1962-ųjų vasara, legendinis suomių boksininkas Olli Mäki turi progą tapti pasaulio čempionu. Nuo Suomijos kaimų iki ryškiausių Helsinkio šviesų – viskas paruošta neabejotinai Olli šlovei. Visa, ką jis turi padaryti, tai numesti svorio ir susikoncentruoti. Tačiau yra viena bėda – Olli įsimyli Raiją.

Ankstesnė režisieriaus J. Kuosmanen juosta „Meno pirkliai“, kurta kaip diplominis darbas, laimėjo Kanų kino festivalio fondo „Cinéfondation“ jaunųjų kūrėjų premiją. Ši premija reiškė, kad pilnametražis režisieriaus debiutas turės galimybę pasirodyti pagrindinėje Kanų kino festivalio programoje. Todėl rašydamas naujojo filmo scenarijų Juho jautė didžiulį spaudimą – juk jam reikia parašyti šedevrą. Pastangos įgyvendinti aplinkos lūkesčius padėjo režisieriui susitapanti su kuriamu personažu – abu jie jautė neįtikėtiną aplinkinių spaudimą.

Kadras iš filmo "Laimingiausia diena Olli Mäki gyvenime"

„Olli Mäki istorija yra tarsi kino kūrimo alegorija – viskas, ką reikia praeiti, visi tie lūkesčiai. Galiausiai, kas yra svarbu? Patenkinti kitus žmones ar atrasti džiaugsmą bei meilę kino kūrimui?“ – klausia J. Kuosmanen.

Ruošdamasis juostos filmavimui, režisierius peržiūrėjo daugybę filmų bokso tematika ir vos nepakeitė sprendimo kurti šia tema, nes ji jam pasirodė gana nuvalkiota. Tačiau meilė šiems veikėjams ir jų išgyvenimams motyvavo sukurti „kitokį“ filmą apie boksą.

„Įsimylėjau šią veikėjų struktūrą. Vienintelė problema man buvo pats boksas ir kad tai epochos drama. Jei prieš keletą metų manęs būtų paklausę, ar norėčiau kurti bokso filmą, kurio veiksmas vyksta septintame dešimtmetyje, būčiau atsakęs: „Jokiu būdu!“ Tačiau tai, jog manęs nedomino epocha ir žiaurioji bokso pusė, buvo į naudą. Mane labiau domino veikėjai ir dalykai, kurie vyksta užkulisiuose.“

„Laimingiausia diena Olli Mäki gyvenime“ – lengvo tono filmas, nemanipuliuojantis žiūrovų jausmais. Per vieną interviu režisierius pripažino, kad mėgsta būti sujaudintas kino, tačiau visa ta manipuliacija yra kiek nemandagi žiūrovų atžvilgiu.

Kadras iš filmo "Laimingiausia diena Olli Mäki gyvenime"

„Atrodo, kad neturi laisvės jausti tai, ką norėtum jausti. Man tai nepatinka. Norėjau, kad šis filmas išvengtų sentimentalumo, tačiau turėtų daugiau jausmingumo nei ankstesni mano kūriniai. „Meno pirkliai“ patiko daugybei žmonių, tačiau šis filmas per daug intravertiškas. Šiuo filmu norėjau žiūrovams suteikti daugiau laisvės“, – teigia J. Kuosmanen.

Filmą „Laimingiausia diena Olli Mäki gyvenime“ galima išvysti lapkričio 12 ir 13 dienomis Vilniuje, bei lapkričio 19-ąją Kaune.

Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyks lapkričio 3-20 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją