Balandžio 11 dieną Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) pristatytas Ž. Landzbergo vis dar kuriamo projekto fragmentas.

Lietuvos dalyvavimas 57-ojoje Venecijos bienalėje – jubiliejinis – dešimtasis. Nuo 1999 metų penkis pasirodymus surengė ŠMC.

Ž. Landzbergo projektas, kuruojamas Ūlos Tornau ir Astos Vaičiulytės, laimėjo pernai Kultūros ministerijos surengtą atrankos konkursą.

Žilvinas Landzbergas

Lietuvos paviljonas įsikurs XVII amžiuje statytuose bendruomenės namuose, kurie įeina į bažnytinį kompleksą šiaurinėje Venecijos senamiesčio dalyje.

Projekto „R“ kuratorės Ū. Tornau ir A. Vaičiulytė pristatė Venecijos meno bienalės kontekstą, Lietuvos nacionalinio paviljono erdvę, kūrinius, kurie bus eksponuojami joje, taip pat projekto brėžinius.

Lietuvos paviljono 57-ojoje Venecijos bienalėje pristatymas ŠMC

„Ž. Landzbergo instaliacijose susisieja žmogaus sukurtos kultūros ir gamtos pasauliai. Jos patiriamos visu kūnu, jausmais ir jutimais, ne tik mąstymu“, – menininko kūrybą komentavo A. Vaičiulytė.

„Menininkas kuria iliuzines erdves, pasitelkdamas pasakos struktūrą – tam tikrus, gal ir tolimus, tačiau visiems atpažįstamus archetipus, personažus, motyvus, aplinkas. Išdidinti arba sumažinti jie panardina mus į alternatyvią realybę“, – parodos „R“ idėją plačiau aptarė Ū. Tornau.

Lietuvos paviljono 57-ojoje Venecijos bienalėje pristatymas ŠMC

ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas teigė palaikąs trijų Baltijos šalių bendro paviljono idėją.

„Kartu būtų lengviau išlaikyti nuolatines erdves Venecijoje, jungtiniam Baltijos paviljonui būtų lengviau įgyti savo tapatybę greta kitų stiprios ekonomikos šalių“, – sakė jis.

Lietuvos kultūros taryba nacionaliniam Venecijos paviljonui skyrė 187 tūkst. eurų, penktadalis lėšų surinkta iš privačių rėmėjų. Beveik pusė šios sumos atiteks pastato nuomos, eksploatacijos, priežiūros reikmėms.

Oficialus Lietuvos paviljono atidarymas Venecijoje įvyks gegužės 12 dieną.

Šiandien ŠMC rūsio salėje nuo 18 valandos bus galima apžiūrėti Žilvino Landzbergo instaliacijos R fragmentus, o nuo 18.30 val. visi kviečiami į nemokamą koncertą, kuriame pasirodys net trys Lietuvos muzikos grupės Antonio Risqué, No Real Pioneers ir scdscp.

Kęstutis Kuizinas, Žilvinas Landzbergas, Ūla Tornau, Asta Vaičiulytė

Daugiau kaip prieš 120 metų įsteigta Venecijos meno bienalė yra seniausias ir vienas didžiausių prestižinių meno renginių pasaulyje. Kasmet jis sulaukia daugiau nei pusės milijono lankytojų.

Šių metų bienalės tema ir pavadinimas yra „Viva Arte Viva“, joje savo nacionalinius paviljonus pristatys 85 šalys. Lietuvos nacionaliniai paviljonai ne kartą pelnė išskirtinius komisijos paminėjimus, sulaukė tarptautinio dėmesio.

Ž. Landzbergas (g. 1979 m. Kaune) parodose dalyvauja nuo 2003 metų, gyvena ir dirba Vilniuje. Studijavo skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje, baigė podiplomines studijas „De Ateliers“ rezidencijoje Amsterdame. Ž. Landzbergas yra surengęs autorines parodas ŠMC ir „Modern Art Oxford“ Jungtinėje Karalystėje.

Ž. Landzbergo darbai buvo pristatyti parodose „About the Trees“ „Zentrum Paul Klee“ Berne (2016), „City Without Walls: Vilnius“ Liverpulio bienalėje (2010), „Lunar Distance“ „De Hallen“ muziejuje Harleme (2009) ir X Baltijos tarptautinio meno trienalėje „Miesto istorijos“ ŠMC (2009).

Lietuvos paviljono 57-ojoje Venecijos bienalėje pristatymas ŠMC

2015-aisiais ŠMC surengta didelė autorinė menininko paroda tapo rimtu postūmiu apsisprendžiant dėl Ž. Landzbergo kandidatūros dalyvauti Venecijos bienalėje.

R yra būdingas Ž. Landzbergo meninės praktikos elementas, kur R reiškiasi kaip erdvė ir kaip objektas, kaip veikėjas, raidė, ženklas ir portalas.

Ž. Landzbergo instaliacijos įgyja fizinį ir jutiminį kūną, jose pasitelkiama pasakos struktūra, kai archetipiniai elementai, socialinės refleksijos ir asmeninės įžvalgos susipina į fantastinius erdvinius pasakojimus.

Lietuvos paviljono 57-ojoje Venecijos bienalėje pristatymas ŠMC

R – tai ryšys, regimybė, ramybė, raktas, radis, renis, refleksija, realybė, reikšmė ir rimas.

RA – kaip astronomijoje, mitologijoje, medicinoje, chemijoje, muzikoje, jūreivystėje ir kitur.

R yra kompleksiškiausia abėcėlės raidė, aprėpianti platų geometrinių figūrų bei reikšmių spektrą ir tįstanti racionalumo ir fantazijos ribomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)