A. Kiarostami, laimėjęs prestižinį „Auksinės palmės šakelės“ apdovanojimą per 1997 metų Kanų kino festivalį už filmą „Vyšnių skonis“ (Taste of Cherry, Ta'm-e gilas...), išvyko iš Irano praeitą savaitę į Prancūziją gydytis dėl žarnyno ligos, nurodė naujienų agentūra ISNA, pridūrusi, kad jo mirtį patvirtino Irano kino rūmai.

Teherane gimęs kino kūrėjas pelnė tarptautinį pripažinimą 10-ame dešimtmetyje, o garsus prancūzų režisierius Jeanas-Lucas Godard'as yra paskelbęs, kad „kinas prasideda nuo D. W. Griffitho ir baigiasi Abbasu Kiarostami“.

Pranešimai apie kino kūrėjo ligą buvo prieštaringi: vieni žiniasklaidos kanalai teigė, kad jis sirgo vėžiu, o kiti – kad tai buvo žarnyno liga.

ISNA nurodė, kad A. Kiarostami buvo grįžęs į Iraną iš savo namų Paryžiuje, kad jam nuo vasario iki balandžio būtų atliktos kelios operacijos, o praeitą savaitę vėl atvyko į Paryžių toliau gydytis.

Kitas garsus Irano režisierius, Asgharas Farhadi, sakė Didžiosios Britanijos dienraščiui „The Guardian“, kad jis buvo „visiškai sukrėstas“.

„Jis buvo ne vien kino kūrėjas, – pabrėžė A. Farhadi. – Jis buvo šiuolaikinis mistikas – tiek savo kine, tiek privačiame gyvenime.“

A.Kiarostami tarptautinė sėkmė suteikė galimybę iškilti tolesnėms Irano kino kūrėjų kartoms, pridūrė jis.

„Jis neabejotinai nutiesė kelius kitiems ir padarė įtaką daugybei žmonių“, – pripažino A.Farhadi.

Dar praeitą savaitę A. Kiarostami buvo pakviestas tapti Holivudo akademijos nariu, dedant pastangas padidinti „Oskarus“ teikiančios žiuri įvairovę.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)