Rokiškis šiuo požiūriu išskirtinis miestas ir tuo, kad 1883–iaisiais grafienės Marijos Tyzenhauzaitės–Pšezdzeckienės pakviestas į Rokiškį atvyko čekų muzikas, pedagogas, vargonininkas Rudolfas Lymanas ir įsteigė „Grafiškąją muzikos ir giedojimo mokyklą”, tokią vieną pirmųjų Lietuvoje.

Šiuo metu vargonavimo tradicijas, atėjusias iš 19 amžiaus, tęsia Panevėžio kolegijos Rokiškio filialas, kuris rengia muzikos pedagogus bažnyčios vargonininkus.

Dalyvavo per 20 chorų

Vargonų muzikos festivalius Rokiškyje pradėta rengti nuo 2000–ųjų. Čia koncertavo garsūs Lietuvos menininkai Gediminas Kviklys, Bernardas Vasiliauskas, Renata Marcinkutė–Lesieur, solistai Virgilijus Noreika, Eduardas Kaniava, Regina Maciūtė. Kai kurie jų į festivalius atvyksta kasmet. Tarpininkaujant Čekijos ambasadai, festivaliuose dalyvavo ir žinomi vargonininkai iš Čekijos. Kiekvienais metais atvyksta Vilniaus arkikatedros bazilikos jaunimo choras, kamerinis ansamblis „Musica Humana“.

Šiame festivalyje jau yra dalyvavę per 20 chorų, ypač organizatorių išskiriamas Agluonos bazilikos muzikos mokyklos vaikų choras. Be koncertų bažnyčiose, festivalio dienomis Rokiškyje vyksta konferencijos, parodos bei kiti renginiai.

Pirmą kartą klausėsi profesionalų S.Juškienė sakė, kad šiandien ir kolektyvams, ir atskiriems atlikėjams garbė dalyvauti šiame festivalyje, nes jis žinomas Lietuvoje ir už jos ribų. Organizatoriai skaičiuoja nuolatinius dalyvius, tačiau ieško ir naujų.

Pavyzdžiui, šiais metais dalyvavo žinoma vargonininkė iš Belgijos Kristine Herman, pirmą kartą į Rokiškį atvyko Žemės ūkio ministerijos choras „Dobilas“, kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“, solistai Regina Šilinskaitė ir Ignas Misiūra, vargonininkai Nora Grikštaitė, Vitalijus Neugasimovas.

Paklausta, ar Rokiškiui reikia tokio festivalio, S.Juškienė nedvejodama sako „taip“. Mat jau yra savas klausytojas, be to, šiemet festivalis „plėtėsi“ - dalis renginių, koncertų vyko rajono bažnyčiose Obeliuose, Aleksandravėlėje, Pandėlyje, Panemunyje, Kriaunose.

„Sakralinės muzikos koncertai, susitikimai su žinomais atlikėjais miestelių žmonėms yra didžiulė šventė. Kai kurių miestelių klausytojai pirmą kartą išvydo ir klausėsi profesionalių atlikėjų“, - sakė S.Juškienė.

Kitais metais su naujomis programomis į Rokiškį jau siūlosi atvykti „Musica Humana“, Arkikatedros bazilikos choras, mišrus choras „Dobilas“ bei pavieniai atlikėjai. Anot S.Juškienės, sena lieka tik vargonų problema. Todėl tose bažnyčiose, kur vargonai blogi, koncertuoti kviečiami tie kolektyvai, kuriems vargonai nereikalingi, juos keičia klavesinas.

Idėjos būsimiems festivaliams Anot festivalio organizatorių, rengiant koncertus didžiulės paramos ir pritarimo sulaukiama iš kunigų. „Jie mielai pritaria idėjai, kad festivalio dalyviai bažnyčioje giedotų ir vargonuotų per šv. Mišias“, - sakė S.Juškienė.

Festivalis turi per 40 rėmėjų, tarp kurių pagrindiniai- Kultūros ministerija ir Rokiškio rajono savivaldybė.

Svarstant apie kitų metų festivalį, uždaryme nuskambėjo įvairiausių siūlymų: ne tik plėsti festivalį, koncertus rengiant beveik visose rajono bažnyčiose, bet ir Šv. Mato bažnyčioje surengti naktinį koncertą prie žvakių šviesos. Taip pat siūloma pritraukti turistų grupes klausytis vargonų muzikos.