Vasaros karščiams dar neatlėgus Vilnius City Opera kartu su Lietuvos Valstybiniu Simfoniniu orkestru skelbia pirmąją sezono naujieną. Dalios Ibelhauptaitės ir Gintaro Rinkevičiaus vadovaujamas bohemiečių kolektyvas pirmą kartą kuria nuotykių spektaklį jaunimui.

Pirmą kartą spektaklį stato jaunieji VCO kūrėjai: režisierius Gediminas Šeduikis ir dirigentas Ričrdas Šumila. Jaunimas tęsia trupės ieškojimus, originaliai ir šiuolaikiškai žvelgdami į garsius klasikinės muzikos kūrinius.

„Lietuvos Valstybinis Simfoninis orkestras prioritetu visuomet keldavo darbą su jaunais žmonėmis, norint atskleisti jaunus muzikinius Lietuvos talentus. Mano mokinys Ričardas Šumila su šiuo kolektyvu dirba jau penkerius metus, nuo pat studijų laikų. Tikrai labai džiugu, kad šį rudenį mes imamės „Jono ir Gretos“ pastatymo, kuriame jaunimas kuria jaunimui! Simboliška, kad pasaka „Jonukas ir Gretutė“ tampa „Jonu ir Greta“.“, - pasakojo maestro G. Rinkevičius.

Prie lietuvių prisidės ir talentingiausi jaunieji kūrėjai dirbantys užsienyje. Kostiumus kurs šiuo metu „Céline“ mados namuose dirbanti prestižinio Šv. Martinso dizaino koledžo auklėtinė Eglė Čekanavičiūtė. Scenografija patikėta svečiui iš Anglijos Willui Holtui.

Pasirinkę gerai žinomą brolių Grimų istoriją, kūrėjai į ją pažvelgė ne kaip į pasaką vaikams, bet tikram gyvenimui prilygstančią dviejų paauglių nuotykių dramą. Kartu su šia idėja „suaugo“ ir pats operos pavadinimas iš „Jonuko ir Gretutės“ virsdamas „Jonu ir Greta“.

Tai bus spektaklis apie pirmąjį vaiko virsmą paaugliu, jo atsiskyrimą nuo tėvų ir kelionę į realybės „mišką“. Jau prasidėjusio kūrybinio proceso metu, kūrybinė komanda atranda vis naujų panašumų tarp garsiosios istorijos ir savo pačių gyvenimų. O ir jie patys pirmą kartą, būtent po ryškiausios Lietuvos operos trupės vėliava, žengia į saugusių kūrėjų gretas, todėl jaučiasi itin artimi savo būsimam žiūrovui.

Nesuklyskite! Spektaklis „Jonas ir Greta“ nėra skirtas mažiems vaikams. Spektaklyje bus laukiami kiek vyresni žiūrovai. Nors tradiciškai ši istorija priskiriama vaikiškai, režisierius G. Šeduikis, sekdamas geriausių pasaulio režisierių pazydžiu, imasi šiuolaikinio žvilgsnio ir nusprendė orientuotis į kiek vyresnę, paauglių kategoriją (spektaklis skiriamas šeimoms ir jaunimui nuo 10 metų). „Pirmą kartą šią operą mačiau Anglijoje, Glyndebourne. Tuomet net nebūčiau pagalvojęs, jog ji skirta vaikams. Jos muzika iš tiesų yra pernelyg sudėtinga suvokti, tarkime 5 metų vaikui.“, - pasakojo G. Šeduikis.

Sprendimas imtis operos jaunimui – dar vienas iššūkis nepailstančiai bohemiečių komandai. Pasak kūrėjų, Lietuvoje yra didžiulė neišnaudota kultūros jaunimui niša. Konkrečiai - operoje. Visuomet prisidedanti prie edukacijos ir naujų talentų paieškų, Vilnius City Operos trupė pirmą kartą imasi atsakomybės šviesti jaunimą ir tą daryti stengsis šiuolaikiškai.
Taip Vilnius City Opera pradės pirmąjį savo, kaip iš tiesų suagusio, brandaus teatro, sezoną.

Kaip sakė režisierius, „Jonas ir Greta“ taps švaria erdve naujam susitikimui: pirmąjį jaunųjų spektaklį labiausiai vertinti bus kviečiama jaunoji žiūrovų karta, galbūt pirmą sykį apsilankysianti tokioje operoje. Kūrybinei komandai svarbiausia - šviežiai pažvelgti į visiems žinomą istoriją ir kartu su šiandieniniu jaunu žiūrovu kurti naują ir jiems patiems įdomų paauglių pasaulį. Tokį, kuris bus įdomus ir tėvams, ir jauniesiems broliams bei sesėms.

Spektaklyje pasirodys lietuvių publikai jau gerai žinomi solistai bei, tęsiant VCO tradicijas – nauji, dar niekam nežinomi vardai. Į Kongresų rūmus iš Italijos sugrįš „Visos jos tokios“ sužibėjusi ir Karališkajame Londono Covent gardeno teatre dainavusi Jurgita Adamonytė, taip pat matysime publikos numylėtinį Rafailą Karpį ir išskirtinio balso savininką Viktorą Gerasimovą.

Dar daug „pirmų kartų“ dar nuskambės visame naujajame Vilnius City Operos sezone, kurio planus kiek vėliau pristatyti pažadėjo meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)