Į praėjusiais metais išleistų kūrybiškiausių lietuvių autorių knygų sąrašą buvo įtrauktos prozos, poezijos ir dramaturgijos knygos.

Į kūrybiškiausiųjų dvyliktuką taip pat pateko Eugenijaus Ališankos esė knyga "Gatvė tarp dviejų bažnyčių" ("Tyto alba"), Vaivos Grainytės esė knyga "Pekino dienoraščiai" ("Vaga"), Mariaus Ivaškevičiaus pjesė "Išvarymas. Vieno obuolio kronika" (Apostrofa), Arvydo Juozaičio pjesių knyga "Gyvųjų teatras. Istorinių asmenybių dramos" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), Donaldo Kajoko romanas "Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys" ("Tyto alba"), Vido Morkūno apsakymų knyga "Reportažas iš kiaušinio" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), Sigito Parulskio romanas "Tamsa ir partneriai" ("Alma littera"), Stasio Stacevičiaus eilėraščių knyga "Stiklinė" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), Rimvydo Stankevičiaus eilėraščių knyga "Ryšys su vadaviete" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), Arvydo Šlepiko romanas "Mano vardas Marytė" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) ir Artūro Valionio eilėraščių knyga "Apytiksliai trys" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Dvyliktuką paskelbę literatūrologai neslepia, kad praėję metai kūrybiškumo prasme buvo vidutiniški ir neįspūdingi, nors išrinktos knygos - vertingos.

"Kaip visada, nemažai poezijos, tačiau metai buvo gana vidutiniški, tokių ryškių favoritų negalėtume išskirti, dėl kurių būtų vienbalsiai sutarta. Vis dėlto manyčiau, kad poezija yra stipri, vertinga, aš išskirčiau Rimvydo Stankevičiaus knygą "Ryšys su vadaviete", kuri yra poetinės trilogijos paskutinioji dalis ir rodo tam tikrą naują kalbos fenomeną, tam tikrą svarbų reiškinį. Greta to buvo kalbama apie eksperimentinės poezijos įdomų suklestėjimą praėjusiais metais - jai atstovauja G. Norvilo ir A. Valionio knygos", - sako Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius dr. Mindaugas Kvietkauskas.

Kaip išskirtinis dalykas paminėtos į dvyliktuką įtraukti dramaturgijos kūriniai - M. Ivaškevičiaus pjesė ir A. Juozaičio pjesių knyga, o lietuvių autorių romanams kliuvę kritinių pastabų, ypač dėl istorijos vaizdavimo.

Kūrybiškiausių knygų dvyliktukas išrinktas jau dešimtą kartą literatūrologų diskusijos pokalbio "Iš bado šuva ir ridiką ėda?" metu.

2011 metų kūrybiškiausia knyga buvo išrinkta Donaldo Kajoko eilėraščių knyga "Kurčiam asiliukui".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)