UAB „Humanitas“ generalinis direktorius Alius Sačilka teigė, kad greičiausiai knygynas dirbs ir lankytojus priims tik šią savaitę, o likusias kovo mėnesio dienas bus atliekami uždarymo darbai.

Pašnekovas mena, kad specializuotą knygyną Vilniaus g. 11 atidarė dar 1997 m. „Praktiškai, tai vienintelis likęs knygynas Kauno senamiestyje, turintis didžiausią meno knygų asortimentą. Čia buvo galima įsigyti akademinių knygų anglų kalba, įvairių meno albumų, grožinės literatūros knygų anglų kalba, populiariosios negrožinės literatūros, geriausių lietuvių autorių knygų ir pan. Knygynas buvo specifinis dėl didelio angliškų knygų asortimento“, – pažymėjo A. Sačilka.

Jis pasakojo, kad į knygyną „Tūkstantis ir viena knyga“ daugiausiai rinkdavosi akademinė bendruomenė (dėstytojai, studentai), tai pat menininkai, miesto inteligentija. „Gaila, kad sumenkęs pirkimas neleidžia toliau knygyno išlaikyti. Kuo toliau, tuo didesnius nuotolius jis neša. Ypač dabar, šiuo sunkiu laiku. Skaitytojai liūdi: sulaukiam skambučių, apsilankymų. Bet, deja, neišsilaikome…“, – sakė A. Sačilka. Jis pridūrė, kad pastaruoju metu dažnas lankytojas užsukdavo tik pavartyti ir apžiūrėti knygas, o pirkėjų stigo. „Knygos, meno albumai gražūs, bet brangūs, tad dažnas pasitenkindavo tik pavartymu“, – konstatavo pašnekovas.

Uždaromas knygynas paskelbė nuolaidas kai kurioms knygoms iki 70-80 proc. ir dar laukia knygų mylėtojų.

„Kviečiame atvykti padėkoti šaunioms knygyno darbuotojoms bei įsigyti knygų pigiau“, – ragino A. Sačilka.

Nenupirktos knygos iškeliaus į kitus „Humanito“ tinklo knygynus: „Kalbų centrą“ Kaune (K. Donelaičio g. 61) bei panašaus pobūdžio knygynus Vilniuje.

Kas po to įsikurs šiose iš Kauno arkivyskupijos nuomojamose patalpose dar nėra žinoma.

Užsidarius šiam nišiniam knygynui, Kauno senamiestyje liks vos kelios knygų prekybos vietos: Vilniaus g. 3 esantis Šv. Kazimiero knygynas (daugiausiai religinė literatūra) ir knygų komisas „Žmonių knygos“ (M. Valančiaus g. 16).