Prieš seansą režisierius apie filmo idėjos atsiradimą ir jo gamybos procesą papasakojo „Kino klubo“ pokalbyje, kur jam taiklius klausimus uždavė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Natalija Arlauskaitė. Režisierius prisipažino, tačiau nenustebino – ilgai laukti dar vieno filmo nereikės.

Sergejus Loznica dokumentinius filmus kuria nuo 1996 m., 19 iš jų apdovanoti. Jo vaidybinis debiutas „Mano laimė“ (2010) buvo pristatytas pagrindinėje Kanų festivalio programoje, „Rūke“ (2012) Kanuose pelnė FIPRESCI prizą, „Nuolankioji“ (2017) varžėsi pagrindiniame Kanų konkurse, o „Donbasas“ (2018) apdovanotas už geriausią režisūrą Kanų programoje „Ypatingas žvilgsnis“.

Pokalbyje su N. Arlauskaite režisierius atskleidė, kad visada vysto kelių filmų idėjas vienu metu. Taip buvo ir šiuo atveju: filmo „Valstybinės laidotuvės“ mintis jam kilo prieš šešerius-septynerius metus kuriant pernai „Scanoramoje“ rodytą filmą „Procesas“. Tiesa, iš pradžių jis galvojo rodyti ir daugiau valstybinių laidotuvių, taip pat ir Vladimiro Lenino, bet galiausiai apsistojo tik ties J. Stalino: jam pavyko rasti daug šį įvykį užfiksavusios filmuotos medžiagos.

S. Loznica skaičiuoja, kad iš viso turėjo apie 35 valandas filmuotos medžiagos, sudarančias apie 17-18 tūkstančių atskirų fragmentų, iš kurių vėliau sudėliojo visą dramaturgiją. Spalvotoje filmuotoje medžiagoje atsispindi to laikotarpio apranga, žmonėms būdingi gestai, manieros. „Svarbiausia, dabar tokių veidų, reakcijų, mimikų, pamatyti jau nebeįmanoma: jie atrodo kaip iš kitos planetos“, – pasakojo režisierius.

Į „Valstybinių laidotuvių“ premjerą gausiai rinkosi Lietuvos politikos ir kultūros atstovai, kurių gretose – Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda, Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis, seimo narė Ingrida Šimonytė, rašytojas poetas Tomas Venclova, režisierius Oskaras Koršunovas.

Naujausią režisieriaus filmą montavo nuolatinis S. Loznicos bendradarbis montažo režisierius Danielius Kokanauskis, garso dizainą kūrė Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis garso režisierius Vladimir Golovnitski, vaizdo medžiagą restauravo Jonas Zagorskas. Filmą prodiusuoja Maria Choustova iš kino kompanijos „Atoms&Void“ (Nyderlandai), dalyvaujant Lietuvos kino gamybos kompanijai „Uljanos Kim studija“ ir Current Time TV (JAV).


„Scanoramos“ lankytojai Kaune filmą „Valstybinės laidotuvėsi“ galės išvysti lapkričio 19 ir 23 dienomis. Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyksta lapkričio 9–26 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt