Šių metų PDR – toks festivalio trumpinys prigijo dar aname amžiuje ir oficialiai vartojamas net jo himne, buvo jau 31-asis ir skyrėsi nuo ankstenių ypatingu dėmesiu epidemiologiniam saugumui.

Padidinti tarpai tarp kėdžių „Dainavos“ centro konferencijų salėse, kur vyko didieji skaitymai ir premijų dalybos, kaukės ant svečių, o kartais net ir skaitovų veidų keistai rezonavo su laisva vėlyvųjų renginių dvasia, kai PDR persikelia prie „Širdelės“ kavinės stalų, kur socialinė distancija sumažėja iki mikroskopinių reikšmių.

Dėl pandemijos į Druskininkus negalėjo atvykti užsienio poetai, o jų kūrybos transliavimas ekrane vis tiek neatstojo to daugiakalbio šurmulio, kuris kasmet darydavosi vis įvairesnis.

Neužsisklęsti vietiniame kontekste padėjo organizatorių sumanymas šeštadienio vakaro aukcione surinktas lėšas skirti Baltarusijos PEN centrui – jomis bus remiami nuo režimo nukentėję Baltarusijos rašytojai. O žaismingiausia aukciono akimirka tapo poetės, menotyrininkės Laimos Kreivytės pasiūlymas parduoti beržinį pagalį, pavadintą „Nendrės lazda“ ir nedelsiant įsigytą už porą dešimčių eurų.

Intrigos, kas gaus Jotvingio ir Jaunojo jotvingio premiją neliko prieš savaitę, kai Kultūros ministerija išplatino pranešimą su laureatų pavardėmis. Jotvingių premijos komiteto sprendimu Jotvingių premija įteikta rašytojui Alvydui Šlepikui už jo eilėraščių rinktinę „Mano tėvas žūsta“, išleistą Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos 2019 metais. Jaunojo jotvingio premija – rašytojai ir vertėjai Ievai Toleikytei už šiemet išleistą eilėraščių knygą „Raudonas slidus rūmas“.

Jotvingių premiją 1985 metais įsteigė poetas Sigitas Geda. Tuomet ją gavo poetas Kornelijus Platelis už eilėraštį „Jotvingių malda šuoliuojant į priešą“. 1990 m., prasidėjus Poetiniams Druskininkų rudenims, S. Geda sutiko susieti savo premiją su festivaliu. Šiais metais įteikta jau 36-oji Jotvingių premija ir 23-oji Jaunojo jotvingio premija.

Iš anksto niekas nežinojo, kam atiteks PDR jaunųjų poetų kūrybos skaitymų laureatams nuo 2020 m. teikiamas Puškino prizas, vėliau vadintas Skaitytojo, galop – tiesiog Antano A. Jonyno prizu. Pirmasis juo buvo apdovanotas Donatas Petrošius, o šiemet pelnė Patricija Gudeikaitė. Be to išdalyta sunkiai suskaičiuojama daugybė anoniminių eilėraščių, humoristinių ir dar balažin kokių konkursų piniginių prizų, kurių didžioji dalis nusėdo tame pačiame „Širdelės“ bare arba leido jų dalyviams bajoriškai pasireikšti aukcione.

„Tikiuosi, kad iš šių metų festivalio niekas jokio užkrato neparsiveš – turbūt tai yra svarbiausia. Ir, žinoma, kad PDR-as įvyko“, – sakė vienas iš festivalio pradininkų K. Platelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)