„Menas yra tvirčiausias tiltas Lietuvos ir Prancūzijos bendradarbiavimui. Paryžiuje atidaroma Lietuvos šiuolaikinio meno paroda ne tik puikiai įprasmina artėjantį abiejų šalių diplomatinių santykių šimtmetį, bet ir suteikia aiškią perspektyvą ateičiai“, – šiltai lietuvius menininkus Paryžiuje priimti pasirengęs Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas.

„Šiuolaikinio lietuvių meno“ parodą įkvėpė Prancūzijos ir Lietuvos diplomatinių santykių sukūrimo 100-asis jubiliejus, rašoma pranešime žiniasklaidai.1919 metais, gruodžio 1 dieną Paryžiuje buvo įkurta pirmoji Lietuvos diplomatinė atstovybė. Jos vadovu tapo Oskaras Milašius – Lietuvos diplomatas, politinis bei visuomenės veikėjas, poetas, rašęs prancūzų kalba. Oskaras Milašius aktyviai propagavo lietuvių kultūrą visoje Vakarų Europoje.

Idėja tokią svarbią Lietuvos ir Prancūzijos draugystei progą paminėti lietuvių menininkų paroda kilo Jono ir Živilės Garbaravičių įkurtam „Meno fondui“ bei Vilniaus galerijos „Menų tiltas“ darbuotojams. Jų sumanymui Paryžiuje pristatyti šiuolaikinius Lietuvos menininkus pritarė Lietuvos Ambasada Prancūzijoje.

Tapti parodos kuratoriais pakviesti žymus prancūzų meno kritikas Christianas Noorbergenas ir menotyrininkė, habilituota mokslų daktarė Nijolė Tumėnienė.

Christian Noorbergen

2017 metais Lietuvoje surengęs prancūzų ekspresionistų parodą, kurioje dalyvavo penkiolika Prancūzijos ir Belgijos menininkų – nuo Serge Labégorre iki Marc Petit, meno kritikas, parodų kuratorius, dėstytojas ir rašytojas Christianas Noorbergenas žadėjo, kad tai – ne paskutinis jo susidūrimas su Lietuva.

Į Lietuvą su asistentais atvykęs Christianas Noorbergenas pats atrinko ir į „Espace Commines“ parodų salę pakvietė 17 Lietuvoje ir užsienyje kuriančių lietuvių menininkų – Arvydą Ališanką, Ray Bartkų, Stasį Eidrigevičių, Patriciją Jurkšaitytę, Vidmantą Jusionį, Rūtą Jusionytę, Vytenį Lingį, Indrą Marcinkevičienę, Vilmantą Marcinkevičių, Dalią Matulaitę, Vygantą Paukštę, Nomedą Saukienę, Šarūną Sauką, Mykolą Sauką, Mindaugą Šnipą, Andrių Zakarauską, Kęstutį Zapkų.

Andrius Zakarauskas. Revalation

Meno kritikas pasistengė, kad apie lietuvių parodą Paryžiuje parašytų garsiausi ir įtakingiausi Prancūzijos meno žurnalai.

Lietuvių menininkų darbai bus eksponuojami „Espace Commines“ erdvėje pačiame Paryžiaus centre. Anksčiau čia buvo industrinės patalpos, 19 amžiaus pabaigoje pastatytos Kalvarijos Seserų vienuolyno soduose. Per Antrąjį Pasaulinį karą ir po jo „Espace Commines“ sieta su anksčiau gyvavusia „Salon de Mai“ menininkų asociacija, kurios nariais buvo pasaulyje garsūs menininkai – Pablo Picasso, Francis Baconas, Antoni Tàpies‘as, René Magritte, Zao Wou-Ki, Robertas Couturieras, Marcelis Gili. Šiandien „Espace Commines“ erdvėje eksponuojamos įvairios meno ir aukštosios mados parodos.

„Ši erdvė yra kupina nepaprastos estetikos, o darbštūs gyvuojančios Europos menininkai joje mina praėjusio šimtmečio kelius. Ačiū Lietuvos menininkams už gyvybiškai svarbų autentiškumą“, – besirengdamas lietuvių parodai Paryžiuje kalbėjo parodos kuratorius Christianas Noorbergenas.

Parodos atidarymas – gruodžio 7 dieną, 17 val. ekspozicijų salėje „Espace Commines“.
Paroda veiks iki gruodžio 14 dienos. Lietuvos meno mylėtojai su šia paroda susipažinti galės 2020 metų sausio 3-11 dieną Vilniuje, Lietuvos dailininkų sąjungos dailės galerijoje „Arka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)