Birželio 30 d. Vilniuje pagaliau pasirodysiantis šveicarų pianistas Nik Bärtsch yra nekantriai laukiamas tiek klasikos, tiek džiazo gerbėjų. Pats pianistas savo muziką vadina zen-funk ir ritual groove, šiomis sąvokomis apibūdindamas ir garsų sąskambį, ir mąstymo būdą. Tai – švari, architektūriškai sustyguota garso materija, sklidina pasikartojančių, susipynusių ir hipnotizuojančių ritmų. Pasak džiazo žurnalo „DownBeat“, Niko Bärtscho muzika klausytojus užburia hipnotizuojančiu ir svaiginančiu daugiasluoksniškumu.

Vilniuje vyksiantis solinis Niko Bärtscho pasirodymas nesutalpinamas į vieno žanro rėmus: tai – kelionė ne tik tarp klasikinės muzikos aiškumo ir džiazinės improvizacijos, bet ir tarp senovinės ritualinės japonų garsų dermės ir šiuolaikinio minimalizmo. Jau trečią kartą Lietuvoje koncertuosiantis pianistas pripažįsta, kad ypač didelę įtaką jam padarė tokie kompozitoriai, kaip Steve Reich, Morton Feldman, Igoris Stravinskis bei ritualinė japonų muzika. Niko Bärtscho koncertas žada išties neeilinį ir magišką vakarą, o kartu ir pažymės karantino Lietuvoje pabaigą.

Nik Bärtsch

O liepos 1 d. rengiamas išskirtinis Luko Geniušo ir Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertas vainikuos festivalio „Gaida“ jubiliejų. Orkestrui diriguos viena iškiliausių šiuolaikinės muzikos asmenybių Beat Furrer – legendinio muzikos kolektyvo „Klangforum“ įkūrėjas ir dirigentas, pastaruosius tris dešimtmečius tituluojamas vienu žymiausių Europos kompozitoriumi. Austrijoje ir Šveicarijoje gyvenantis Beat Furrer už meninius pasiekimus 2003 m. buvo apdovanotas Vienos miesto Muzikos prizu, 2005 m. jis tapo Berlyno Menų akademijos nariu, 2014 m. buvo apdovanotas Austrijos valstybės Didžiuoju prizu, o 2018 m. – Ernsto von Siemenso fondo muzikos premija už gyvenimo nuopelnus. Greta įspūdingų simfoninių ir instrumentinių kūrinių Furreris yra sukūręs ir nemažai operų, viena jų („FAMA“) yra pelniusi ir Venecijos bienalės „Auksinį liūtą“.

Lukas Geniušas yra vienas pačių ryškiausių ir talentingiausių Lietuvos pianistų. Britų dienraštis „The Guardian“ apie pianistą rašo, kad tai muzikantas, savo raiškiu ir brandžiu skambinimu „gebantis atskleisti kūrinio architektūrą“. Pianistas rengia rečitalius garsiausiose pasaulio salėse – Londono „Wigmore Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Paryžiaus „Salle Gaveau“ ir „Auditorium du Louvre“, Niujorko „Frick Collection“, Genujos „Teatro Carlo Felice“, Milano „Sala Verdi“, Didžioji Maskvos konservatorijos salė ir kt. Lietuvoje Lukas Geniušas yra surengęs eilę koncertų „Vilniaus festivalyje“, „Gaidoje“ ir kt.

Finaliniai jubiliejinio festivalio „Gaida“ akordai Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje jau netrukus: birželio 30 d. 19 val. – fortepijono įžymybės Nik Bärtsch solinis koncertas, bilietus platina „bilietai.lt“; liepos 1 d. 19 val. – pianisto Luko Geniušo ir dirigento Beato Furrerio koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, bilietai platinami „kakava.lt“ ir Filharmonijos kasose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)