Besišypsančio veidelio emoji teoriją bandoma pagrįsti vienu Čiurlionio eskizų albume aptiktu piešinio fragmentu. Fragmentas, įgyvendintas šiuolaikinėmis priemonėmis kaip sieninis kilimas, nuo š. m. spalio 20 d. pristatomas vieno kūrinio galerijoje apiece rengiamoje Remigijaus Praspaliausko (Homage to Čiurlionis) parodoje Gimme, gimme, gimme just a little smile, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Čiurlionio eskizų albumų, saugomų Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune, yra ne vienas. Paveikslo pagal turimą omenyje piešinį dailininkas nesukūrė, tačiau panašių piešinių, sukurtų 1907–1908 metais, su banguojančiomis linijomis, dažnai sudarančiomis ornamentą, yra ir daugiau. Galimai minėto pobūdžio piešiniai yra teosofinių minčių fiksavimai.

R. Praspaliausko kūrinyje, kuriame šiuolaikinėmis priemonėmis rekonstruojamas Čiurlionio eskizinio piešinio fragmentas, klausiama, ar tai dailininko palikta „žinutė“ mūsų, kaip soc. tinklų vartotojų, kartai, o gal taip dailininkas nuspėjo ateitį, numatydamas, kad bendrausime ne žodžiais, o emociniais jaustukais. Kartu tai darbas, padiktuotas galerijos lokacijos – M. K. Čiurlionio gatvės. Tad kūriniu siekiama įprasminti Čiurlionio kūrybos palikimą ir šiuolaikinėmis priemonėmis įveiklinti vienos gražiausių Vilniaus gatvių pavadinimą.

Remigijus Praspaliauskas – iš Žemaitijos kilęs lyrinis gangsteris – tekstų, objektų, gaminių autorius. Kūrybinėje veikloje jis ieško siurrealizmo šaknų lietuvių kalbos žodžiuose ir nelogiškuose junginiuose, o taip pat – prigimtinių vaizdinių šaknų. Kartu su broliu dvyniu Egidijumi gerai žinomi kaip mados prekės ženklo Egyboy (į)kūrėjai, siekiantys „sudrumsti pilką realybę“.

Parodos kuratorės – Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė.

Paroda veiks 2022 10 20 – 2022 11 22

Parodą galima apžiūrėti 24/7.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją