Pirmoji numatyta premjera – Giuseppe’s Verdi opera „Ernani“ rugsėjo 14 d., skirta kompozitoriaus 200-osioms gimimo metinėms. Šią savaitę prasideda intensyvios LNOBT operos trupės repeticijos su spektaklio statytojais.

Ankstyvoji G. Verdi opera „Ernani“ Lietuvoje statoma pirmą kartą. Kurti spektaklio gana painiu, Victoro Hugo drama grįstu siužetu apie tragišką trijų vyrų meilę vienai moteriai pakviesti šios muzikos žinovai iš Italijos ir Prancūzijos – dirigentas Giampaolo Bisanti (Italija), režisierius Jeanas-Claude’as Berutti (Prancūzija) ir scenografas Rudy Sabounghi (Prancūzija). Tarptautinę komandą papildė kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė. Spektaklio muzikos vadovui talkina dirigentai Martynas Staškus ir Dainius Pavilionis.

Operos veiksmas vyksta 16 amžiuje Ispanijoje ir Vokietijoje. Pagrindinis veikėjas – plėšikas Ernani. Jis myli Elvyrą – didiko Silvos dukterėčią, kurią šis nori vesti. Elvyrą myli ir Don Karlas – būsimasis imperatorius Karolis V, tačiau mergina savo širdį atiduoda jaunajam plėšikui. Finale jie susituokia, bet garbės priesaika varžovui Silvai priverčia Ernanį mirti.

Dar praeitą rudenį pristatydamas teatre spektaklio sumanymą, režisierius Jeanas-Claude’as Berutti sakė atsižvelgęs į LNOBT vadovo Gintauto Kėvišo pageidavimą, kad pastatymas būtų klasikinis, ne modernus. „Tad stengiausi sukurti naujoviško požiūrio klasikinį pastatymą,“ – sakė režisierius.
J.-C. Berutti tarsi apvertė šiuolaikinių operos modernistų šūkį „opera nėra muziejinis menas“ ir perkėlė veiksmą į... Prado muziejų Madride. Operos veikėjai tiesiogine ir perkeltine prasme nužengia iš ten kabančių Velázquezo, Rubenso, Franso Haaso paveikslų. Tiesa, ne visi. Pasak scenografo R. Sabounghi, operos scenoje matysime šiuolaikinį gyvenimą muziejuje: „kai kurie personažai išeina iš rėmų, bet yra ir kartų konfliktas tarp Ernani aplinkos jaunimo odinėmis striukėmis ir kostiumuotų valdininkų, karaliaus.“

Statytojai ypač nori pabrėžti seno ir naujo pasaulių priešpriešą, kuri svarbi ir operos pirmavaizdyje – V. Hugo dramoje.

Vaidmenis rengia solistai Kristian Benedikt ir Audrius Rubežius (Ernani), Silvia Dalla Benetta (Italija), Sandra Janušaitė, Sigutė Stonytė ir Regina Šilinskaitė (Elvyra), Dainius Stumbras, Arūnas Malikėnas ir Eugenijus Chrebtovas (Don Karlas), Liudas Norvaišas, Tadas Girininkas ir Egidijus Dauskurdis (Silva), Eugenija Klivickaitė, Laura Zigmantaitė, Rafailas Karpis ir kiti solistai.

Savarankiškai išmokę savo partijas dabar atlikėjai repetuos su režisieriumi, o kitą savaitę – su dirigentu G. Bisanti, kuris jiems teiks ir vokalo konsultacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)