Šią programą, rodomą Šiuolaikino meno cento kino salėje, sudaro tokių režisierių kaip Salome Lamas, Ievos Epnere, Jean Marie Straub ir Danièle Huillet, Kevino Brownlow ir Andrew Mollo bei Adamo Curtiso kūriniai.

Pasak D. Narkevičiaus, šios programos tikslas yra pristatyti kino raidą ir kino kalbą, kuri nėra dominuojanti ar populiari, bet yra labai svarbi. „Jei žmogus nori pramogos, tai pasirinkęs programos „Tai nutiko čia“ filmus to nepatirs. Jo laukia intelektualesnis susitikimas. Juostos atspindi aiškią autorių poziciją, jų pasirinktą kino formą, turinį, idėjos įgyvendinimo būdą. Filmai rimti, bet traukiantys dėmesį, vienaip ar kitaip aktualūs, politiški,“ – pasakoja programos sudarytojas D. Narkevičius.

Kadras iš filmo "Kartusis ežeras"

„Tai nutiko čia“ programoje yra devyni kino kūriniai. Kai kurie jų – trumpi, vos 5 minučių, kai kurie – iki poros valandų, sukurti ir prieš daug metų, ir prieš kelerius. Lapkričio 9 dieną bus rodomas S. Lamas darbas „Eldodaro XXI“ (2016). Lapkričio 10 dieną I. Epnere „Keturios piramidės briaunos (Four Edges Of Pyramiden, 2015), S. Lamas filmai „Namų vaizdo sistema“ (VHS – Video Home System, 2010-2012) ir „Susidūrmai su kraštovaizdžiu 3X“ (Encounters With Landscape 3X, 2012). Lapkričio 12 dieną K. Brownlow ir A. Mollo darbas „Tai nutiko čia“ (It Happened Here, 1963), lapkričio 13-ąją – A. Curtiso „Kartusis ežeras“ (Bitter Lake, 2015).

Kadras iš filmo "Keturios piramidės briaunos"

Programą remia asociacija LATGA. „Labai džiaugiamės, kad asociacijos LATGA taryba skyrė finansavimą iš Kūrybinės veiklos fondo „Scanoramos“ eksperimentinio kino programai „Tai nutiko čia“, kurią kuruoja Lietuvos vardą pasaulyje garsinantis mūsų asociacijos narys D. Narkevičius. Ir apskritai smagu padėti vienam geriausių šalies festivalių, kuris suteikia galimybę gėrėtis tikru kinu iš įvairių Europos šalių. Juolab kad mūsų asociacija su daugeliu šių šalių kolektyvinio administravimo organizacijų turi ilgametę bendradarbiavimo patirtį ir atstovauja jiems priklausančių kino srities autorių teisėms Lietuvoje“, – sako Asociacijos LATGA Audiovizualinių kūrinių poskyrio vadovė Vilma Juraškienė.

Šiemet Europos šalių kino forumas „Scanorama“ vyksta lapkričio 3-20 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)