Vilnius City Operos ir Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras žiūrovams surengs tikrą muzikinę puotą.

Taigi, šia proga pristatysime 4 garsiausias „Toskos“ arijas. Pirmoji, bene geriausiai žinoma, – Kavaradosio arija „E lucevan le stelle“ (it. „Ir žvaigždės žibėjo“) iš 3-iojo operos veiksmo. Čia, iškankintas ir laukdamas mirties, dailininkas žodžiais tapo jam tokio brangaus gyvenimo ir mylimosios portretą. Ši arija ne tik žinomiausia iš „Toskos“, kur jos pagrindinė melodija nuskamba ne kartą, bet yra tapusi ir tenorų repertuaro pažiba operos pasaulyje. Na, o kas gi kitas, jei ne Luciano Pavarotti galėtų tai patvirtinti:

Šiame, 2000 metų įraše iš Romos matome ir Placido Domingo, dirigavusį orkestrui. Maestro taip pat yra atlikęs Kavaradosio partiją, taigi siūlome susipažinti su kita populiaria arija „Recondita armonia“ (it. „Paslėptoji harmonija“), skambančia pačioje operos pradžioje. Joje įsimylėjėlis apdainuoja savo mylimosios Toskos ir jo tapomos Marijos Magdalenos grožį, stebėdamasis meno galia apjungti tai, kas yra taip skirtinga.

Nuo Kavaradosio neatsilieka ir pati Toska bei jos jausminga arija „Vissi d‘arte“ (it. „Gyvenau dėl meno“). Tai – skausmingas dainininkės pokalbis su savimi ir Dievu, klausiant už ką jai gali būti skiriami tokie sunkūs išbandymai. Šiandien nerasime tikresnės XXI a. operos pasaulio Toskos, nei Angela Gheorghiu:

Na, o pabaigai – šiek tiek šiurpuliukų, bėgančiu kūnu. Skarpija – šios operos piktasis personažas, griaunantis Toskos ir Kavaradosio meilę. Būtent jo darbų dėka šiedu atsiduria ypatingai sudėtingose situacijose, kuriose ir nuskamba jų žymiosios arijos. Na, o paties Skarpijos nevaldoma aistra prasiveržia pirmojo operos veiksmo pabaigoje, kartu su choru dainuojant „Te deum“ choralą. Sunku nupasakoti jausmus, užplūstančius koncertų ar teatro salėse, kuomet šis kūrinys nuskamba gyvai... Jūsų dėmesiui geriausias šių dienų baritonas Bryn Terfel ir Karališkosios Anglijos operos choras:

Tad belieka griebti už parankės brangų žmogų ir nosinaičių bei susitikti VCO „Toskoje“ – gyvo garso potyriui...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)