Didžiąją dalį nakčiai reikalingų lėšų skyrė privatūs rėmėjai.

Įkvepiantis entuziazmas

Vieną naktį metuose visų akyse vyks nepamirštamas nakties ir kultūros žaidimas. Tamsoje, išnykus ribai tarp tikrovės ir fantazijos, susitiks tikros ir išgalvotos būtybės. Nakties dyvai karaliaus miesto meno mekose, parkuose, aikštėse, bažnyčiose, žolynuose, medžių lapijoje ir net Neries vandenyse. Visa tai - daugiau kaip keturių šimtų be atlygio savo projektus kultūros naktyje pristatyti sutikusių menininkų bei ištikimų bendražygių - kultūros savanorių - dėka.

Nepaisant daugiau nei dvigubai sumažėjusio kultūros nakties finansavimo, pavyko išsaugoti tradicinius, jaunimo tarpe itin populiarius „Tebūnie nakties!“ renginius: šokių pamokas po atviru dangumi, privačių rėmėjų dėka kino fanai galės mėgautis kino ant žolės seansais, atgis magiška bei paslaptinga „Ledainės pasaka" Katedros aikštės pašonėje.

„Jau antrus metus iš eilės Vilniaus menininkai, kultūros ir visuomeninės organizacijos susitelkia bendram tikslui – išsaugoti ir tęsti vieną didžiausių sostinės renginių. Europai paskelbus 2011 metus savanoriškos veiklos metais, galime didžiuotis, kad kultūros naktis, ko gero, yra didžiausias savanoriškos iniciatyvos ir veiklos projektas Vilniuje. Penktosios kultūros nakties renginių gausa - tai visų palaikančių kultūrą indėlis ir dovana miestui. Kultūros naktis – savotiškas „magnetas“ ištraukiantis žmones iš namų. Tūkstantinės minios išeina „ieškoti meno“, o ne sėdėti prie televizoriaus”, - sako kultūros nakties iniciatorė Daina Urbanavičienė.

„Tebūnie nakties!“ renginiai kasmet pritraukia per 100 tūkstančių lankytojų. „Džiugu, kad Vilnius išties yra kūrybingų, entuziastingų ir iniciatyvų žmonių miestas. Kasmet gausėjanti „Tebūnie nakties!“ programa, kurios renginius aplanko daugybė vilniečių ir miesto svečių įrodo šio projekto svarbą sostinės gyvenimui“, - sakė A. Zuokas.

Magiški kultūros maršrutai

Kuklus projekto finansavimas netapo kliūtimi projekto organizatorių ir menininkų entuziazmui ir siekiui sukurti įdomią ir rekordiškai gausią programą, kurioje šiemet puikuojasi per 100 nemokamų renginių. Lyginant su ankstesniais metais, tai rekordinis projektų skaičius. Pasak D. Urbanavičienės, maloniai stebina ne tik programos dalyvių aktyvumas, bet ir jų idėjų novatoriškumas bei užmojai.

Pirmą kartą kultūros naktyje dalyvaus visi pagrindiniai sostinės teatrai, pristatysiantys naujausius sezono spektaklius bei teatralizuotus, poetizuotus ar muzikinius reginius. Vėlai vakare duris atvers Nacionalinis, Lietuvos rusų dramos, Lėlės, Jaunimo, Mažasis, Keistuolių teatrai, „Meno fortas”, „Atviras ratas”, „Menų spaustuvė”, jaunųjų kūrėjų įsteigtos grupės.

Šiemetinė kultūros naktis puikuosis solidžia tarptautine programa, prie kurios aktyviai prisidėjo užsienio šalių ambasados, Amerikos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos kultūros centrai bei Šiaurės ministrų tarybos biuras. Vienas ryškesnių tokio bendradarbiavimo su menininkais pavyzdžių - Prancūzų kultūros centro ir audiovizualinės poezijos grupės „AVaspo“ projektas „De Solitude". Nebylus kinas vienatvės lange – toks šios lietuvių grupės ir dviejų prancūzų vaizdo menininkų – N.Perge ir R. Dupont - kūrybinio bendradarbiavimo kodas. Tai instaliacija, vienadienė paroda, kurios dramaturginę liniją brėš poezijos, muzikiniai, performanso štrichai.

Kaip ir kasmet renginių gausa vilios į skirtingus Vilniaus dailės akademijos rūmus. Dizaino inovacijų centre bus demonstruojamos kompiuterizuotų CNC staklių galimybės. Tai vienintelės tokios technologijos staklės Šiaurės Europoje, be kurių neapsieina nei viena aukštoji Europos dizaino mokykla. Dailininkų ir dizainerių valdų šurmulys susisieks su viena aktyviausių kultūros nakties zonų - Sereikiškių parku, kuriame iki ryto siaus įvairių tautų ir stilių šokiai: flamenko, samba, bachata, salsa, tango ir kiti.

Naktį lankytojams duris atvers daugiau kaip 20 sostinės muziejų. Jie kvies apžiūrėti veikiančių ekspozicijų, paklausyti šiuolaikinių senovinės muzikos interpretacijų, pamalonins teminėmis ekskursijomis. Ekskursijų maršrutai kvies sėsti ant dviračių, atrasti nepažintą Vilnių ir nuves net iki Aklųjų bibliotekos, kur bus galima skaityti pirštais ir išmokti rašyti brailio raštu.

Vienas populiariausių kultūros nakties žanrų – muzika. Šiemet Lukiškių aikštėje susirinkusiųjų širdis vėl virpins klasikinės muzikos koncertas, atliekamas maestro Petro Geniušo ir jaunųjų pianistų. Teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelio terasoje įsikurs „SoulCatcher” muzikos erdvė, kurioje įvairių stilių gyva ir technologizuota muzika lepins Igno Juzoko suburta atlikėjų kompanija. Čia išvysime ir į Lietuvą neseniai grįžusią dainininkę Rasą Bubulytę ir jos su norvegų muzikantais suburtos grupės naujausią koncertinę programą. Pirmą kartą į kultūros nakties programą įsijungęs Vilniaus universiteto planetariumas pakvies į muzikinę kelionę planetomis ir žvaigždynais su klausytojų pamėgtu „Saulės brolių” kolektyvu.

Organizatoriai džiaugiasi, kad kultūros nakčiai neabejingi ir verslo atstovai – kultūrines programas ruošia specializuotos senamiesčio krautuvėlės, knygynai, kavinės, restoranai.

Mėgstančius ne tik stebėti, bet ir kurti patiems, kvies karpinių, vitražo ir kitos menų dirbtuvės, tačiau originaliausią saviraiškos būdą siūlys projektas „Piešimas magiškuoju vandeniu". Kelioms valandoms Neries upės šlaitas pavirs gyvu molbertu, o nakties klajotojai magiškuoju vandeniu ištapys pakrantę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją