos Tokarczuk šiais metais lietuviškai išleistos esė knygos, kurioje publikuojama ir autorės kalba, pasakyta atsiimant Nobelio premiją, „Jautrusis pasakotojas“ pristatymą.

Kaip seniau, taip šiais metais festivalyje netrūks ir diskusijų apie negrožines knygas. Filosofinės literatūros leidykla „Phi knygos“ pristatys dvi naujienas: René Descartesʼo veikalo „Metafiziniai apmąstymai, prieštaravimai ir atsakymai“ ir Henri Bergsono knygos „Mąstymas ir judantysis“ vertimus į lietuvių kalbą.

Apie leidyklos „Hubris“ išleistą filosofijos profesoriaus Johno Perry „Prokrastinacijos meną“ kalbėsis literatūrologė Jūratė Čerkutė, filosofas Jonas Dagys, pokalbį moderuos leidėjas Viktoras Bachmetjevas. Į diskusiją apie visuomenės mąstytojus ir kritikus Witkacį (tikr. Stanisław Ignacy Witkiewicz), W. Gombrowiczių, Cz. Miloszą kvies leidykla „Odilė“. Naujas šios leidyklos knygas – S. Witkiewicziaus „Besotystę“ ir Č. Miloszo „Valdžios užėmimą“ – aptars profesorius Tomas Venclova ir Darius Kuolys.

„Paviljono“ knygų savaitgalis vyks gruodžio 3–5 dienomis kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius). Visi renginiai – nemokami. Partneriai: Kultūros klubas „Paviljonas“, „Apostrofa“, „Aukso žuvys“, „Baltos lankos“, „Bazilisko ambasada“ „Eureka!“, „Hubris“, „Juodas šuo“, „Kitos knygos“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Odilė“, „Phi knygos“ ir „Rara“.

Lankytojams būtina dėvėti veidą dengiančias kaukes ir turėti galimybių pasą ar jam prilyginamą dokumentą.

„Paviljono“ knygų savaitgalį iš dalies Lietuvos kultūros taryba

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją