„Collective“ centras įsikūręs buvusioje observatorijoje, tad jo puoselėjamas dialogas su kosmoso mokslais yra ypač reikšmingas indėlis į projekto „Planeta iš žmonių" tolimesnę plėtrą“, – sako J. Urbonas. Projektas bus Edinburgo mokslo festivalio, vyksiančio balandžio 4-19 dienomis, dalis, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Su astrofizikais vystomos interaktyvios meno–mokslo studijos „Planeta iš žmonių“ Edinburge ašis – specialiai suprojektuoti šeši trimačiai skeneriai, kurie perkels lankytojų kūnus į 3D astrofizikos simuliaciją ekrane. Ten kūnai katapultuosis į kosmosą – Lagranžo tašką, kuriame nėra gravitacijos – ir jungsis į savotišką gniutulą – planetą iš žmonių. Lankytojai galės ekrane matyti, kaip nesvarumo būsenoje kūnai susilieja vieni su kitais ir formuoja naują dangaus kūną.

Planeta iš žmonių

„Planeta iš žmonių“ veikia kaip minties eksperimentas, inscenizuojantis galimus žmonių išsiuntimo į kosmosą scenarijus. Šis eksperimentas kelia klausimus, kas nutinka architektūrai, choreografijai, muzikai, menui, kai šios disciplinos kerta Karmano liniją – ribą maždaug 100 km aukštyje virš Žemės jūros lygio, kuri skiria Žemės atmosferą ir kosminę erdvę. Kitaip tariant, kas nutinka menui ar architektūrai, kai jos palieka Žemę“, – svarsto gravitacijos sampratą nagrinėjantis J. Urbonas.

Menininko teigimu, visos disciplinos kūrėsi ir lig šiol veikė žemiškoje ekosistemoje su žmogaus priežiūra. „Biologija, medicina, inžinerija jau prisitaiko prie astroantropoceno – naujojo kosmoso amžiaus, tačiau meno ar architektūros disciplinos vis dar yra „prilipusios“ prie žemės“, – pasakoja menininkas.

Pasak jo, natūraliai kyla klausimai, ką gali kūnas ten, kosmose, ko negali čia, Žemėje. „Pakibus ore, tokios esminės sąvokos kaip „viršus“ ir „apačia“, „vertikalu“ ir „horizontalu“ praranda prasmę. Kūnas tampa tiesiog „plyta“ naujam statiniui, o specialus trimatis skeneris – nežemiško šokio ir architektūros eksperimento aikštele“, – teigia J. Urbonas.

Prieš parodą Edinburge „Planeta iš žmonių“ ir jos elementai buvo rodomi Mokslo galerijoje Dubline, Šanchajaus šiuolaikinio meno muziejuje, Ujazdowski šiuolaikinio meno centre Varšuvoje, „Vartų" galerijoje Vilniuje. Projektą Edinburge iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.

Atstovaus Lietuvai Venecijos architektūros bienalėje

Projektas „Planeta iš žmonių“ bus Lietuvos paviljono 2020 m. Venecijos architektūros bienalėje ašis.

Gegužės 23–lapkričio 29 dienomis Lietuvos paviljonas Venecijoje įsikurs Italijos karinio jūrų laivyno patalpose, kur veikė „Auksinį liūtą“ Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje gavęs Lietuvos paviljonas „Saulė ir jūra (Marina)“.

Projekto „Planeta iš žmonių“ autorius – Julijonas Urbonas, menininkas, dizaineris, inžinierius, Londono karališkojo meno koledžo doktorantas. Projekto kuratorius Janas Boelenas, Manifesta 9 iniciatorius, šiuolaikinio meno studijos Z33 meno vadovas, Karlsrūjės meno ir dizaino universiteto rektorius, projekto komisarė Julija Reklaitė, parodos architektai Petras Išora ir Ona Lozuraitytė.

Lietuvos paviljoną Venecijos architektūros bienalėje organizuoja viešoji įstaiga „Rupert“, pristato Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt