R. J. Palacio „Stebuklas“ – abejingų nepaliekanti istorija, tapusi ir jaudinančiu kino filmu, skirta vaikams nuo 10 metų, taip pat esanti 9 klasės rekomenduojamų knygų sąraše.

R. J. Palacio – amerikiečių rašytoja, kuriai šis skaitytojų ir kritikų pripažintas kūrinys atnešė pasaulinę šlovę. Ši knyga pelnė ne tik daugybę apdovanojimų JAV bei kitose šalyse, bet ir 140 savaičių išsilaikė „New york times“ bestselerių sąraše, o žurnalas „Times“ ją įtraukė į 100 geriausių visų laikų knygų paaugliams sąrašą. Pagal knygą 2017 m. pastatytas Holivudo filmas pavadinimu „Gerumo stebuklas“.

Stebuklas

„Labai įsimintina knyga, pasaulyje sulaukusi daugybės apdovanojimų. Taip pat ir Lietuvoje, 2014 metais, kai pasirodė pirmą kartą, ji buvo išrinkta kaip reikšmingiausias metų verstas kūrinys paaugliams, buvo apdovanota vertėja Zita Marienė“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Pasak jos, šita istorija sužavi ne tik vaikus, paauglius, bet ir suaugusius, kurie ją skaito: „Tai tikrai įkvepianti, stipri, galinga istorija apie dešimtmetį berniuką, kuris turi labai stiprią veido deformaciją ir visą laiką buvo auginamas namie, nelankė mokyklos. Jis nori išeiti į mokyklą, jam dešimt metų, ir į penktą klasę jį pagaliau išdrįsta išleisti tėvai. Aišku, mokykloje jo laukia daug iššūkių. Negerai, bet natūralu, kad kitaip atrodantis žmogus sulaukia įvairių reakcijų. Vien tas spoksojimas, kitam atrodo, kad čia nieko tokio, kad žiūriu į kitą asmenį, bet jam gali būti nepatogu. Aišku, gali būti ir patyčių. Bet Ogastas yra toks spindulėlis, turi labai daug grožio savyje, stiprybės, labai drąsiai eina į tą mokyklą, bando joje įsitvirtinti, susirasti draugų“.

Svarbu ir tai, kad šitoje knygoje žiūrima ne tik kaip sekasi Ogastui, bet ir visai jo šeimai. „Kai šeimoje yra neįprastas žmogus, turintis negalią ar kažkokį išskirtinumą, tai paveikia visą šeimą, ir labai gražu, kad čia į tai yra pasižiūrima, pavyzdžiui, kaip jaučiasi jo paauglė sesė, nes visas tėvų pasaulis sukasi apie Ogastą, kuriam reikia ypatingos globos“, – kalbėjo vaikų literatūros ekspertė.

„Tikrai rekomenduoju tą knygą, ji iš tos literatūros, kur gali ir pravirkdyti, ir apversti visą pasaulį aukštyn kojomis, bet ją perskaitęs išeisi pakylėtas“, – užtikrino E. Baliutavičiūtė.

Jenny Jägerfeld „Komedijų karalienė“ – skaitytojams nuo 12 metų.

Psichologė ir rašytoja Jenny Jägerfeld yra apdovanota ir Augusto, ir Astridos Lindgren premija. Autorė pasižymi gebėjimu šiltai ir su humoru pasakoti apie pačius sunkiausius dalykus. Pagal knygą Švedijoje sukurtas kino filmas, o teisės versti šią knygą jau parduotos daugiau nei 20 šalių.

Komedijų karalienė

„Gana skaudi istorija, bet su geru humoro užtaisu. Pasakojama apie dvylikametę mergaitę Sašą, kuri prieš metus patyrė didelę tragediją – jos motina daug metų sirgo depresija ir pakėlė prieš save ranką, jos nebėra, ir dabar Saša gyvena tik su savo tėčiu. Priimti, susitaikyti, kas nutiko, yra be galo sunku. Ir ji vieną dieną nusprendžia, kad darys viską, kad nebūtų kaip mama. Ji pasidaro sąrašą ir prisiekia sau, kad viską darys atvirkščiai. Ir vienas iš tų punktų yra neverkti, nes mama labai daug verkdavo, būdavo liūdna, tad ji nusprendžia, kad darys priešingai, taps komedijų karaliene“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Nepaisant sudėtingos temos, pasak jos, tai yra gana skaidriai parašyta istorija: „Per daug nenusmukdanti, neužkraunanti skaitytojo ta depresija, bet labiau rodoma kaip išeiti, kaip ieškoti išeičių, nes tam tikrų dalykų tu niekada nepakeisi, nesvarbu, ar jaunas žmogus, ar vyresnis, bet dalykai vyksta. Bet gyvenimas yra gražus, jį verta gyventi, reikia surasti prieigas, kaip gali susitaikyti su tais sunkumais. Taip pat gerai, kad šitoje knygoje atkreipiamas dėmesys, kad labai geras dalykas yra lankytis pas psichoterapeutą, psichologą – tai nėra gėdingas dalykas, jis tau gali padėti. Dar tikrai yra daug mūsų visuomenėje tam tikrų stereotipų likę šia tema, manau, labai gerai, kad paskatina, kad tai yra vienas iš galimų kelių ir jis gali būti sėkmingas“, – kalbėjo ji.

O galbūt ši knyga įkvėps ir būsimuosius komikus. „Kita tema čia yra, kiek reikia pastangų įdėti norint šį tą padaryti. Jei vieną dieną sugalvoji, kad nori būti standuperiu, staiga juo netampi – reikia žinoti, kaip pristatyti, sukurti scenarijų, reikia mokytis, o kai patinka, tai gerai ir einasi“, – sakė E. Baliutavičiūtė.

Axie Oh – jaunosios kartos korėjiečių kilmės amerikiečių rašytoja, baigusi Korėjos kultūros studijas ir kūrybinį rašymą. Jai labai patinka K-popso stiliaus muzika, anime, raštinės reikmenys, knygos ir arbata su pienu. Axie Oh jau parašė keturias knygas jaunimui, jos visos įvairiai susijusios su Pietų Korėjos kultūra. Daug palankių jaunųjų skaitytojų vertinimų sulaukusi „XOXO“ – pirmasis autorės kūrybos vertimas į lietuvių kalbą.

XOXO

Violončelės vunderkindė Dženė turi vieną tikslą: įstoti į prestižinį universitetą. Dėdės Džėjaus karaokės bare Los Andžele susipažinusi su paslaptingu gražuoliu Džajevu, ji nujaučia, kad šis vaikinas gali sujaukti jos kruopščiai kurtus planus. Bet, užėjus silpnumo akimirkai, vieną vakarą ji leidžiasi į nepamirštamus nuotykius, o paskui vaikinas nieko netaręs išnyksta iš jos gyvenimo.

Po trijų mėnesių su motina atvykusi į Seulą prižiūrėti pasiligojusios močiutės, Dženė apstulbsta vėl sutikusi Džajevų. Pasirodo, jis mokosi toje pačioje menų akademijoje, į kurią ji pati įstojo pusmečiui. Be to, jis ne šiaip sau moksleivis. Vaikinas yra vienos garsiausių pasaulyje K-popso grupės narys. Tai popmuzikos žanras, atsiradęs Pietų Korėjoje ir laikomas šios šalies kultūros dalimi.

Džajevui griežtai draudžiama susitikinėti su merginomis. Kai santykiai ima trukdyti ne tik Dženės studijoms išsvajotame muzikos universitete, bet muzikanto karjerai, merginai tenka visam laikui apsispręsti, ar ji pasiryžusi rizikuoti dėl meilės.

„Istorija apie mokyklos laikus, bet labai vasariška, pakylėjanti, džiaugsminga, kupina meilės“, – šypsojosi E. Baliutavičiūtė, rekomenduodama ją jaunimui nuo 13-14 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją