Koncerto programoje skambėjusius ukrainiečių ir lietuvių kompozitorių kūrinius parengė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, choras ir solistai, diriguojami orkestro vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio.

Programą atvėręs Ukrainos himnu, KVMT mišrus choras (vyriausiasis chormeisteris Vladimiras Konstantinovas) koncerte atliko Boriso Liatošinskio harmonizuotas ukrainiečių liaudies dainas. Populiarią ukrainietišką lopšinę „Vaikšto miegas po langais“ drauge su teatro choru dainavo aktyviai tautiečiams padedanti choro solistė, ukrainietė Dina Mataitienė.

Ryškiausi KVMT operos solistai Beata Ignatavičiūtė, Rita Petrauskaitė ir Mindaugas Rojus su orkestru atliko arijas ir duetą iš pokaryje sukurtų ir iki šiol aktualumo nepraradusių lietuvių kompozitorių Balio Dvariono ir Vytauto Klovos operų, raginančių branginti Tėvynę ir jos laisvę. Skambėjo ir populiarioji Skalno daina „Skriski, skriski Lietuvėlėn“ iš Giedriaus Kuprevičiaus miuziklo „Devynbėdžiai“ (1974) su dar niekur neskambėjusia nauja instrumentuote, kurią kompozitorius padovanojo specialiai šiam koncertui.

„Daina „Skriski, skriski Lietuvėlėn“ atkeliavo į dabartį iš 1974 metais sukurto miuziklo „Devynbėdžiai“, šviesą išvydusio Panevėžio dramos teatre. Toji pamestinuko muzikanto Skalno daina naujai suskambo lietuviams ėmus gausiai emigruoti į įvairius pasaulio kraštus. O dabar – vėl su kita intencija skamba kaip priverstinio ukrainiečių bėgimo nuo karo, mirties ir bado, Rusijai agresyviai užpuolus šią orią Europos valstybę, palydovė. Pasikartojantis dainos šaukinys – „skriski Tėvynėn“ – aktualus kaip niekad. Su dainos teksto ir miuziklo libreto autoriumi rašytoju Kaziu Saja nuoširdžiai didžiuojamės, kad bent tokiu būdu galime pareikšti savo santykį su dramatiškais įvykiais. O Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kolektyvui esu dėkingas už padrąsinimą ir dainos, kurią naujai instrumentavau, suteikdamas jai naujų, laiką atliepiančių spalvų, atlikimą. Bendrai veikdami viliamės, kad tiesa ir šviesa nugalės. Sugrįš negandų po svietą išblaškyti ukrainiečiai lyg gandreliai į Tėvynę Ukrainą, tikrai sugrįš. Paukščiai visuomet sugrįžta. Ir žmonės grįš...“, – pasakojo kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Jauni ukrainiečių šokėjai, sudarantys daugiau kaip pusę KVMT baleto trupės, aktyviai įsijungė į pasirengimą šiam koncertui. Koncerto programoje išvydome baleto solisto Yano Malaki atliekamą Ostapo variaciją iš ukrainiečių nacionalinės muzikos pradininko Mykolos Lysenko operos „Tarasas Bulba“ (1890) ir energingą ukrainiečių liaudies šokį hopaką, kurį atliko KVMT baleto trupės artistai: Oleksandra Borodina, Romanas Budko, Anna Chekmarova, Ksenija Jermakova, Yulii Kovalenko, Yanas Malaki, Mykhailo Mordasovas, Maksymas Sidenko, Semenas Sidenko, Iryna Suslo, Daria Verovka. Jaunųjų baleto artistų mintys visada su Ukrainoje likusiais artimaisiais, mokslo draugais, o jų šokis – lyg nebylus pasipriešinimo gestas.

Scenoje be KVMT baleto artistų pasirodė Klaipėdos šokių mokyklos „Coda“ šokėjos, vadovaujamos buvusios teatro baleto artistės ir choreografės Ingos Briazkalovaitės. Prie pajūrio kolegų taip pat prisijungė baleto primarijus Nerijus Juška ir choreografė Anželika Cholina iš Vilniaus. Specialiai šiam koncertui ji pastatė šokį pagal žymiąją ukrainiečių kompozitoriaus Myroslavo Skoryko „Melodiją“ iš muzikos kino filmui „Aukštoji perėja“ (rež. Volodymyras Denysenko, 1981), tapusią neoficialiu ukrainiečių tautos himnu. Ją atliko jauna ukrainiečių baleto artistė Sofia Boldovskaya, kartu su šeimos moterimis neseniai pabėgusi į Lietuvą iš bombarduojamo Charkivo Ukrainoje ir tapusi KVMT baleto trupės nare. Koncerte gėrėjomės ir specialiai šiam koncertui parengtu jos sesers Emmos oro akrobatikos numeriu pagal Juditos Butkytės atliekamą dainą „Kometa“.

Koncerto pabaigoje „Odė džiaugsmui“ iš Ludwigo van Beethoveno IX simfonijos finalo bendrai viltingai giesmei sujungs teatro solistus R. Petrauskaitę, B. Ignatavičiūtę, Aurimą Raulinavičių ir Valdą Kazlauską, chorą bei orkestrą. Odėje skambančios Friedricho Schillerio eilės iškilmingai skelbia žmonių vienybę ir kviečia visas draugiškas sielas į taikią džiaugsmo šventovę. To visiems ir linkime.

Paramos koncerto „Už taiką ir laisvę!“ rengėjai – Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras (KVMT) su partneriais Ukrainiečių kultūros ir švietimo centru „Rodyna“ bei Labdaros ir paramos fondu „Baltijos impresijos“ – visas už bilietus surinktas lėšas skyrė Ukrainos žmonėms paremti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją