Gegužės 7 d. (penktadienis)

19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje, Orkestro muzikos koncertas „Dinastija“.

Koncerto programoje – Pauliaus Anderssono skambinamas vienas paskutinių rusų kompozitoriaus Nikolajaus Medtnerio opusų, Trečiasis fortepijoninis koncertas „Baladė“, kurį, pasak paties kompozitoriaus, inspiravo Michailo Lermontovo baladė „Undinėlė“.
Nacionalinė filharmonija, orkestro muzikos koncertas „Dinastija", pianistai Aleksandra Žvirblytė, Paulius Anderssonas

Šį pavasarį Paulius parengė Medtnerio koncerto įrašą su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Beje, Medtnerio muzika lietuvių pianistui yra gana artima – Paulius yra parengęs Medtnerio sonatos „Nakties vėjas“, op. 25 Nr. 2, įrašą, jį šių metų kovo mėnesį transliavo Olandijos radijo storis „Concertzender“.
***
Po užsitęsusios pauzės pagaliau žiūrovams atsiveriantis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras kone kas savaitę žiūrovus kvies į premjerą. Gegužės 6 ir 7 d., atnaujintoje didžiojoje teatro salėje žiūrovai išvys įspūdingą reginį – Jono Vaitkaus režisuotą spektaklį pagal Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės pjesę „Tie metai“ apie karo metų inteligentų iliuzijas ir jų žlugimą.
Juozo Miltinio dramos teatras, rež. J. Vaitkus, "Tie metai"

Tai – mažai žinomas kūrinys, kai kurių tyrinėtojų laikomas viena iš nedaugelio lietuvių dramaturgų sukurtų tragedijų. Sukurta 1941 m., bet išspausdinta tik 1992 m., pjesė „Tie metai“ apmąsto pirmosios sovietinės okupacijos patirtį.
***
Karantino metu teatro gerbėjų vakarus namuose ne kartą nuskaidrino virtualiai transliuojami „Avanscenos“ ciklo koncertai. Dabar LNOBT dainininkai nekantrauja prisiminti tikrus klausytojų aplodismentus: jau gegužės 6, 7 ir 8 dienomis teatro Didžiojoje salėje žiūrovai išgirs operos
solistų rečitalių ciklą „Avanscena gyvai“.
LNOBT, operos solistų rečitalių ciklas „Avanscena gyvai“

18.30 val. linksmon ekskursijon po įvairių Europos kraštų vokalinę muziką kartu su akompaniatoriais Lina Giedraityte ir J. Čeponiu pakvies dainininkai Julija Stupnianek-Kalėdienė (sopranas) ir Steponas Zonys (baritonas). „Norėjosi, kad į teatro salę sugrįžtantys klausytojai gautų gerą optimizmo dozę, todėl rinkomės nuotaikingiausius, puikiai žinomus epizodus iš populiarių operų ir operečių. Čia bus ir „Sevilijos kirpėjas“, ir „Don Žuanas“, ir „Linksmoji našlė“, skambės keletas neapolietiškų dainų“, – sako neseniai Jaunojo muzikos atlikėjo premija apdovanotas S. Zonys.
***
Projektų erdvėje „Editorial“ (Latako g. 3, Vilnius) pradeda veikti menininkės Anna Reutinger (JAV / Vokietija) personalinė paroda „Įklimpę tame pačiame dumble“.
Anna Reutinger (JAV / Vokietija) personalinė paroda „Įklimpę tame pačiame dumble“

***
Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus V. K. Jonyno galerijoje (Turistų g. 9, Druskininkai)
nuo gegužės 5 d. veikia Virginijaus Sutkaus kūrybos paroda „Susitikimai“.

Gegužės 8 d. (šeštadienis)

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) pristatoma kompozitoriaus Zigmaro Liepinio opera-melodrama „Paryžiaus katedra“ jau gegužės 8 d. 19 val. Žvejų rūmuose į pragaištingų meilės jausmų upę panardins scenos dievaitį Deividą Norvilą ir primadoną Ritą Petrauskaitę.
Opera-melodrama „Paryžiaus katedra“

„Paryžiaus katedros“ jausmų dramą scenoje įkūnys geriausi KVMT solistai bei kviestiniai dainininkai. Be D. Norvilo (Kvazimodo) ir R. Petrauskaitės (Esmeraldos) – romantiškasis Artūras Kozlovskis (Frolo), nuoširdžioji Loreta Ramelienė (Giudulė), žavioji Dalia Kužmarskytė (Flerdelisė), visada atpažįstami Mindaugas Rojus (Febas) ir Kęstutis Nevulis (Grenguaras). Gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio.

***
18.30 val. operos solistai Joana Gedmintaitė (sopranas) ir Liudas Mikalauskas (bosas) kartu su koncertmeisteriu J. Čeponiu atliks lietuvių kompozitorių Stasio Šimkaus, Balio Dvariono, Vytauto Klovos, Giedriaus Kuprevičiaus kūrinių programą, o pabaigai pridės nuotaikingų Gioacchino Rossini „Sevilijos kirpėjo“ ir Gaetano Donizetti „Meilės eliksyro“ ištraukų. „Kolega L. Mikalauskas pats apsiėmė vesti šį koncertą, todėl žiūrovai jame tikrai nenuobodžiaus. Bus ir premjerų: pavyzdžiui, aš duetą iš G. Kuprevičiaus operos „Karalienė Bona“ ir S. Šimkaus dainą „Plaukia sau laivelis“ scenoje atliksiu pirmą kartą. Tačiau svarbiausia, kad popusmečio pertraukos pagaliau iš publikos sulauksime grįžtamojo ryšio: įrašai įrašais, o gyvų aplodismentų artistui niekas atstoti negali“, – tvirtina neseniai „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota operos solistė J. Gedmintaitė.

Gegužės 9 d. (sekmadienis)

KVMT kviečia pasimėgauti žaisminga teatralizuoto koncerto „Aš – senas jūrininkas“ programa. Išgirsite kompozitoriaus Eduardo Balsio dainas, kurios gerai pažįstamos ne tik gyvenantiems prie jūros.
Teatralizuotas koncertas „Aš – senas jūrininkas“

Jas klausytojams paruošė jaunoji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistų karta: Tadas Jakas, Rosana Štemanetian, Modestas Narmontas, Aurimas Raulinavičius, Oksana Auškalnytė, Vitalija Trinkė, Ernesta Stankutė, Vilius Trakys. Prie dirigento pulto stos dirigentas Vytautas Valys.

***
12 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje Neringos – Lietuvos kultūros sostinės 2021 dienos Vilniuje
Koncertas visai šeimai „Legenda apie Neringą“. Šiame koncerte Eduardo Mieželaičio parašyta legenda apie Neringą bylos muzikos garsais, ją papasakos ir apdainuos iš pajūrio kilusi dainininkė Dovilė Kazonaitė bei ansamblio „Musica humana“ atlikėjai. Pasakojimą apipins ne tik lietuviškos muzikos korifėjų bei žinomų šiuolaikinių autorių kūriniai, bet ir jaunųjų kompozitorių darbai, savitai perteikiantys paslaptingąją Neringos legendą.

***

17 val. į savo autorinių dainų koncertą Jonavos kultūros centre kviečia žinomas aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Vladas Bagdonas.
Vladas Bagdonas

Nors pandemija ilgam buvo sustabdžiusi koncertinę veiklą, karantininį laikotarpį artistas praleido turiningai – pernai išleido muzikinį albumą „Medžio degimas“, į kurį sudėjo įvairių laikų savo atliekamas dainas, tarp kurių „Sapnas apie Motiną“, „Vaikystės šviesa“, „Baltas lino gyvenimas“ (atliekama duetu su Kristina Kazlauskaite).

Gegužės 10 d. (pirmadienis)

Klaipėdos etnokultūros centro salėje (Daržų g. 10) eksponuojama autorinė Irenos Ungaro siuvinėtos tekstilės paroda „Raštai iš praeities“.

Klaipėdos etnokultūros centras, Irenos Ungaro siuvinėtos tekstilės paroda (EKC archyvo nuotr.)

Tai siuvinėtų Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo dalių rekonstrukcijos ir variacijos. Parodoje bus galima išvysti tradiciniais raštais išsiuvinėtų Klaipėdos krašto sermėgų, marškinių, delmonų, diržų, skarelių, kepurėlių.

Gegužės 11 d. (antradienis)

Naujasis teatras, A. Jakšto g. 9-130 Pojūčių spektaklis tamsoje „Kodėl aš čia?“ Spektaklis tamsoje – tai įsikūnijimas į neregį ir jo kasdienybę. Tai suvokimas, kaip gyvena tie, kuriems likimas pašykštėjo… Šviesos. O gal tamsos? „Kodėl aš čia?“ – tai dvasinė kelionė, kurios metu žiūrovai pasimato su savimi.

Gegužės 12 d. (trečiadienis)

19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje, Kamerinės muzikos koncertas Jurgio Karnavičiaus kvartetų kompaktinės plokštelės pristatymas. Šiame koncerte bus pristatyta „Ondine“ išleista kvartetų kompaktinė plokštelė, o ta proga scenoje gyvai skambės J. Karnavičiaus Styginių kvartetai Nr. 1 ir Nr. 2.

Gegužės 13 d. (ketvirtadienis)

Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus (Pilies g. 40) spektaklis „Aitvarų lauktuvės“ – tai nuotaikingas pasakojimas apie žmones „su istorija“. Kai posakis „kuo senesnis – tuo geresnis“ taikomas ne sūriui ir ne vynui, o personai. Apie tuos, kurie nebijo, kad kūno galiojimo laikas nenumaldomai eina į pabaigą arba jau seniai yra pasibaigęs. Jie žino, jog su metais širdies apimtis tik didėja, kad galėtų savy sutalpinti svaiginantį jaunystės ilgesį ir niekada nepradingstantį gyvenimo šėlsmą…

Gegužės 14 d. (penktadienis)

Žvejų rūmuose praėjusių metų rudenį pastatytoje Jacques‘o Offenbacho operetėje „Orfėjas pragare“ atlikėjai bandys žiūrovus priversti nusišypsoti ar net slapčia padainuoti.
Operetė „Orfėjas pragare“

Euridike taps Beata Ignatavičiūtė, Orfėju – Kęstutis Nevulis, Aristėju (Plutonu) – Tadas Jakas, Viešąja nuomone – Aurelija Dovydaitienė, Jupiteriu – Mindaugas Rojus, kaip Venera debiutuos – Judita Butkytė. Gražiausią muziką publikai dedikuos KVMT orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio.

Gegužės 15 d. (šeštadienis)

Į KVMT sceną grįžta miuziklas „Šounuolynas“. Tai kompozitoriaus ir libretisto Dan Goggin muzikinė komedija JAV pelniusi „Outer Critics Circle“ apdovanojimus kaip geriausias Brodvėjaus miuziklas. „Šounuolynas“ – komiška vienuolių gyvenimo istorija, priverčianti plačiai nusišypsoti, ilgo karantino išvargintoms sieloms – tai tiesiog būtina. Vienuolyne įvyksta nelaimė – nuo sesers Julijos išvirtos svogūnienės apsinuodija ir miršta beveik visos seserys. Negandos išvengusios vienuolės-solistės Aurelija Dovydaitienė, Loreta Ramelienė, Beata Ignatavičiūtė, Rasa Ulteravičiūtė, Rosana Štemanetian surengs paramos šou ir rinks lėšų laidotuvėms. „Šounuolyno“ talentų šou, vienuolių pasirodymai, muzika ir komiškos interliudijos pulsuoja linksmybėmis ir didžiuliu noru priversti Jus kvatotis! Ar jūs pasiruošę dalyvauti? – savo žiūrovų klausia KVMT.

***
Juozo Miltinio dramos teatras, „Aprengėjas“ (Arvydo Gudo nuotr.)

Gegužės 15, 16 ir 21 d. Juozo Miltinio dramos teatro publikos laukia dar viena premjera – Algirdo Latėno „Aprengėjas“. Lietuviškų šaknų turinčio britų dramaturgo, scenaristo ir aktoriaus Ronaldo Harwoodo garsiausia pjesė „Aprengėjas“ jau keturiasdešimt metų karaliauja viso pasaulio teatrų scenose. Ir pati pjesė, ir jos pastatymai yra pelnę daugybę prizų, tarp jų ir prestižinį Laurence‘o Olivier apdovanojimą. Lietuvių teatro publiką su šia pjese apie teatro „virtuvę“ ir prieštaravimų kupiną aktorių gyvenimą pirmasis supažindino režisierius Algirdas Latėnas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)