Gegužės pradžioje LRT buvo aprašiusi situaciją, kai Lietuvos kultūros taryba atšaukė finansavimą jau spausdinamam „Poezijos pavasario“ almanachui. Sprendimas buvo aiškinamas įsivėlusia klaida dėl to, kad finansavimas jau buvo skirtas visam festivaliui „Poezijos pavasaris“ su jį lydinčiomis veiklomis, ir atskira paraiška almanacho leidybai turėjo būti diskvalifikuota, bet to padaryta nebuvo. LKT pirmininkė Asta Pakarklytė kaip išeitį siūlė almanachą leidžiančiam Rašytojų klubui perskirstyti festivalio organizavimui skirtas lėšas, 60 tūkst. eurų.

A. Pakarklytė, komentuodama Delfi, dar kartą atsiprašė dėl įvykusios klaidos, bet, kaip teigė, pažeidimas turėjo būti pašalintas.

„Poezijos pavasaris“, tai yra festivalis kartu su visomis veiklomis, įskaitant ir almanachą, visų pirma dalyvavo strateginėje tarptautinių renginių programoje, jos konkurse, ir ten ekspertai paraišką įvertino, finansavo, skyrė 60 tūkstančių eurų – visa tai galima rasti mūsų tinklalapyje, finansuotų projektų skiltyje, kur taip pat parašyta, kad bus išleistas almanachas su kompaktine plokštele. Čia viena dalis, o antra dalis yra ta, kad šiek tiek vėliau atsirado paraiška kitoje srityje – tik almanacho leidybai. Šita paraiška iš tikrųjų net neturėjo praeiti administracinės patikros, ir turėjo būti anuliuota, nes jau buvo ta ankstesnė paraiška, na, bet mes padarėme tiesiog žmogišką klaidą ir visą tą paraišką praleidome pro vertinimo procesą. Jau pradėjus derinti sutartį ir atėjus į jos pasirašymo etapą, tik tada mes pamatėme mūsų anksčiau padarytą klaidą, ir, kadangi tai vis tiek yra pažeidimas, mes jį turėjome šalinti“, – aiškino ji.

„Taip, daug kartų visur sakiau, kad labai atsiprašome ir apgailestaujame dėl tokios vėlyvos fazės, bet šitą pažeidimą pašalinti vis tiek reikėjo. Jei būtų padaryta išimtis, gal ir kitiems darytume išimtis, kurie padaro pažeidimus. Tad taip, mes pripažįstame klaidą, labai gailimės, kad tokioje vėlyvoje fazėje, ir kvietėme ankstesnės paraiškos teikėjus permąstyti jų anksčiau gautą finansavimą, gal ten dar galima kažką įtraukti“, – svarstė LKT pirmininkė.

Almanacho projekto vadovė Marija Mažulė Delfi komentavo, kad tai padaryti esant tokioje situacijoje jau vėlu.

„Esame nepavydėtinoje situacijoje, dabar jau oficialiai gavome raštą, kad finansavimą anuliuos. Bandysime eiti teisiniu keliu, bet tai užtrunka, o dabar reikės atsiskaityti su rašytojais, vertėjais, sudarytojais ir tt.“, – sakė ji.

Pasak M. Mažulės, žinią, kad almanacho leidybai skirtas 16 tūkstančių eurų finansavimas anuliuotas, jie gavo iki festivalio pradžios likus kiek daugiau nei savaitei. Galimybė perskirstyti pinigus, jos nuomone, jau nereali – taip būtų galima padengti nebent labai mažą išlaidų dalį.

„Jei bent anksčiau būtų pranešę, dar būtume spėję kitaip susiplanuoti, būtume radę kitus sprendimus, o dabar kažką atimant prarastų ir lankytojai, ir skaitytojai“, – kalbėjo M. Mažulė.

Ji džiaugėsi, kad leidinys šiemet išskirtinis – didelės apimties, apimantis 100 autorių kūrybą, straipsnius, anketas, ir tt.: „Dizainas nuostabus – turbūt gražiausias, koks yra buvęs. Sudarytojas Aivaras Veiknys atliko didžiulį darbą, skambino autoriams, prašė nepublikuotų tekstų – tai yra nauja, niekur nematyta“.

M. Mažulė kviečia visus įsigyti šį leidinį – tai bus galima padaryti knygynuose „Mint Vinetu“, „Eureka“, Lietuvos rašytojų sąjungos knygyne, taip pat kai kuriuose tinkliniuose knygynuose bei internetu. Norintys prisidėti daugiau taip pat galės pervesti pinigus į sąskaitą, kurią planuojama netrukus viešai paskelbti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją