30 dialogų apie meną jo kūrėjų akimis

Tarp knygos pašnekovų – tarptautiniu mastu žinomi menininkai Deimantas Narkevičius ir Lina Lapelytė, rašytojai ir meno kritikai Alfonsas Andriuškevičius ir Agnė Narušytė, filosofai Kristupas Sabolius, Viktoras Bachmetjevas bei kiti. Knygoje kalbasi ir Nacionalinėje dailės galerijoje neseniai vykusios parodos autorius Darius Žiūra, ir 2024 metais Lietuvai Venecijos meno bienalėje atstovausiančio menininkų dueto Pakui Hardware narė Neringa Černiauskaitė. Visi pokalbiai vyko 2020–2022 metais ir knygoje publikuojami pirmą kartą.

Ne tik turinio, bet ir stiliaus atžvilgiu margi pokalbiai skaitytoją nukels į skirtingus laikotarpius. Kai kurie jų neformalūs ir labai asmeniški, kiti sąmoningai sudaryti kaip istorinė kronika, trečiuose polemizuojama arba kalbamasi apie kūrybinių procesų subtilybes. Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas knygoje prisimena savo vaikystę ir pirmuosius žingsnius į meno pasaulį, atskleisdamas ir ŠMC atsiradimo priešistorę, o menininkas Antanas Gerlikas dalinasi savo sapnais, svarbiu jo kūrybos įkvėpimo šaltiniu. LNDM Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė ir meno istorikė Inesa Brašiškė, eseistas, menotyrininkas Ernestas Parulskis ir menininkas Linas Jablonskis, kuratoriai Jonas Žakaitis ir Audrius Pocius kalbasi apie skirtingų laikotarpių institucinį Lietuvos šiuolaikinio meno gyvenimą.

Anot menininkės Aurelijos Maknytės, „[knygoje] dialogai vyksta labai skirtingai. Jie kartais tampa monologais, istorijos liejasi, virsta anekdotais. Žvelgiant meno lauke veikiančių žmonių akimis, šis laukas atsiskleidžia spalvingai ir prasmingai. Kiekviena karta turi jai savaime suprantamų dalykų, o štai žvelgiant jau iš kito laiko perspektyvos, tie patys dalykai atrodo kitaip, todėl svarbu tokius pokalbius užfiksuoti.“

Pokalbiai kaip kūriniai ir istorijos fragmentai ateičiai

Knyga pirmąsyk pristatyta Vilniaus 700-ojo jubiliejaus vakarą ŠMC skaitykloje – visiems skaitytojams atviroje erdvėje, kurioje sukaupta gausi ir nuolat atnaujinanti meno ir kultūros leidinių kolekcija. Pirmojo knygos pristatymo diskusiją moderavusi ŠMC skaityklos kuratorė Justina Zubaitė-Bundzė pakvietė atsakyti į klausimą – kodėl pokalbiai?

„Pokalbio formatas man įdomus kaip metodas išsiaiškinti kalbantis. Ir ši knyga visų pirma yra būdas pasikalbėti apie tai, ką ir kaip šiuolaikinio meno lauke mes kuriame visi drauge“, – apie knygą pasakojo jos sudarytoja, ŠMC kuratorė Asta Vaičiulytė. Diskusijoje dalyvavęs dailėtyrininkas ir kuratorius, vienas knygos pašnekovų Edgaras Gerasimovičius įvardijo ir kitus šio žanro ypatumus: „Pokalbiai nepakeičia meno kritikos, kuruoti pokalbiai yra nutolę nuo apibendrinimo žanro, jie – kaip kūriniai.“ Jis taip pat pastebėjo: „Ši knyga yra dokumentas ateičiai. Viskas keičiasi, atsiranda naujų institucijų. Mes galime užfiksuoti kai kurias detales, istorijos fragmentus, už kurių bus galima kabintis ateityje.“

Knygos pristatymas penktadienį ir sekmadienį „15min“ forume: susitikime pokalbio

Vasario 23–26 dienomis Vilniaus knygų mugėje Šiuolaikinio meno centras dalyvauja po ilgesnės pertraukos. ŠMC stende skaitytojai bus kviečiami susipažinti ir įsigyti menininkų knygų, apžvalginių šiuolaikinio meno leidinių ir kitų specialiai mugei atrinktų meno publikacijų.

Daugiau minčių ir įspūdžių apie knygą „Pokalbiai apie Lietuvos šiuolaikinį meną“ Vilniaus knygų mugės lankytojai turės galimybę išgirsti dviejose knygos pristatymui skirtose diskusijose.

Vasario 24 d., ilgąjį penktadienį, 20 val. Šiuolaikinio meno centro organizuojamoje diskusijoje knygą pristatys jos sudarytoja ŠMC kuratorė Asta Vaičiulytė, LNDM Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, menininkai Anastasia Sosunova ir Darius Žiūra, pokalbį moderuos kultūros žurnalistė ir šiuolaikinio meno kritikė Jogintė Bučinskaitė.

Vasario 26 d., sekmadienį, 12 val. 20 min. trumpųjų pristatymų programoje „Šortai“ knygą aptars Asta Vaičiulytė ir menotyrininkė, kuratorė, menininkė Laima Kreivytė. „Šortai“ – tai mugės lankytojams itin patikęs „karštas“ mugės debatų turnyras, kuriame vos per 15 minučių du pokalbininkai – knygos autorius ir kritikas – turi kuo turiningiau atskleisti aptariamos knygos privalumus ir trūkumus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją