Festivalio naujiena – organizatorių rekomenduojami jaunųjų kūrėjų renginiai

Šiais metais festivalio organizatoriai skelbiamoje renginių programoje pristato naują kategoriją – rekomenduojamus jaunųjų kūrėjų renginius. Į ją patenka 5 skirtingų sričių jaunosios kartos menininkų renginiai, atrinkti festivalio organizatorių.

Tarp jų – Bėgių parke, Pelesos g. 10 eksponuosimas Godos Lukaitės kūrinys „Portalas“, Panerių g. 43 įsikūrusiame technologijų miestelyje „Tech Zity“ vyksianti Romos Mikalauskytės šviesos projekcijų, stiklo objektų bei instaliacijų paroda „Hyperplanas“, po Baltuoju tiltu, Upės g. 6 esančiame riedlenčių parke vyksiantis naujojo cirko spektaklis „7 minutės“, Samuelio Bako muziejaus teatro salėje, Naugarduko g. 10, eksperimentinės muzikos mėgėjus sutrauksiantis elektroninės muzikos solo projektas „Hedda Gamma“ ir MMLAB erdvėje, Vokiečių g. 13, vyksianti į interaktyvi teatro instaliacija „Purgatorio FM“, pagal D. Alligheri „Dieviškąją komediją“ sukurta Pauliaus Markevičiaus ir Simono Dovidausko.

Festivalio svečiai – iš Ispanijos ir Japonijos

Festivalis, kaip ir kasmet, neapsiriboja vien Lietuvos kūrėjais – šįmet vilniečius ir miesto svečius pakvies du itin skirtingi užsienio menininkų renginiai.

Japonijos ambasada Lietuvoje kartu su Lietuvos nacionaliniu muziejumi kvies pasinerti į japoniškos vasaros šventės siautulį ir sudalyvauti tradicinės japoniškos šventyklėlės MIKOŠI nešimo eisenoje Vilniaus gatvėmis. Specialiai iš Japonijos kartu su šintoizmo šventyklos vyriausiuoju šventiku Kazuhiro Takebe atvykstantis Nobuya Miyata pakvies visus sudalyvauti šioje ypatingoje ir už Japonijos ribų itin retai sutinkamoje Mikoši nešimo eisenoje Vilniaus gatvėmis nuo Istorijų namų kiemelio.

Du kartus – 20:00 ir 22:00 – žaliajame Kalnų parke bus galima išvysti ispanų šiuolaikinio cirko trupės „UpArte“ spektaklį „DESproVISTO“. Tai trečiasis trupės darbas, išlaikantis ankstesnių jų kūrinių, išsiskiriančių aukštu akrobatiniu techniniu lygiu, atlikėjais neturinčiais personažų ir leitmotyvu, kuris išjudina kūrinį, bet kurio žinojimas nėra prioritetas, kad galėtum mėgautis spektakliu, esmę. Tai pusiausvyros tarp rizikos, ritmo, estetikos ir humoro paieškos.

Tradiciniai festivalio renginiai

Kasmet į specialiąją Kultūros nakties programą patenkantys didieji festivalio renginiai lauks ir šįmet.

Valdovų rūmų kiemas naktinėtojus pasitiks su įspūdingu ir įvairialypiu koncertu. Unikalioje erdvėje skambės išskirtiniai projektai: Valdovų rūmų renesansinėje salėje koncertuos M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams" talentai. Didžiajame Valdovų rūmų kieme lankytojai klausysis Synaesthesis, Mindaugo Stumbro kvinteto, vėliau išvys teatralizuotą operos koncertą „Dolce far niente“, Vilniaus šv. Jonų bažnyčios Gospel chorą (vad. Kristina Žaldokaitė), Kazimierą Likšą su grupe, o vakarą užbaigs nevaržomos energijos ir galingo vokalo savininkės Aistės pasirodymas.

Per 6 tūkstančius autorių vienijanti asociacija LATGA antrus metus iš eilės jungiasi prie „Kultūros nakties“ maratono ir vilniečius bei miesto svečius kviečia į tarpdisciplininį renginį „LATGA Autorių namai“. Visiškai naujoje Vilniaus laisvalaikio erdvėje – Vingrių skvere – iškilsianti sudėtingos konstrukcijos, kelių aukštų scena tą vakarą iš tiesų primins namus: čia realiai arba virtualiai apsigyvens didelis būrys tiek puikiai žinomų, tiek dar tik pradedančių kūrybinį kelią muzikos, kino, teatro, literatūros ir vizualiojo meno autorių.

Vasaros Terasa lauks nusiteikusių pašėlti su kokybiška muzika – nuo sutemų iki išnaktų koncertuos Eiktubaiktu, Gintė, Kristijonas Ribaitis, Sirupas, Mellow Yellow Daffodil, Monkey Tank, Ambulance on Fire.

Užupio meno inkubatoriuje smalsumą skatins „Vilnelės Sapnas“ – audiovizualinė instaliacija, kurią sukūrė menininkai Leonas Somovas ir Brigita Barr, įkvėpti Vilnelės upės ir jos aplinkos.
Lukiškių aikštėje – tradicija tapęs fortepijoninės muzikos vakaras „Juodais baltais“, vienas didžiausių Kultūros nakties Vilnius akcentų. Čia vakarą užbaigs maestro Petras Geniušas savo įspūdingu pasirodymu vidurnaktį.

Šeimų erdvė – mažiausiems Kultūros nakties lankytojams

Jau tryliktą kartą Kultūros naktį Bernardinų sodas pasitiks transformuodamasis į ypatingą erdvę šeimoms, šįsyk – į Nuotykių Pasaulį. Organizatoriai vaikus kvies mokytis atsakingo ir ekologiško gyvenimo, imtis tapybos meno, tyrinėti nuotykių miestą bei lietuvišką animaciją ir užsienio kūrėjų trumpametražius filmus. Taip pat bus galimybė išsaugoti patirtus įspūdžius ir įsiamžinti pasakiškoje fotosesijoje tamsoje, o greta – išgirsti ir patirti atgimstančias pasakas ir sutikti atgyjančius jų veikėjus.

Išsamią informaciją apie visus Kultūros nakties renginius, rekomenduojamus maršrutus ir naujienas galite rasti www.kulturosnaktis.lt, taip pat Kultūros nakties Facebook ir Instagram paskyrose.

Visi festivalio „Kultūros naktis“ renginiai yra nemokami – tai menininkų, kultūros organizacijų, Vilniaus miesto savivaldybės ir festivalio partnerių dovana Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją