„O kas ta seradėlė?“

„Tai va, visi žino, kas tas lubinas, bet niekas nežino, kas ta seradėlė. Klasika...“

Lyties antspaudas

Rašyti apie Pauliną Pukytę sudėtinga, nes jos tekstuose esama kelių klodų. Labiausiai žavi profeministinė pozicija, kuri absurdu paverčia bandymą suskirstyti žmones į protingus vyrus ir šiek tiek kvailesnes moteris.

Spėju, kad Lubinas galėtų būti savimi patenkintas vyriškis: bet kuriame pasaulio krašte bet kurioje situacijoje jam turėtų knietėti parodyti savo viršenybę – prieš pasipainiojusią katę, moterų vyriausybę etc. (sąrašą kiekvienas gali susidaryti pagal savo įtarumo laipsnį).

O gal kaip tik atvirkščiai: lubinai taip menkai terūpi Paulinai, jog jinai nė nešvaisto laiko primityvams.

Daiktai, augalai, skulptūros ir ypač žmonės, besielgiantys standartiškai, virsta kuo nors kitu šios autorės tekstuose: simboliais, kirčiais, ironija, atlaidumu ir nuostaba, kad pasaulis niekada nieko nepasimoko – sukasi kaip žaislinis vilkelis apie savąją ašį!

P. Pukytės knygas reikia šifruoti, nes niekas negali būti tikras, iš ko rašytoja patyliukais juokiasi. Autorei neturėtų būti nuobodu gyventi, nes po sarkastiškais jos pastebėjimais slypi nuostaba, kodėl žmonės tokie nuspėjami.

Kai skaitau Pukytės tekstus, kiekvienąsyk nustembu, kad ji mato žmones kiaurai, bet dvikojų giminę preparuoja taip intelektualiai, jog objektai, pakliuvę po rašytojos skalpeliu, šito net nesuvokia.

O gal tik apsimeta, nes suvaidinti nesupratusį gerokai lengviau negu pripažinti, kad buvai ir tebesi nepakaltinamas.

Ką galima pasakyti (apie vieną iš jų)

Ji yra tvirta.
Jis yra geras pašnekovas.
Ji yra pasisavinusi daugybę absoliutinės būtybės bruožų.
Jis yra paskelbęs keletą straipsnių.
Ji yra „visa žinanti“.
Jis yra nusiteikęs.
Ji yra iš tikrųjų.
Jis yra linkęs į poeziją ir muziką.
Ji yra tvarkytoja.

Tai ištrauka iš Paulinos Pukytės knygos „Lubinas ir seradėlė“. Sąrašas, kas yra Jis ir kas yra Ji, ilgas kaip samčio kotas, bet visai nenusibosta.

„Ironijos persmelktas pasakojimas apie dabartį“, – sako įžangą knygai parašęs Alvydas Šlepikas.

Nuoširdžiai rekomenduoju įsigyti Paulinos Pukytės naujausią knygą ir pasidėti po pagalve. Kai kils egzistencinis nerimas, būtinai ją skaitykite. Patikrinta: tobulai padeda!

Šį penktadienį vasario 25 d. Vilniaus knygų mugėje „Šortų“ programoje apie „Lubiną ir seradėlę“ Pauliną Pukytę kalbins poetė ir literatūros kritikė Lina Buividavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją