Skulptorius dirbo monumentaliosios, dekoratyvinės, memorialinės bei mažosios skulptūrinės plastikos srityse, kūrė portretines kompozicijas, darė monotipijas. Nuo 1959 metų A.V. Ambraziūno darbai buvo eksponuoti daugelyje Lietuvoje rengiamų parodų, taip pat Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Kanadoje, Vokietijoje, Danijoje, Suomijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Italijoje.

Reikšmingiausias skulptoriaus kūrinys ir tikriausiai žinomiausias visiems lietuviams – monumentas Kauno IX forte. A. V. Ambraziūnas sukūrė paminklus ir kompozicijas rašytojams V. Krėvei-Mickevičiui (Druskinininkai), J. Basanavičiui (Mažeikiai), V. Mykolaičiui-Putinui (Marijampolė), A. Maceinai (Prienai), Tauro apygardos partizanams (Marijampolė), kompozitoriui A. Balsiui ir matematikui P. Katiliui (Antakalnio kapinės, Vilnius), kraštotyrininkui P. Bugailiškiui (Rasų kapinės, Vilnius) ir kitiems iškiliems asmenims.

Pažymėtina, kad skulptoriaus gimtinėje pastatytas paminklinis kūrinys padarytas iš paties menininkui priklausiusio akmens ir pagamintas su kaltu ir plaktuku, kurie priklausė A. V. Ambraziūnui. Akmenyje įmontuotas jo sukurtas bareljefas. Paminklo autorius – Daumantas Skučas.

Paminklinio akmens atidengimo ceremonijoje dalyvavo skulptoriaus artimieji, draugai, kaimynai, bendražygiai, jo mokiniai, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas, Vilkijos apylinkių seniūnas Arūnas Bačiūnas, menotyrininkas Saulius Pilinkus ir kiti svečiai.

„A.V.Ambraziūnas paliko gilų pėdsaką Lietuvos mene. Džiaugiamės, kad didis šio krašto žmogus nebus pamirštas“, – sakė seniūnas A. Bačiūnas. Jis džiaugėsi, jog Valmantiškių kaimo gyventojai neprieštaravo, kad jų kaime būtų pakeistas gatvės pavadinimas. Tad nuo šiol visi važinės ar vaikščios A.V. Ambraziūno gatve.

Atidengiant paminklinį akmenį, prisiminimais apie skulptorių pasidalino S. Pilinkus, kurio mokytojas buvo A. V. Ambraziūnas, tad įdomių ir linksmų istorijų netrūko. Renginyje dalyvausi skulptoriaus dukra, keramikė ir pedagogė Eglė Ambraziūnaitė prisiminė tėtį, jo kūrybą, papasakojo apie jo vaikystę ir kaip jis nusprendė rinktis menininko kelią.

„Mano senelis buvo kalvis, turėjo įsirengęs namuose nedidelę kalvę. O tėvo dėdė Vincas Ambraziūnas buvo žinomas apylinkėse dievdirbys, pastatęs ne vieną kryžių prie kelio aplinkiniuose kaimuose. Matydamas, kaip dėdė drožinėja įvairius dievukus, neretai ir tėtis prisėsdavo drauge pasiėmęs kokį aštresnį peiliuką. Gal dėdės įkvėptas, o gal ir pats susižavėjęs drožinėjimu, jis nutarė stoti į Vilniaus valstybinį dailės institutą, studijavo skulptūrą“, – pasakojo skulptoriaus dukra Eglė.

Pašventinus paminklinį akmenį, šventė persikėlė į Saulėtekius, kur organizuotas tradicinis šio krašto renginys „Žolinių puokštė“. Šiais metais Saulėtekių bendruomenės ir Vilkijos kultūros centro surengta šventė buvo ypatinga, – atidaryta Saulėtekio laisvalaikio salė. Kaimo gyventojai džiaugiasi, kad jų krašte bus naujas kultūros židinys, kultūriniams renginiams skirta erdvė.

„Ne kartą esu buvęs šiame krašte ir kaskart labai gera čia lankytis. Jūsų bendruomenė vertina pamatines vertybes, jas puoselėja. Jūsų stiprus ryšys su tėviške, šeima yra gražus pavyzdys mums visiems. Šiandien pagerbėme jūsų kraštiečio atminimą. Skulptorius A. V. Ambraziūnas buvo iškili asmenybė. Jo nuostabūs darbai puošia ne vieną Lietuvos miestą, yra eksponuojami ir užsienyje. Kauno rajonui garbė, kad mūsų krašte gimė, užaugo ir kūrė šis unikalus menininkas“, – šventės metu kalbėjo meras Valerijus Makūnas, vėliau įteikęs dovanų Saulėtekių laisvalaikio salei, taip pat - padėką Gutijerai Steponatienei, Kauno rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Saulėtekių padalinio vyriausiajai bibliotekininkei.

Pasak Kauno rajono savivaldybės atstovų, Saulėtekių šventės dalyviai pirmieji galėjo apžiūrėti eksponuojamą skulptoriaus A. V. Ambraziūno fotodarbų parodą. Šventėje koncertavo Vilkijos ir apylinkių mėgėjų meno kolektyvai, vyko sporto varžybos, kaip įprasta, buvo renkama gražiausia Žolinių puokštė, netrūko pramogų vaikams ir jaunimui. Baigiantis renginiui, geros nuotaikos užtaisą visiems padovanojo grupė „16 Hz“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)