Tyrimą paskatino ketvirtadienį išleista Vanessos Springoros (Vanesos Springoros) knyga „Sutikimas“ (Le Consentement), kurioje autorė pasakoja apie savo lytinius santykius su 36 metais už ją vyresniu G. Matzneffu, sakoma Paryžiaus prokuroro Remi Heitzo (Remi Heico) pareiškime.

Pasak prokuroro, tyrimas susijęs su jaunesnės nei 15 metų „nepilnametės žaginimais“.

Knygoje „Sutikimas“ dabar garsi leidėja 47 metų V. Springora pasakojo, kaip būdama 14 metų paauglė ji buvo suviliota G. Matzneffo ir kokius randus jai paliko ši patirtis.

Tyrimas užeis už knygoje aprašomų įvykių ribų, nes tyrėjai „sieks nustatyti visas kitas galimas aukas, galėjusias tapti tokio paties pobūdžio nusikaltimų aukomis Prancūzijoje ir užsienyje“, nurodė R. Heitzas.

Nors V. Springora nurodė, kad neketina siekti, kad G. Matzneffui būtų pateikti baudžiamieji kaltinimai, tačiau Paryžiaus prokurorai turi teisę pradėti tyrimą savo nuožiūra.

G. Matzneffas kaltinimus neigia. Laikraščio „Le Parisien“ sekmadienio numeryje išspausdintame pareiškime jis pasmerkė „tokius neteisingus ir perdėtus išpuolius“ tvirtindamas, kad jo santykiai su V. Springora buvo „grožis“.

Ketvirtadienį pasirodžiusi knyga vėl sukrėtė Prancūziją, bandančią atsigauti po moterų teisių judėjimo „#MeToo“ sukeltos sąskaitų suvedinėjimo bangos, atkreipusios dėmesį į dešimtmečius trukusį pernelyg atlaidų dalies visuomenės požiūrį į seksualinį priekabiavimą ir pedofiliją.

Vienas naujausių į viešumą iškilusių atvejų yra prancūzų aktorės Adele Haenel (Adelės Anel) kaltinimai režisieriui Christophe'ui Ruggiai (Kristofui Rudžai) nuolat priekabiavus prie jos, kai jai buvo 12–15 metų. Aktorė pateikė oficialų pareiškimą pareigūnams dėl kaltinimų priekabiautojui.

Šiame kontekste taip pat buvo prisimintas neseniai naują savo filmą „Pareigūnas ir šnipas“ (An Officer and A Spy) pristatęs lenkų kilmės prancūzų režisierius Romanas Polanskis, kuris 1978 metais pabėgo iš JAV, vengdamas bausmės dėl lytinių santykių su trylikamete.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)