Gyvenimas buvo tarytum suvienodėjęs – jis suplokštėja, kai pradedi gyventi nuo vienos meno mugės iki bienalės, ir atvirkščiai. Ritmas tampa diktuojamas lėktuvų skrydžių tvarkaraščių ir dalyvavimų garsiausių kolekcionierių vakarienėse bei renginiuose. Todėl menininkei norėjosi tapti nepatogiai, daryti tarytum „nemadingą“ meną ir kurti visiškai priešingai nuo to, kas tuo metu ją supo. O pakeliui į filmo premjerą Los Andžele pamatytas beždžionėlės piešinys Zaman tapo kūrybos pradžia nusimesti stiprius patirties šarvus ir keliauti savosios autentikos link. Ir taip prieš septynerius metus pradėjo formuotis autorės potyriai, pilni naujų pažinimų, mokymosi ir „vaikiško“ džiaugsmo.

Antras gyvenimas – tai menininkės lėtos kelionės po save dideliuose pasaulio megapoliuose ir sugrįžimo į meno pradą paieškos. Vienišumo jausmu dvelkiančios erdvės ir ryškios paviršių spalvos kūrėją įkvėpė kurti organišką savo pasaulio ekosistemą. Jos vidinėje jausmų architektūroje auginami personažai ir gėlės veši mistifikuotoje pelkių plotmėje. Abstrakčiomis dėmėmis virsta svajonės, troškimai, baimės ir susapnuoti (Čiurlioniški) gyvenimo momentai. Ir būtent taip – tarytum sakaraliu būdu – V. Zaman kūriniuose susilieja dvi technikos: siuvinėjimas ir tapyba. Kol paveikslų beždžionėlė tiesia rankas į dažnai net nematomą geismo objektą, Zaman skatina žiūrovą save pamatyti kaip subjektą, paženklintą amžinu stokos jausmu. Ir primena, kad antras gyvenimas prasideda tada, kai nustojame vaikytis ir pamažu pradedame siekti.

Kuriant darbų ciklą dygsniavimo procesas menininkei gyvybiškai svarbus. Prisiliečiant, sukaustant dėmesį vienai dėmei Vita Zaman tarytum priešinasi greitam kultūros tempui, o kaip to rezultatas tampa pagrindinės pagrindinės paveikslų herojės – beždžionėlės. Ir taip lyg tautosakoje išaudžiama, išsiuvinėta mintis, įgavusi formos pavidalą, paleidžiama naujam gyvenimui.

„Susigyvenimas (išgyvenimas) su veikėjais yra labai artimas menininkei. Galbūt todėl ji ir pasirenka tarytum archajišką, reikalaujantį atskiro amato, atskiro žinojimo, būdą. Paveikslų personažai tarytum perleidžiami iš kartos į kartą, yra išsiuvinėjami“, – apie kūrinius pasakoja Justė Jonutytė, TEMA galerijos įkūrėja.

Mados žurnalistė Deimantė Bulbenkaitė pastebi, kad Zaman darbuose įreikšmindamas stebukliškus naratyvus, siuvinėjimas globaliame meno ir mados lauke šiandien taip pat atgimsta nauju amplua. Ilgą laiką nurašytas kaip buitinis amatas, aktualiausiose pasaulio meno mugėse bei parodose jis šiandien iš naujo atrandamas kaip išskirtinai moteriškas, jausmingas, net intymus menas. „Antro gyvenimo“ kontekste tai – metanuoroda į kūrinį, atėjusį iš sielos gilumų, kur glūdinčios traumos, baimės, sapnai bei svajos ant drobės atsiranda skausmingo kruopštumo reikalaujančios technikos pagalba, taip vidujybę perkeliant (ar net ją atiduodant) į medžiagos plotmę.

Vita Zaman solo paroda Kaune yra šių metų pabaigoje Vilniuje atsidarysiančios TEMA galerijos įžanga. Jos idėja įkūrėjai Justei Jonutytei, meno rinkos ekspertei, turinčiai daugiau nei 15 metų tarptautinės patirties ir anksčiau ilgus metus vadovavusiai „Rupert“ meno centrui, kilo po pirmųjų, dar prieš penkerius metus Lietuvoje pirmą kartą jos organizuotų šiuolaikinio meno kolekcionavimo paskaitų. Po menotyros studijų Škotijoje keliolika metų Londono, Niujorko ir Vilniaus meno centruose dirbusi kuratorė, rengdama parodas, dėstydama ir konsultuodama visame pasaulyje suprato, kad Lietuvos šiuolaikinis menas itin vertinamas pasaulinėje meno rinkoje. TEMA galerijos tikslas – suteikti platformą naujai menininkų kartai ir skatinti Lietuvos šiuolaikinio meno sklaidą užsienyje, bendradarbiaujant su vietos ir tarptautine kolekcionierių ir meno rinkos bendruomene. Per ateinančius metus galerijoje taip pat išvysime pasaulyje pripažintų Lietuvos ir užsienio menininkų Anastasios Sosunovos, Andro Eradze, Maayan Elyakim, Linos Lapelytės, Augusto Serapino, Eglės Kulbokaitės ir Dorotos Gaweda personalines ir grupines parodas.

Menininkė ir TEMA galerija kviečia į modernizmo architektūros pastatą Kaune, kur Zaman kūriniai pasakoja apie gyvenimą Los Andžele. Kiekvienas lankytojas yra kviečiamas tapti liudytoju kūrėjos patirčių pasaulyje gimusiems personažams.

Parodos atidarymas: rugpjūčio 27 d. 14:00 -16:00 val. TEMA galerijoje, V. Putvinsko g. 52, Kaunas
Darbo laikas: penktadieniais 14:00-18:00 val., šeštadieniais 12:00 -16:00 val. iki spalio 1 d. bei išankstiniu susitarimu: info@temavilnius.com arba telefonu +370 (661) 77 660

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją