Tai, kas 1990-aisiais dažnai prasidėdavo kaip projektai iš aistros, išaugo į alternatyvią infrastruktūrą, kurioje saugomi, kataloguojami, restauruojami, tyrinėjami ir vietiniams bei tarptautiniams muziejams ir galerijoms skolinami tūkstančiai Baltijos šalių meno šedevrų. Daugelis privačių kolekcijų išaugo į fondus, muziejus, meno ir mokymosi centrus. Parodoje paliečiama tarptautinė kolekcijų dinamika ir jų, kaip augančių darinių ir institucijų, tolesnės plėtros siekiai, taip pat keliamas klausimas, kokia kolekcionavimo ateitis?

Suvienijus jėgas – kelias į tarptautinį pripažinimą

Pasak „Lewben Art Foundation“ direktorės Ugnės Bužinskaitės, ši paroda – tai Rygoje įsikūrusio privataus muziejaus „Zuzeum“, meno centro „Kai Art Center“ Taline ir Vilniuje įsteigto meno fondo „Lewben Art Foundation“ partnerystės rezultatas, o paties projekto siekis – didinti privačių Baltijos kolekcijų žinomumą ir sklaidą tarptautiniu mastu.

„Ši paroda – pirmas mūsų bendras projektas, organizuoti pradėtas dar prieš pandemiją. Prieš porą metų susipažinę Rygoje per „Zuzeum“ atidarymą, supratome, kiek nedaug žinome apie artimiausių kaimynų privačias kolekcijas. Taigi norime supažindinti visuomenę su Baltijos šalių privačiomis šiuolaikinio meno kolekcijomis ir kolekcininkais, kurių tiek Lietuvoje, tiek kitose Baltijos šalyse po truputį daugėja. Suvieniję jėgas, didinsime šių kolekcijų ir menininkų tarptautinį žinomumą“, – įsitikinusi Ugnė Bužinskaitė.

Į parodą Rygoje iškeliavo Roberto Narkaus, Augusto Serapino, Lauros Kaminskaitės, Patricijos Jurkšaitytės kūriniai iš „Lewben Art Foundation“ kolekcijos, taip pat – dar niekada neeksponuoti tokių pasaulinio garso menininkų, kaip Pieter Hugo, Ian Cheng bei Cindy Sherman, darbai.

Robertas Narkus. DmrQTCN, 2020. „Lewben Art Foundation“ kolekcija

„Lietuvių menininkus pristatome atsispirdami nuo „Lewben Art Foundation“ tarptautinės kolekcijos. Labai džiaugiamės, kad šis bendras projektas prisideda prie mūsų tikslo, nes bendradarbiaujant Lietuvos, Latvijos bei Estijos privačioms meno institucijoms Baltijos šalių meno laukas tarptautiniame kontekste taps dar žinomesnis“, – sako kolekcininkas ir „Lewben Art Foundation“ valdybos pirmininkas Vilius Kavaliauskas.

2023 m. pabaigoje „Lewben Art Foundation“ su šia paroda, kurią Vilniuje kuruos kuratorė Neringa Bumblienė, ketina atidaryti „Lewben Art Foundation“ meno centrą Bernardinų g. 6-12.

Parodoje – Lietuvos, Latvijos ir Estijos kolekcininkų naujausi įsigyti darbai

Parodoje Rygoje eksponuojamus kūrinius ir kolekcijas atrinko galerininkė ir meno konsultantė iš Talino Olga Temnikova. Ji sako, kad šįkart nori atkreipti dėmesį į kolekcijas ir kolekcininkus, atrinktus ne pagal mastą, bet pagal polėkį ir potencialą. Taip pat svarbu, kad labiausiai jaudinantys žmonės susivienytų.

„Pristatome naujausius įsigytus meno objektus, atspindinčius esamą kolekcionavimo procesą. Dėmesys krypsta į „tarpvalstybinį vartojimą“ ir menininkus, kurių darbai pasirodo keliose kolekcijose. Ir kaip galerininkė, ir kaip patyrusi Baltijos regiono meno agentė, analizuoju vietinių meno kontekstų ypatumus – pakilimus ir nuosmukius. Tai paskatino mane svajoti apie geresnius socialinius ryšius, kultūrinio ir meninio pagrindo judėjimui „Baltic Pride“ kūrimą – bendrą tapatybę ir atspirties tašką, daug reikšmingesnį dabartinėmis geopolitinėmis aplinkybėmis“, – teigia Olga Temnikova.

Tarp pristatomų kolekcijų – „Lewben Art Foundation“, MO muziejaus, „Vitols Contemporary Art“, „Zuzāns Collection“, „VV Foundation“, „Collection Kruus“, taip pat Boriso Symulevičiaus, Riivo Antono, Edgaro Aronovo ir Marijos Avdjushko meno kolekcijos.

Olga Temnikova, „Temnikova & Kasela Gallery“ įkūrėja, – žinoma meno specialistė, sėkmingai padėjusi internacionalizuoti vietinį meno kontekstą ir daugeliui Estijos menininkų pasiekti tarptautinį pripažinimą. Ji tiki ryšiais, tinklaveika ir specifine praktine patirtimi, yra pasinėrusi į entuziastingą patyriminį Baltijos šalių meno konteksto formavimą, tad šiais principais remiasi ir kuruodama projektą.

Projektą inicijavo ir vystė architektė, rašytoja ir kuratorė, „Zuzeum“ muziejaus parodų vadovė Ieva Zībārte kartu su „Kai Art Centre“ meno vadove Karin Laansoo, „Lewben Art Foundation“ meno kuratore ir direktore Ugne Bužinskaite bei Lietuvos išeivijos meno fondo meno kuratore ir vykdančiąja direktore Giedre Marčiulaite. Parodą Rygoje organizuoja „Zuzeum“ muziejus, o po jos vyks savarankiškai kuruojamos parodos Vilniuje ir Taline, rengiamos pagrindinių projekto partnerių „Lewben Art Foundation“ ir „Kai Art Center“.

Nuo Baltijos šalių iki pasaulinio garso menininkų

Parodoje skirtingoms šiuolaikinio meno praktikoms atstovauja daugiau negu 70 menininkų iš įvairių pasaulio kraštų: Adam Bomb Squad, Alar Tuul, Alice Kask, Amanda Ziemele, Anastasia Sosunova, Andrius Zakarauskas, Augustas Serapinas, Chaz Guest, Cindy Sherman, Cyberbrokers, Damien Hirst, Diana Remeikytė, Dominykas Sidorovas, Edith Karlson, Eduardo Sarabia, Eike Eplik, Elena Narbutaitė, Elza Sīle, Flo Kasearu, Friedrich Kunath, Gabrielė Adomaitytė, Herkki-Erich Merila, Ian Cheng, Jaan Toomik, Jaanus Samma, Kaido Ole, Kamil Pierwszy, Katja Novitskova, Kazimieras Brazdžiūnas, Khanyisa Dada, Kris Lemsalu, Krista Mölder, Kristaps Ģelzis, Kristina Õllek, Laura Kaminskaitė, Laura Põld, Lesley Vance, Louisa Gagliardi, Marcus Jahmal, Merike Estna, Mickalene Thomas, Mikko Hintz, Mindaugas Lukošaitis, Monika Radžiūnaitė, Mykola Bilous, Nathaniel Mary Quinn, Neringa Černiauskaitė, Nik Kosmas, Patricija Jurkšaitytė, Paul Kuimet, Peeter Allik, Peeter Laurits, Pieter Hugo, Raoul Kurvitz, Reinis Lismanis, Robertas Narkus, Robert Nava, Rūtė Merk, Sabīne Vernere, Santa France, Sergey Zarva, Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, Simon De Mai, Sirja-Liisa Eelma, Soshiro Matsubara, Taisia Korotkova, Teresa Margolles, Thomas Lerooy, Tõnis Saadoja, Ugnius Gelguda, Vadim Fiškin, Vojtěch Kovařík, Vytenis Burokas, XCOPY, Yevhen Petrov, Zuza Golińska, Žilvinas Kempinas.

Parodos komanda:

Meno vadovė – Olga Temnikova
Projekto vadovė – Ieva Zībārte
Partnerių patariamoji grupė: Ugnė Bužinskaitė, Giedrė Marčiulaitė, Agnese Kleina, Karin Laansoo,
Parodos architektas – Toms Kampars
Grafikos dizainerė – Karola Rubene
Organizatorius – „Zuzeum“
Projekto partneriai: „Lewben Art Foundation“, „Kai Art Center“
Paroda veiks iki 2022 m. lapkričio 20 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją