Tad šį šeštadienį, birželio 15 d., popietę Islandijos gatvė Vilniuje antrą kartą taps mažąja Islandija.

Islandijos dvasia sklis vėliavomis išpuoštoje Islandijos gatvėje ir prie gražaus pilietinio projekto prisijungusiuose baruose, šventės sumanytojas, pilietinių iniciatyvų dirbtuvės „Balta arbata” atstovas Mantas Titas Urbonas kartu su Islandijos garbės konsulu Lietuvoje Vaidotu Sankalu džiaugiasi, jog projekto programa šiemet bus ypač turininga: nuo eksperimentinių seminarų apie Islandijos virtuvę iki naktinių skaitymų.

Prie iniciatyvos prisidės ir Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, svečiai iš Islandijos, garsūs visuomenininkai, istorikai ir t.t. 

Padėkos šventė Islandijai, Islandijos gatvėje prasidės 17 val. nuo šefo Deivydo Praspaliausko pasakojimų apie XX-XXI a. Islandijos virtuvę. Net organizatoriams paslaptis, kuo nustebins virtuvės meistras: ar tai bus pūdytas ryklys, o gal pūdyta silkė? Projekto bičiulis ir vienas rėmėjų Gardar Forberg supažindins su šalies tradicijomis ir šiuolaikinio gyvenimo būdu. 

Įdomus renginys – pilietinė diskusija, kurioje dalyvaus Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Islandijos garbės konsulas Lietuvoje Vaidotas Sankalas, istorikas Bernardas Gailius. Čia bus prisimintos  istorinės aplinkybes ir suprasti, kodėl būtent Islandija tapo pirmoji pripažinusi atkurtos Lietuvos Nepriklausomybę. 

Įsibėgėjus šurmuliui galima bus pasitikrinti savo žinias apie Islandiją, dalyvauti protmūšyje (tik užsiregistravus iki birželio 13 d.) Vėliau bus rodomas dokumentinis filmas apie pokrizinę situaciją Islandijoje, kasdieninius ir globalius islandų rūpesčius „Future of hope”. Vakarui einant į pabaigą bus skelbiamas ir gražiausio laiško Islandijai laimėtojas, kuriam bus suteikta galimybė nuvykti į Reikjaviką.

„Jau teko skaityti keletą laiškų ir džiugina tai, jog rašo įvairiausio amžiaus žmonės: tie, kurie prisimena nepriklausomybės atgavimą ir tie, kurie tuomet dar nebuvo gimę”, pasakojo M. T. Urbonas.

Šventės finalas – vidurnaktį, kai renginio dalyviai bus raginami padėkoti Islandijai. Viskas bus filmuojama ir siunčiama įvairioms Islandijos institucijoms tam, kad graži žinia pasklistų kuo toliau. Po energingos padėkos – poetinė gaida. Aktorius Darius Gumauskas skaitys Islandų epą „Egilio saga”.

Islandijos garbės konsulas Lietuvoje Vaidotas Sankalas pabrėžia: „Šventė skirta pasveikinti Islandiją ir su nepriklausomybės diena, kuri yra birželio 17 d. Taip pat tai yra proga parodyti šiai nedidelei šaliai, kad mes domimės jų kultūra ir istorija. Tai ypač aktualu, nes atsirado tiesioginiai skrydžiai Vilnius-Reikjavikas.”

Ačiū tau, Islandija / Takk, Island 2013 programa:

17.00 Apie Islandijos virtuvę. Kokia ji ir su kuo valgomas pūdytas ryklys ? Restorano Lauro lapas šefo Deivydo Praspaliausko eksperimentinis seminaras su paragavimais. Baras Briusly.

18.00 Apie Islandijos tradicijas ir šiuolaikinį gyvenimo būdą iš pačio islando lūpų. Pasakojimai iš Vilniuje kurį laiką gyvenančio islando Gardar Forberg, kompanijos Avion Express bendrasavininko. Anglų kalba. Baras Piano man.

19.00 Diskusija. Kodėl Islandija buvo pirmoji pasaulyje, kuri pripažino Lietuvos Nepriklausomybę ? Dalyvauja: Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Islandijos garbės konsulas Lietuvoje Vaidotas Sankalas, istorikas Bernardas Gailius, politikai. Baras Kas Kas.

20.00 Protmūšis už Islandiją. Smagi ir intelektuali pažintis su Islandijos kultūra, banginiais ir kitais Islandijos simboliais. Protmūšio vėdėjas - Aidas Puklevičius. Komandų registracija vyksta el. paštu labas@baltaarbata.lt iki 06.13 d. Restoranas Vinchenso Mimoza.

20.30 Dokumentinis filmas „Future of hope” (2011) . Apie Islandijos ekonomiką, islandus ir jų kasdieninį gyvenimą. Anglų kalba, trukmė 75 min. Baras Kas Kas.

22.00 Linksma ir lengva islandų kalbos pamokėlė. Turėkite su savimi užrašus. Baras Reykjavik [Berlin]

22.30 Kas parašė gražiausią laišką Islandijai ? Kas gi laimės lėktuvo bilietą Vilnius – Reikjavikas – Vilnius ? Konkurso Ačiū tau, Islandija finalas. Geriausių laiškų ištraukos ir apdovanojimai. Baras Piano man. 

00.00 Vieninga padėka Islandijai ir Islandijos žmonėms. Tekstas nesunkus – Ačiū tau, Islandija / Takk, Island. Visi, visuose baruose ir vieningai. Laukite vakaro vėdėjo komandos.

00.30 Naktiniai islandų epo „Egilio saga” skaitymai. Skaito aktorius Darius Gumauskas. Kokteilių baras Alchemikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)