Apdovanota prezidento už atstovavimą Lietuvai tarptautinėse scenose

Išskirtiniu muzikiniu jautrumu pasižyminti lietuvių kilmės pianistė Agnė Radzevičiutė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė ir prizininkė. Būdama vos dešimties metų Agnė pirmą kartą debiutavo Šveicarijoje, o už aktyvią meninę veiklą bei atstovavimą Lietuvai tarptautinėse scenose pianistė yra apdovanota Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus ir Švietimo ministerijos apdovanojimais.

Šiuo metu Agnė kartu su vyru pianistu-kompozitoriumi Dmitrijumi Levkovičiumi gyvena Kanadoje, kur užsiima pedagogine veikla, aktyviai koncertuoja bei ruošiasi tarptautiniams pianistų konkursams.

„Į Kanadą atvykau po studijų „Manhattan School of Music“ Niujorke. Lyginant su Niujorku, Torontas pasirodė daug lėtesnis ir ramesnis didmiestis, kuriame galima geriau susikaupti muzikai. Tai įkvėpė pabaigti pianistės-menininkės studijas Karališkoje konservatorijoje „The Glenn Gould School“, – pasakoja A. Radzevičiūtė.

Nuo drovaus vaiko iki užsienyje pripažinimą pelniusios pianistės

Atlikėja vis dar prisimena savo pirmuosius žingsnius Vilniaus nacionalinėje filharmonijos scenoje ir teigia, jog būtent Frederiko Šopeno muzika įkvėpė siekti muzikinės karjeros aukštumų.

„Vaikystėje buvau gana drovi, net bijodavau iškelti ranką mokykloje ar garsiai ko nors paklausti. Tačiau muzika, ypatingai F. Šopeno kūriniai, pažadino norą išreikšti save“, – pasakoja pianistė.

Agnės prisiminimai apie muzikinės karjeros pradžią glaudžiai susiję su Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondu „Pagalba Lietuvos vaikams“. Pianistė gerai prisimena neišdildomą džiugesį, kai, žengus į Fondo perklausą, galiausiai pateko į remiamų vaikų sąrašą.

„Fondo dėka įgijau praktikos grojant su puikiais Lietuvos orkestrais: kaip solistė pasirodžiau su Kauno simfoniniu ir Šv. Kristoforo orkestrais. Taip pat Fondas suteikė finansinę paramą kelionėms į tarptautinius konkursus. Svarbiausias iš jų man buvo Tarptautinis Šopeno jaunųjų pianistų konkursas Lenkijoje, kuriame laimėjau 1-ają vietą. Remiama Fondo, taip pat turėjau galimybę keletą kartų stažuotis pas legendinę pianistę prof. Mūzą Rubackytę Prancūzijoje. Pamokos iš unikalios, savito braižo atlikėjos, visapusiškai pakeitė mane kaip pianistę.

Artėjant mokyklos baigimui, Fondas finansavo mano kelionę į atrankas studijuoti JAV. Įstojus į Džiulijardą ir kitas konservatorijas, Fondas aktyviai padėjo ieškoti finansavimo pagalbos bei parėmė mane pirmaisiais studijų metais“, – prisiminimais dalinasi A. Radzevičiūtė.

Romantiškas momentas scenoje

Įkvėpta prisiminimų, atlikėja grįžta į Lietuvą kartu su vyru Dmitijumi, kurio kūrinys „Fantazija“ skambės Lietuvos nacionalinės filharmonijos didžiojoje salėje balandžio 1-ąją.

„Nors dažnai koncertuojame drauge kaip fortepijoninis duetas, šį kartą M. Rostropovičiaus fondo jubiliejiniame 20-mečio koncerte Vilniuje bendradarbiaujame naujuose vaidmenyse: Dmitrijus, kaip kompozitorius, o aš – jo kūrinio solistė. Mūsų gyvenime tai yra didžiulis įvykis ir romantiškas momentas. Dmitrjaus kūrinys „Fantazija“ fortepijonui ir simfoniniam orkestrui man buvo nuoširdus kūrybinis atradimas.

Iš tiesų, bendradarbiaujant su kūrinio autoriumi, galima naujai įvertinti, kiek daug kūrybinių, intelektualių, intuityvių sprendimų priima kompozitorius. Įsitikinau, jog kūrinio atlikime dramatizmas, išraiška, vaizduotė yra tie aspektai, kurie, jei sėkmingai įvykdyti, labiausiai pradžiugina kompozitorių“, – pasakoja pianistė.

Pats kūrinio autorius Dmitrijus Levkovičius priduria, kad „Fantaziją“ sukūrė dar studijuodamas Filadelfijoje, „Curtis Institute of Music“, kai vieną vakarą mokykloje išgirdo šalia klasėje grojantį violončelininką.

„Išgirdau, kaip violončelininkas grojo taip jausmingai, kiekvienu garsu išliejant savo širdį. Jis repetavo Johanao Sebastiano Bacho siuitą, bet grojo su tokiu užkrečiančiu įsitraukimu, kad įkvėpė mane sukurti pagrindinę „Fantazijos“ temą, kuri apjungė likusią kūrinio dalį.

„Fantaziją“ dedikavau pianistui Andriui Žlabiui, savo geriausiam draugui dar nuo studijų laikų. Šio kūrinio premjera įvyko 1999 metais, kurį atliko būtent Andrius, drauge su „The Curtis Symphony Orchestra“ “, – pasakoja pianistas Dmitrijus Levkovičius.

Įsigyti bilietus į balandžio 1 dienos, koncertą M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ 20-mečiui paminėti galite čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją