„Kamerinę muziką sau atradau prieš keletą metų. Koncertuoti vienoje scenoje su aukščiausio lygio muzikantais, tikra kūrybinė palaima ir džiaugsmas. Tai skatina siekti aukščiausio kūrybinio rezultato ir juo dalintis su klausytojais.

Prieš porą metų susipažinau su legendiniu violončelininku Aleksandru Kniazevu, su juo teko paruošti kelias koncertines programas, užsimezgė įdomus kūrybinis procesas. Tokios patirtys neįkainojamos ir neišmatuojamos.

Šį kartą mano scenos partneris violončelininkas A. Ionita. Išgirdęs jį P. Čaikovskio konkurse, pagalvojau, jog Lietuva turi išgirsti šį fenomenalų violončelininką. Šioje asmenybėje dera jautrus muzikalumas, neįtikėtinas virtuoziškumas, gilus muzikos suvokimas. Ir visos šios charakteristikos yra lygiavertės. Man kaip muzikantui toks bendradarbiavimas ypač įkvepiantis“, – teigė K. Uinskas.

Kasparas Uinskas

Pastaruoju metu Lietuvos klausytojai turėjo galimybę išgirsti pianistą K. Uinską skirtingose programose: su soliniu rečitaliu ir fortepijoniniame duete su pianistu Jevgenijumi Božanovu, Kauno simfoniniu orkestru, atliekant P. Čaikovskio Pirmąjį koncertą.

Paklaustas, kada rengiasi šiems koncertams ir kaip visa tai suderinti, pianistas sako: „Praėję mėnesiai išties intensyvūs. Diena prasideda anksti ryte ir baigiasi vėlai naktį. Beveik neliko laiko jokiems kitiems pomėgiams. Ar tai būtų solinis pasirodymas, ar su scenos partneriais – visos patirtys labai svarbios atlikėjo tobulėjimo procese, kurį įprasmina koncertai.

Kai matai tikslą, žinai, kur, su kuo ir kam koncertuosi, tada atsiranda vidiniai resursai, leidžiantys nepavargti pusiaukelėje. Apskritai, kuo daugiau dirbi ir darai, tuo daugiau padarai. Šios skirtingos programos man buvo gera mobilizacija. Koncertai su violončelininku A. Ionita bus paskutiniai mano pasirodymai Lietuvoje šį koncertinį sezoną. Jų nekantriai laukiu. Su A. Ionita rengiame fantastišką programą, kuri viliuosi bus tikras malonumas klausytojams ir mums patiems.“

A. Ionita sukėlė tikrą sensaciją P. Čaikovskio konkurse, kuriame jis buvo apdovanotas Aukso medaliu. Ypatingas jo išgaunamo garso sodrumas, muzikos interpretacijos originalumas ir laisvė pakerėjo žiuri narius bei klausytojus visame pasaulyje.

Šiandien jis kviečiamas koncertuoti tokiose salėse, kaip Berlyno filharmonija, Niujorko „Carnegie Hall“, Londono „Cadogan Hall“ ir virtinėje kitų. Kitą sezoną jis pasirodys su Tokijo simfoniniu orkestru, Čekijos filharmonijos orkestru, taip pat koncertuos ture Japonijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lucernos festivalyje ir Marlboro muzikos festivalyje. Violončelininkas išrinktas BBC „Naujosios kartos“ atlikėju 2016-2018 m.

A. Ionita griežia 1671 m. Giovanni Battista Rogeri violončele, kuri jam suteikta vieno Vokietijos fondo. Violončelininkas gimė 1994 m. Bukarešte (Rumunijoje). Jo muzikinis kelias prasidėjo nuo fortepijono, kuriuo jis mokėsi groti nuo penkerių. Tik būdamas aštuonerių į rankas paėmė violončelę, kuri tapo pirmąja jo meile. Jis studijavo pas profesorę Ani Marie Paladi Bukarešte, o vėliau pas prof. Jensą Peterį Maintzą Menų universitete Berlyne.

Koncertai Lietuvoje:

Balandžio 24 d. – Klaipėdos koncertų salėje;
balandžio 25 d. – Kauno filharmonijoje;
balandžio 26 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)