Netikėta „Doriano“ interpretacija Kaune

2022 m. spalio 1 d. režisierius R. Wilsonas premjerą „Dorianas“ pristatys Nacionalinio Kauno dramos teatro Didžiojoje scenoje. Ji vainikuos trejus metus trunkančią koprodukciją, kurios partneriai yra „D’Haus“ teatras, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ir Nacionalinis Kauno dramos teatras.

Premjerą ir pasiruošimo jai procesą iš arti matę Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius Egidijus Stancikas, aktoriai Dainius Svobonas ir Mantas Zemleckas bei spektaklio išpildymo komanda parsivežė puikaus scenos reginio įspūdžius, betarpiško bendravimo su partneriais Vokietijoje patirtį ir dar ne vieną užduotį, būtiną įgyvendinti premjeros išpildymui.

Generalinis teatro direktorius Egidijus Stancikas teigė: „Džiaugiuosi, kad nuosekliai priartėjome prie finalinio etapo, jausdami šio spektaklio atsiradimo Lietuvos kultūros lauke svarbą. Puikiai suprantame, kad pasaulinio lygio režisieriaus R. Wilsono premjera yra ir Lietuvos teatro pripažinimas pasauliniame kontekste. Taip pat labai oru pranešti, kad žiūrovų laukia ypatinga patirtis – spektaklis tęsia aukščiausio lygio R. Wilsono režisūrinį braižą. Tiesa, lietuviškoje versijoje išvysime ne vieną , bet du aktorius scenoje, tai yra Dainių Svoboną ir Mantą Zemlecką. Ši „Doriano“ versija labai intriguojanti.“

Robert Wilson

Puikūs žiūrovų ir teatro recenzentų atsiliepimai

Pjesę spektakliui parašė su režisieriumi R. Wilsonu bendradarbiaujantis JAV dramaturgas Darrylas Pinckney. Pagrindinis veikėjas Dorianas gyvena amžinoje jaunystėje, susiliedamas su tapytojo F. Bacono (1909-1992) ir O. Wilde‘o (1854–1900) istorijomis. Dorianas vienu metu yra tapytojas ir modelis, poetas ir įsimylėjėlis... Vokiškoje „Doriano“ versijoje vaidina aktorius Christianas Friedelis. Jis yra gerai žinomas iš televizijos serialų ir filmų „Babilonas Berlynas“ (rež. Tomas Tykweris), „Elser“ (rež. Oliveris Hirschbiegelis) ir „Baltasis kaspinas“ (rež. Michaelas Haneke), taip pat yra grupės „Woods of Birnam“ vokalistas.

„Doriano“ premjera Vokietijoje itin palankiai sutikta žiūrovų, kurie įspūdingą finalą palydėjo nenutrūkstamais plojimais, o teatro kritikai recenzijose akcentavo neblėstančią režisieriaus meistrystę. Pasak „Ddorf-Aktuell“ autorės Birgit Koelgen, „Bet kuri dramaturginė medžiaga, prie kurios prisiliečia režisierius Robertas Wilsonas tampa išskirtine. Publika dievina aštuoniasdešimtmetį scenos magą, jo fantastinius vaizdinius, meninę formą ir abejingumą visokioms socialinėms ir pedagoginėms teatro funkcijoms.

Diuseldorfo žiūrovus sužavėjo įmantrus, savireflektyvus „Dorianas“, susiejantis rašytoją Oscarą Wilde‘ą ir tapytoją Francis‘ą Baconą, jų kūrybą ir meilę. Wilsono ansamblis – vienas aktorius, Christianas Friedelis, kuris tampa klounu ir demonu, meilužiu ir narcizu. O dar jis dainuoja.“

Kritikai vieningai akcentavo aktoriaus Christiano Friedelio meistrystę: „Puikios, sutelktos vaidybos šedevras“ (Süddeutsche Zeitung); „Tokio išskirtinio aktorinio pasirodymo seniai nemačiau. Ypatingas vakaras. Publika šėlo iš džiaugsmo“ (Stefanas Keimas iš „Deutschlandfunk Kultur“); „Kultūra švenčia – Roberto Wilsono kūrinys „Dorianas“ įspūdingas. Jeigu šį vakarą nekalbate apie Christianą Friedelį, vadinasi, pražiopsojote kažką svarbaus“ (Rheinische Post).

Premjerą „Dorianas“ įgyvendinti padėjo tarptautinė režisieriaus komanda ir „D‘Haus“ teatro kolektyvas.

Režisierius Robertas Wilsonas į Kauną atvyks 2022 m. rugsėjo mėnesį. Bilietai į premjerą „Dorianas“ prekyboje pasirodys jau netrukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją