Šių metų renginio šūkis – „Tarp mūsų viskas skamba“. Šventės organizatoriai teigia, kad tokia tema pasirinkta ne veltui ir kalba apie tarpusavio ryšį, vienas kito girdėjimą, pajautimą, buvimą „viename ritme“ ir žaismingą to skambesio paiešką. Siekiant šį jausmą patirti visiems renginio dalyviams, planuojamos specialios muzikos improvizacijų vietos, kuriose groti galės ne tik intrumentus atsinešę muzikantai, bet ir renginio dalyviai – žiūrovai.

Pasak renginio organizatorės Viktorijos Mamontovaitės, šiemet šventė kvies išbandyti muzikavimą ir tuos, kurie paprastai renkasi būti klausytojais.

„Gatvės Muzikos diena skelbia, kad šventėje gali dalyvauti kiekvienas, nepaisant to, ar esi pradedantysis ar profesionalas. Todėl šiais metais norime, kad šventė būtų labiau interaktyvi, įtrauktų miesto svečius ir gyventojus į muzikines veiklas bei pasirodymus. „Tarp mūsų viskas skamba“ būtent ir kalba apie tai: ryšį tarp muzikanto ir klausytojo, tarp žmogaus ir instrumento. Galbūt praeivis, išbandęs savo jėgas gatvėje, kitais metais taps dalyviu. Gatvės muzika ištrina labai daug ribų. Tai yra ideali terpė saviraiškai ir dažnai – pirmas žingsnis profesionalios karjeros link“, – sakė V. Mamontovaitė.

17-osios Gatvės muzikos diena plakatą sukūrė garsi Lietuvos iliustratorė Lina Vyšniauskaitė – Disciplina, kurios išskirtinio braižo darbus atpažįsta daugelis muzikos, dizaino ir literatūros mylėtojų.

„Iliustracija kurta Gatvės muzikos dienai yra „skambėjimo” interpretacija – joje telpa žaismės, talento, lengvumo dermė. Įsivaizduoju, kad muzikantas, atlikdamas savo mėgstamą kūrinį, jaučia tokius pojūčius, o klausytojas – girdėdamas,“ – komentavo pati iliustracijos autorė, iliustratorė Lina Vyšniauskaitė – Disciplina.

Gegužės 20 dieną išeiti į gatves ir muzikuoti kviečiami visi – jauni, seni, vaikai, įvairių lyčių ir rasių atstovai, mėgėjai ir profesionalai, nepriklausomai nuo to, groja roką, popmuziką ar tradicinę muziką. Savo pasirodymo laiką ir vietą atlikėjai registruoti gali jau dabar – svetainėje www.gmd.lt.

Ilgamečiai Gatvės muzikos dienos draugai taip pat nepraleidžia progos prisidėti prie vienos didžiausių Lietuvoje muzikos švenčių. LRT – pagrindinis renginio komunikacijos rėmėjas, žada LRT OPUS gyvą transliaciją iš Vilniaus bei integraciją kituose Lietuvos regionuose, o „Caffeine” kavinių tinklas tradiciškai taps renginio informacijos taškais bei visoje Lietuvoje stebins lankytojus specialiai GMD dedikuota savaitės kava.

Vilniuje vykstančios GMD neįmanoma įsivaizduoti be tradicinės „Drum2gether“ – masinės būgnų improvizacijos, kuri suvienija muzikantus ir žiūrovus į vieną įspūdingą, Gatvės muzikos dieną vainikuojantį ritmo šėlsmą. Plojimais, balsu, barškučiais, šokiu ar savo atsineštais būgnais – prie „Drum2gether“ jungtis gali kiekvienas atėjęs.

Gatvės muzikos diena prasidėjo 2007 metais Andriaus Mamontovo iniciatyva, kuomet jis savo draugams elektroniniu paštu išsiuntė kvietimus išeiti į lauką ir groti sostinės gatvėse. Nuo tada ši diena tapo ne tik reikšminga tradicija Lietuvoje, bet išsiplėtė ir į kitas šalis. Per pastaruosius 15 metų Gatvės muzikos dieną savarankiškai suorganizavo Norvegija, Belgija, Ukraina, Rusija, Latvija, Baltarusija, Olandija, Gruzija, Armėnija, Islandija bei Airija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją