Anot vienos iš knygos sudarytojų, Paryžiaus 8-ojo universiteto docentės, Prancūzijos universiteto instituto narės Eugenijos Zvonkinos, susidomėjimas S. Loznicos darbais Prancūzijoje nuolat auga. „Tą įrodo sausakimšos salės, čia pristatant režisieriaus filmus. Norėčiau tikėti, kad mūsų knyga visiems jo gerbėjams padės geriau suprasti ir pažinti šio - vieno unikaliausių ir novatoriškiausių šiuolaikiniame kine režisieriaus kūrybą,“ – sako E. Zvonkina.

Knygą „Sergejus Loznica, kinu išbandyti pasaulį“ sudaro keturios dalys: „Genezė ir meno raida“, „Kūno atmintis, vietų atmintis“, „Kino kūrėjas pasaulio istorijoje“ ir „Filmų kūrimas, kinematografijos prasmė XXI amžiuje“, kurių autoriai – kino, estetikos ir kultūros tyrinėtojai, kino kritikai, istorikai ir kino programų sudarytojai. Anot E. Zvonkinos, toks įvairiapusis požiūris padeda skaitytojams įsigilinti į daugialypę S. Loznicos kūrybą. Knygoje taip pat pateikiama režisieriaus vestų meistriškumo kursų Paryžiaus 8 universiteto režisūros studentams transkripcija.

Sergejus Loznica. Kinu išbandyti pasaulį

„Mums su kolegėmis Céline Guyer ir Damien Marghe didelė garbė ir džiaugsmas buvo rengti šią knygą. Knygos idėja gimė prieš trejus metus, režisieriui vedant meistriškumo kursus studentams. Buvome nustebinti tokio lygio režisieriaus dosnumo įsileidžiant studentus į savo kūrybinę laboratoriją“, – sako E. Zvonkina.

„Simboliška, kad pirmoji knyga apie mano filmus išleista Prancūzijoje – šalyje, kurioje prieš dvidešimt metų buvo surengta pirmoji, tuo metu nedaugeliui žinomo, režisieriaus retrospektyva,“ – juokavo S. Loznica, dalyvaudamas knygos pristatyme.

Tą patį vakarą, režisierius S. Loznica sulaukė kitos geros žinios iš Pietvakarių Prancūzijos – ankstesnis jo filmas „Babij Jaras. Kontekstas“ Tarptautiniame kino festivalyje „FIPADOC“ pelnė CINE+AWARD apdovanojimą.

„Su nekantrumu laukiu kada Prancūzijoje galėsiu pristatyti ir savo naujausią filmą „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“. Šiomis, grėsmės nuojautos dienomis Europoje, šis filmas tampa vis labiau aktualus ne tik lietuviams, ne tik laisvę bandančioms apsaugoti šalims, bet ir okupacijos nepatyrusioms valstybėms – kaip priminimas apie žmogaus teisę į laisvę – savo valstybės laisvę, apie neokupuojamą žmonių orumą, kurį lemiamu momentu žmonės yra pasiryžę apginti. Tai liudija lietuvių istorija. Ir ji įkvepia,“ – sako filmo režisierius S. Loznica.

Filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“ šiuo metu rodomas Lietuvos kino teatruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją