Ar kada susimąstėte, kaip skambėtų akmuo, jei šis turėtų garsą? Arba troba, bažnyčia, o gal net... karpių šėrykla? O jei dar grojama būtų ne šiaip instrumentais – juos pakeistų šluotos, šakos, metalinės grandinės, vanduo?

„FonoGrafijos“ – įrašų ciklas, kuriame iš naujo suskamba įvairūs muzikos ir ne tik instrumentai, visi jie – naudojami kokioje nors neįprastoje erdvėje. Taip G.Gascevičius siekia parodyti, kokia įvairialypė aplinka mus supa, kaip, naudojant originalius garsus, ją galima suvokti kitaip – akustiškai, tačiau giliau, netikėčiau, naujoviškiau.

„Tai garsams, garsiniam fonui dedikuotas projektas, kuriame garsas užima itin svarbią vietą, vizualioji dalis čia mažiau svarbi“, – sako G.Gascevičius. Pavadinimas „FonoGrafijos“ taip pat kalba už save, akivaizdu, kad svarbiausia čia – fonas.

Siužetas „Karpių šėrykla“:

Mintis sukurti mažiausiai 20 įrašų ciklą muzikantui kilo po to, kai jis Liepos 6-ąją Šiaulių rajone, Kurtuvėnuose, sudalyvavo menų festivalyje „POST Kryžkelė“. Tuomet G.Gascevičius pristatė specialiai renginiui ruoštą filmą, į kurį įtraukė kelias vadinamas fonografas.

Galiausiai nusprendė, jog idėją reikia vystyti ir toliau, todėl artimiausiu metu žada paruošti naujų įrašų. „Festivalyje „POST Kryžkelė“ mano užduotis buvo kokiomis nors meninėmis priemonėmis atgaivinti savo kraštą. Pagalvojau, kad tai gali būti filmas. Į jį pažiūrėjau iš dviejų pusių: panaudojau tiesiog įdomius objektus, kurie suskamba kaip profesionalūs instrumentai, o taip pat – siekiau pajausti kokio nors objekto atvaizdą, panirti į jį“, – mintimis dalijosi G.Gascevičius.

Tačiau bene svarbiausia užduotis buvo perteikti tam tikrų daiktų muziką, pajausti ją. „Ši veikla – labai įdomi. Turiu prikaupęs nemažai medžiagos, norėčiau įrašyti ir kitus klipus. Viliuosi, kad prie šio projekto prisijungs ir kitų meno šakų atstovai“, – kalbėjo jis.

G.Gascevičius artimiausiu metu ketina susikoncentruoti į naujų performansų kūrimą, o vėliau, jau rudeniop, galbūt pasirodyti ir publikai gyvo garso koncerte.

Gintauto Gascevičiaus filmas festivaliui „POST Kryžkelė“:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją