Vilniaus rotušėje vyksiančiame koncerte skambės šiuolaikinė Lietuvos, Lenkijos, Estijos, Didžiosios Britanijos kompozitorių muzika. Solo partiją žymiojo estų kompozitoriaus Arvo Pärt kūrinyje „Fratres“ atliks šiandien viena ryškiausių Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojačių smuikininkių – Saulė Buikaitė. Profesorės Rūtos Lipinaitytės klasėje studijuojanti smuikininkė, pelniusi laureato vardą daugelyje tarptautinių konkursų, vos prieš mėnesį tapo Kazimiero Motiekos fondo stipendijos laimėtoja.

„Fratres“ – mano išsvajotas, seniai norėtas groti kūrinys. Jo turinys – kupinas įvairiausių jausmų, apimančių tiek santūrumą, tiek iš proto vedantį susijaudinimą. Galimybė šį kūrinį atlikti su jungtiniu Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestru – tarsi ilgai lauktas laimės šyptelėjimas...“, – mintimis apie artėjantį koncertą dalinosi jaunoji smuikininkė.

Kitas vakaro solistas – Wiktoras Dziedzicas iš Lenkijos – jau kelerius metus koncertuoja žymiausiose Europos koncertų salėse. Jį pastebėjo ir žymus kompozitorius Hansas Zimmeris, kuris pernai pakvietė jo kūrinius atlikti beveik dvidešimtyje didžiausių Europos arenų. Vilniaus rotušėje vyksiančiame koncerte W. Dziedzicas atliks virtuozišką solo partiją ypač populiariaus ir klausytojų pamilto britų kompozitoriaus Maxo Richterio kūrinyje „Lapkritis“. Orkestre grojantis violončelininkas Povilas Paukštė – taip pat ir vieno programos kūrinio autorius. Koncerte pirmąkart nuskambės jo kompozicija „Viltis“.

„Kūrinyje siekiau atskleisti savijautą žmogaus, gyvenančio vienišumo ir nežinomybės kupiname pasaulyje. Muzikos kuriama atmosfera – santūriai melancholiška, tačiau kupina viltingumo, kuris kviečia nepasiduoti ir judėti pirmyn“ – apie koncerte nuskambėsiantį kūrinį pasakojo autorius.

Lietuvos Lenkijos jaunimo styginių orkestras įkurtas 2019 metais, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į bendrą abiejų šalių – Lietuvos ir Lenkijos – istoriją. Pastaraisiais metais Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestras su dideliu pasisekimu koncertavo Liublino filharmonijoje, Seinų sinagogoje (Lenkija), Vilniaus Rotušėje, o šio orkestro koncertus įrašė ir transliuoja LRT. Orkestro branduolį sudaro Vilniaus miesto Naujų idėjų kamerinio orkestro NIKO muzikantai, o šio orkestro įkūrėjas – kompozitorius ir dirigentas Gediminas Gelgotas.

Lietuvos ir Lenkijos jaunimo styginių orkestro koncertas Vilniaus rotušėje – jau balandžio 29-ąją. Bilietus į renginį platina bilietai.lt.

LIETUVOS IR LENKIJOS JAUNIMO STYGINIŲ ORKESTRAS

Solistai:

SAULĖ BUIKAITĖ (smuikas, Lietuva)

WIKTOR DZIEDZIC (smuikas, Lenkija)

Dalyvauja

Vilniaus miesto

NAUJŲ IDĖJŲ KAMERINIS ORKESTRAS NIKO

Dirigentas

GEDIMINAS GELGOTAS

Programoje: M. Gorecki, A. Pärt, M. Richter, G. Gelgoto, P. Paukštės kūriniai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją