Konferenciją „Stiprybės semiuosi iš Lietuvos“ globoja pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Šiuos metus Seimas yra paskelbęs M. Gimbutienės metais. Ši sukaktis įtraukta ir į UNESCO minimų sukakčių sąrašą.

M. Gimbutienė gimė 1921-aisiais Vilniuje, per Antrąjį pasaulinį karą pasitraukė iš Lietuvos. Jis dėstė JAV Harvardo, Kalifornijos universitetuose, mirė 1994 metais Los Andžele, palaidota Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Mokslininkė yra parašiusi 23 knygas, už knygą „Deivės civilizacija: Senosios Europos pasaulis“ 1993-iaisiais jai skirta Enisfildo-Vulfo premija, teikiama JAV už žymiausius pasaulio kultūros istorijos tyrimus.

Mokslininkė viena pirmųjų mokslo istorijoje apibendrino daugelį metų Europoje vykdytus archeologinius tyrinėjimus, remdamasi jais ir mitologijos duomenimis atkūrė senosios Europos vaizdą. Profesorė yra archeomitologijos pradininkė.

M. Gimbutienės veikalai apie Senąją Europą, jos dievus ir deives, apie priešistorinių laikų baltus, mokslinės įžvalgos sulaukė ne tik mokslo visuomenės pripažinimo, jos paskaitose lankydavosi kultūros ir meno žmonės. JAV ir kitose pasaulio šalyse M. Gimbutienės darbais rėmėsi visuomeniniai judėjimai, gamtos išsaugojimo ir moterų sąjūdžiai.

Poeto Sigito Gedos teigimu, jos mokslinės idėjos stipriai veikė XX amžiaus antrosios pusės Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir lietuvių poeziją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją