„Dainuojanti revoliucija“ prisidėjo prie šalies nepriklausomybės atkūrimo ir tapo pasipriešinimo simboliu. Ši paroda pasakoja apie žmones, kurie rankose laikė ne ginklus, o gitaras, mikrofonus, rašiklius bei kitas priemones kultūrai, menui, poezijai ir ypač muzikai kurti, – rašoma pranešime spaudai.

Roko maršo koncertas Tauragėje. Scenoje grupė „Katedra“. Tauragė, 1987.  Raimondo Urbakavičiaus nuotr. / Lietuvos nacionalinis muziejus

Anot parodos kuratoriaus, italų muzikos semiotikos profesoriaus dr. Dario Martinelli, „Dainuojanti revoliucija“ – geriausiai saugoma lietuvių paslaptis.

Pasak profesoriaus, mes per mažai kalbame apie šį kelią link Nepriklausomybės, per retai jį prisimename, nepakankamai informacijos apie tai suteikiame užsieniečiams. Išgyvenus tokią istoriją, reikia ja dalintis, bet ne tik lietuvių, o ir anglų kalba. Tokia informacija turi būti pasiekiama visiems, kurie domisi muzikos vaidmeniu politikoje ar muzika apskritai.

Siekdamas kuo labiau paskleisti žinią apie „Dainuojančią revoliuciją“ Lietuvoje ir pristatyti parodą, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus bendradarbiauja su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija bei Lietuvos ambasadomis užsienyje.
Berniukas (Laurynas Paškevičius) ir minia. Roko maršas, Šiauliai, 1987

Jau šį šeštadienį, kovo 13 dieną, kartu su Lietuvos Respublikos generaliniu konsulatu Los Andžele, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga vyks virtualus renginys, skirtas „Dainuojančios revoliucijos“ įvykiams prisiminti, kurio metu ir bus pristatyta virtuali paroda „The Singing Revolution“.

Parodą galima pasižiūrėti ČIA.

Istorikė, visuomenininkė Luka Sinevičienė kalbins „Dainuojančios revoliucijos“ ir Roko maršų dalyvius iš Lietuvos ir JAV: Algirdą Kaušpėdą, Arvydą Juozaitį, Darių Polikaitį, Virgį Stakėną ir Igną Marcinkevičių, o istorikas Darius Juodis pasidalins istorinėmis įžvalgomis.
Roko maršo koncertas Kalnų parko stadione. Vilnius, 1988. Viktoro Kapočiaus nuotr. / Lietuvos centrinis valstybės archyvas

Renginio dalyviai taip pat turės galimybę užduoti savo klausimus bei išgirsti „Dainuojančios revoliucijos“ metu skambėjusius kūrinius.

Iš anksto užsiregistravę renginio dalyviai kovo 11-14 d. galės nemokamai peržiūrėti rež. Giedrės Žickytės dokumentinį filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.

Sveikinimo žodį tars prof. Vytautas Landsbergis bei renginio organizatoriai Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Los Andžele, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus atstovai.

Renginys vyks kovo 13 d., šeštadienį, 10 val. ryto Los Andželo laiku, 20 val. vakaro Lietuvos laiku.

Būtina išankstinė registracija, užsiregistruoti galima ČIA.

Daugiau informacijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)