Kuria naują legendą

„Naujas įdomus kūrinys prie Lėlių teatro ne tik traukia smalsius praeivių žvilgsnius, bet ir savotiškai žymi teatro atsinaujinimą, naujo sezono atidarymą po pastato rekonstrukcijos. Džiugu matyti, kaip Kaune kultūros įstaigos viena po kitos gražėja, darosi šiuolaikiškesnės ir jaukesnės lankytojams“, – pokyčių svarbą pabrėžė Kauno mero patarėjas Simonas Kairys.

Iš bronzos ir pilko granito nulieta naujoji menininko Luko Šiupšinsko skulptūra vaizduoja gyvą lėlių teatro marionetę, kuri per savo pietų pertrauką sėdi ant suoliuko su puodeliu kavos ir kruasanu.

„Personažas yra tarsi lėlių teatro darbuotojas, kuris ne vaizduoja konkretų pasakų personažą ar spektaklio veikėją, o kuria naują Kauno legendą. Skulptūrai gyvumo ir papildomo scenarijaus sukuria šalimais nutūpusi varna, besikėsinanti į kruasaną. Jos personažas pagal kūrinio logiką taip pat yra tarytum lėlė, o ne realistinis gyvūnas“, – savo kūrinį pristato skulptorius L. Šiupšinskas.

Papildė akcentų kolekciją

Marionetė drauge su į jos maistą besitaikančia varna įsikūrė Lėlių teatro kiemelyje, netoli miesto sodo. Jas pastebėti galima ir einant Laisvės alėja – tereikia pro bromą įeiti vidun, pagrindinio teatro įėjimo link.

Pasak S. Kairio, naujas akcentas neabejotinai sulauks ne tik kauniečių, miesto svečių žvilgsnių, bet ir fotoaparatų blyksčių.

„Pastebime tendenciją, kad žmonės mėgsta nusifotografuoti su miestą puošiančiais akcentais. Kai kurie specialiai ieško, kur jie pasislėpę, „kolekcionuoja“ nuotraukas su menininkų kūriniais. Ir tai tik parodo, kad menas miesto gatvėse – ne tik gražus, bet ir gyvas“, – pridūrė Kauno mero patarėjas.

Matydamas tokį kauniečių pomėgį, autorius L. Šiupšinskas, kurdamas skulptūrą, ant suolelio greta marionetės specialiai paliko vietą prisėsti ir norintiems nusifotografuoti.

Unikalus idėjų konkursas

Marionetė ir varna – jau nebe pirmas šio skulptoriaus darbas, papildęs vis labiau gausėjančią „Kauno akcentų“ kolekciją. Kauno senamiesčio prieigas ties išėjimu iš požeminės perėjos Vilniaus gatvės pradžioje nebe pirmus metus saugo ZenTriušis, o greta Zanavykų turgavietės praeivius pasitinka legendinė senbernarė Bitė.

Nemažo kauniečių bei miesto svečių dėmesio susilaukia ir dar vienas L. Šiupšinsko kūrinys – Santakos parke įsitaisęs Žmogus kankorėžis.

„Kauno akcentai“ – tai analogų Lietuvoje neturintis idėjų konkursas. Jo dalyviai savo darbais puošia įvairias Kauno vietas. Komisijos patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė, kviečianti menininkus siūlyti savo kūrybinius sumanymus ir įgyvendinti juos įvairiose Kauno erdvėse.

Nuo programos pradžios per pastaruosius kelerius metus visame mieste jau galima suskaičiuoti 41 akcentą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)