Ši, gilias tradicijas puoselėjanti, akordeono meno šventė sukviečia muzikantus iš tolimiausių žemės kampelių: į šiųmetį festivalį atvyks atlikėjai iš Kinijos, Islandijos, Suomijos, Italijos, Šveicarijos, Lenkijos, Rusijos ir Serbijos. Devyniuose festivalio koncertuose skambės klasika, džiazas, tango, modernioji, populiarioji muzika ir šiuolaikinių kompozitorių eksperimentai. Išsiilgę naujovių klausytojai išgirs keletą premjerų, taip pat meistriškai aranžuotų gerai pažįstamų melodijų ir ekscentriškų improvizacijų.

Festivalio atidarymas yra viena iš šventės tradicijų – jame groja renginio meno vadovas Raimondas Sviackevičius, kasmet pasirodantis su vis kitais muzikantais. Lapkričio 11 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje su smuikininke Rusne Mataityte, violončelininku Edmundu Kulikausku ir pianiste Albina Šikšniūte Raimondas atliks lietuvių kompozitorių kūrinius. Koncerte skambės vieno iškiliausių Lietuvos kompozitoriaus Osvaldo Balakausko R.Sviackevičiui skirto kūrinio akordeonui solo "Mosaic" (Mozaika) Premjera. Antroje koncerto dalyje skambės muzika iš Serbijos – tenykščiai muzikantai Construction Site New Music Ensemble atliks balkaniška dvasia alsuojančią muziką. Tai yra bendras Akordeono festivalio ir Lietuvos ansamblių tinklo (LAT) projektas.

Lapkričio 13 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje klausytojų laukia itališka staigmena: akordeono džiazo žvaigždė Antonello Messina drauge su lietuvių melomanų mylimu Šveicarijos klarnetininku Janu Galega Brönnimannu atliks muziką, gerai pažįstamą iš kultinių italų kino filmų. “Italian songs” - tai nepamirštamos Nino Rotos, Enio Morricone ir kitų autorių melodijos, kurios charizmatiškų atlikėjų rankose suskambės gerokai kitaip, su džiaziniu prieskoniu ir netikėtais emocijų proveržiais.

Ne mažiau intriguojantis ir kitas festivalio duetas: lapkričio 17 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje itališkos scenos atstovai bandoneono virtuozas Gianni Iorio ir pianistas Pasquale Stafano dalinsis tango paslaptimis. Svaiginančios Pietų Amerikos melodijos nukels klausytojus į aistros ir fantazijų pasaulį. Gianni Iorio nėra šiaip virtuozas, nusprendęs išbandyti tango žanrą - jis vadovauja tango orkestrui ir pats jame muzikuoja. Jo subtilų, stilingą grojimą nuostabiai įrėmina džiazuojantis Pasquale Stafano pianizmas.

Koncertas, vertas išskirtinio dėmesio - tai lapkričio 16 dieną 19 valandą Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje pasirodysiantis aukščiausio lygio klasikinės muzikos atlikėjas, suomių akordeonistas Janne Rättyä. Šis muzikas pelnytai laikomas akordeono ambasadoriumi prestižinėse pasaulio koncertų salėse. Janne pirmasis surengė rečitalį prestižinėje Berlyno filharmonijos salėje. Jo atlikimo precizika ir interpretacijų įtaigumas sulaužo bet kokius išankstinius nusistatymus. Ir, kas geriausia, Janne koncerto bus galima klausytis nemokamai!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)