2016 m. VGS inicijavo Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga (LTMKS), siekiant visuomenę supažindinti su mieste veikiančiomis meno erdvėmis, pristatyti naujas iniciatyvas ir ugdyti ilgalaikį lankymosi galerijose įprotį. Kasmet VGS simboliškai žymi naujo parodų sezono pradžią. Per 7 metus dalyvių sąrašas reikšmingai plėtėsi, tad net nuolatiniai renginio lankytojai gali būti tikri kasmet atrasiantys šį tą naujo – ar tai būtų anksčiau pražiūrėta galerija, ar neseniai kūrybinį kelią pradėjęs kūrėjas, ar intriguojantys savo sričių profesionalų pokalbiai.

Šiais metais VGS kuravimas atsidūrė menotyrininkių, kuratorių ir meno kritikių Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės ir Danutės Gambickaitės rankose. Reaguodamos į pakitusią šiandienos realybę ir rytojaus iššūkius, pagrindine idėjine renginio ašimi jos pasirinko empatiją.

Empatija – gebėjimas įsijausti į kito žmogaus emocinę būseną, tiesiogiai suprasti kito jausmus – glūdi tarpusavio santykių šerdyje. Popandeminio emocinio ir psichologinio nuovargio, karo Ukrainoje, hibridinio karo prie Baltarusijos sienos, skirtingų poreikių, patirčių ir kultūrų pabėgėlių integracijos iššūkių akivaizdoje empatija tampa esmine priemone ieškant prasmingo sambūvio. „Pasaulį be empatijos įsivaizduotume kaip šiurpią distopiją“, teigia VGS kuratorės.

Ar meninė kūryba gali būti laikoma empatijos išraiška? Ar norint suprasti kūrinį reikia įsijausti į menininko pasaulėvoką? Dažnos šiuolaikinės meninės praktikos apmąsto bendrystės, prieraišumo, socialinės įtraukties temas. Skirtingų asmenų ar visuomenės grupių susitikimas prie kūrinio padeda ne tik lavinti menines kompetencijas, pailsėti, bet ir pažinti vieniems kitus, puoselėti įvairovę, išnarplioti minčių mazgus.

Neatsitiktinai 2022-ųjų VGS vizualinei tapatybei pasirinktas dailės terapeuto ir tekstilininko Manto Televičiaus jau 11 metų vystomas projektas – nėrinys „Žmogus“. Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centre gimstantis kolektyvinis kūrinys pirmiausia yra apie procesą, o ne rezultatą, apie žmonių vidines būsenas, o ne „teisingus“ atsakymus. VGS metu visi norintys galės tapti šio proceso dalimi ir praktiškai susipažinti su terapine nėrimo nauda.

Kasmet VGS siekia pristatyti visuomenei plačią sostinės šiuolaikinio meno panoramą. Šįkart VGS braižys empatijos žemėlapį, kviečiantį girdėti, matyti, suprasti ir pasakoti. Tad rugsėjo 8-11 d. lankytojų lauks kelios dešimtys nemokamų meno erdvių ir įtraukių kultūrinių renginių, o kuratorių D. Gambickaitės ir J. Marcišauskytės-Jurašienės pasiūlyta empatiška prieiga išplės kultūringo, prasmingo laisvalaikio galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją