Nepamirškite klasikos

Kino ekspertė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ vadovė Gražina Arlickaitė ištikima savo mylimai sričiai: ji siūlo nepraleisti progos perskaityti šiemet išleistą knygą, kurioje sutalpinti trys Ingmaro Bergmano kūriniai, virtę filmais: „Žemuogių pievelė“, „Sekmadienio vaikas“ ir „Rudens sonata“.

„Pramoginės literatūros aš praktiškai neskaitau: aš visada patariu žmonėms skaityti tai, ką jie jau yra skaitę – iš naujo ir iš naujo atrasti klasiką. Visiems patarčiau perskaityti visą ciklą Svetlanos Aleksijevič, visas penkias knygas“, – pridūrė G. Arlickaitė.

Palaikykite lietuvių autorius

Operos žvaigždė Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus prisipažino šiuo metu skaitanti šiemet daugiausiai atgarsių sulaukusį Kristinos Sabaliauskaitės romaną „Petro imperatorė“ ir siūlė jo nepraleisti ir kitiems, dar to nepadariusiems.

„Manyčiau, kad lietuviai turi žinoti, kad Lietuvoje šaknų turi tokie garsūs žmonės kaip Jekaterina I ar George Gershwino (kompozitorius, pianistas – red. pastaba) mama Roza Bruskina. Be to, „Petro imperatorė“ yra labai gerai parašyta, lengvai skaitosi, daug įdomių faktų. Ir šiaip mano rekomendacija būtų palaikyti lietuviams lietuvių autorius – rašytojus, muzikantus, lietuvių maistą, tą, ką labai aktyviai daro Vokietija ar Šveicarija. Jie labai vieni kitus palaiko ir dėl to jų ekonomika ir kultūra klesti“, – sako N. Kazlaus.

Pažinkite išskirtines asmenybes

Režisierė Giedrė Žickytė prisipažino, kad jos rekomendacija gana subjektyvi, bet šiuo metu ji tiesiog gyvena Aurimo Švedo parašyta knyga „Irena Veisaitė: gyvenimas turi būti skaidrus“. G. Žickytę I. Veisaitės asmenybė taip žavi, kad net ėmėsi kurti apie ją filmą.

„Ši knyga pasakoja apie nepaprastos moters gyvenimą. Šių metų „Vilniaus knygų mugėje“ ši knyga buvo paskelbta skaitytojų mėgstamiausia. Buvau apdovanojimų ceremonijoje, man atrodo, niekada „Litexpo“ salė to nematė, kad kai I. Veisaitė lipo ant scenos, visi atsistojo: viskas vyko lyg iškilmingiausioje menėje, aš labai gailėjausi nepasiėmusi kameros, kaip viskas buvo jautru. Irena traukia visus žmones – įvairiausių kartų, įvairaus amžiaus. Jos istorija svarbi mums visiems, nes per ją atsiskleidžia ir Lietuvos kone viso amžiaus istorija, o Irena savo pavyzdžiu parodo, kaip patyrus tiek išgyvenimų išlikti žmogumi. Be to, ta knyga jau dabar verčiama į daugybę pasaulio kalbų, tad apie ją bus kalbama ne tik Lietuvoje“, – pasakoja G. Žickytė.

Atidžiai stebėkite pasaulį

Filosofas Viktoras Bachmetjevas knygų mylėtojams siūlo dvi knygas. Vieną jų vertė jis pats – tai yra Timothy Snyder „Apie tironiją“. „Tai yra labai paprasta, lengva knygutė, kuri labai aiškiai pamoko, kaip elgtis, kad negrįžtų tironija į demokratiją. Tik, aišku, aš labai šališkas“, – šypsosi jis.

Kita, jo dabar skaitoma knyga yra Madeleine Albright „Fašizmas. Įspėjimas“. „Iš esmės yra apie tą patį kaip T. Snyderio, bet ilgesnė, politikos praktiko knyga. Labai apsidžiaugiau pamatęs, kad ši knyga pasirodė lietuviškai“, – sako V. Bachmetjevas.

Jo nuomone, ši knyga neturėtų būti per sunki ir ne specialistams. „M. Albright yra ne akademikė, politikė, tad rašo gana paprastai, nors T. Snyderio knyga gerokai paprastesnė – jis ją parašė kaip išplėstą feisbuko įrašą. Pamatęs šį įrašą leidėjas pasiūlė, gal jo pagrindu parašyk knygą“, – pasakoja V. Bachmetjevas.

Neprisiriškite prie vieno žanro

Menininkas Robertas Narkus siūlo išbandyti skirtingų žanrų skaitinius. Jo praėjusių metų prozos favoritė – Kazuo Ishiguro „Dienos likučiai“. „Šioje knygoje – tikra japoniška žodžio meistrystė, leisianti išgyventi prieškario Angliją liokajaus akimis. Atsidavimas, kilnumas, garbė – šios sąvokos čia įgyja naują gylį“, – sako R. Narkus.

Iš poezijos jis siūlo Roko Pralgausko „Radiniai, sidabro dulkės ir kitos gėlės“. „Iš kasdienybės dulkių sulipdytas murzinas tirpstantis senis besmegenis, šmaikšti, jautri eilėraščių ir nuotraukų rinktinė“, – knygą apibūdina R. Narkus.

Taip pat jis siūlo nepraleisti Yuval Noah Harari trilogijos: „Visada rasite temų intelektualiam pokalbiui bet kokioje kompanijoje“.

Iš teorinių skaitinių, R. Narkaus nuomone, būtina perskaityti Marki Fisherio – kultūros teoretiko, filosofo, lektoriaus ir neoliberalizmo kankinio – knygą „Kapitalistinis realizmas: nejau nėra alternatyvos?“. „Ar iš tiesų lengviau įsivaizduoti pasaulio pabaigą nei kitokias socio-ekonomines santvarkas?“, – toks klausimas perskaičius knygą kyla R. Narkui.

Iš biografijų, R. Narkaus nuomone, verta atkreipti dėmesį į Davido Bodanis parengtą knygą apie Einšteiną „Einsteins Greatest Mistake“ (Einšteino didžiausia klaida – liet.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)