Antrame etape varžysis šių architektų parengti projektai (išvardinti abėcėlės tvarka):

·individuali įmonė „Andrė Baldi architektūra – urbanistika“ (Andrė Baldišiūtė, Sabina Grincevičiūtė, Algimantas Neniškis, Milda Naujalytė) (eilės numeris ekspozicijoje – 42);
·Audrius Bučas, Arunas Gardauskas, Darius Čaplinskas, Marina Bučienė (23);
·Saulius Pamerneckis, Vytenis Ūsas, Vytautas Pliadis, Indrė Ruseckaitė, Enrika Geštautaitė, Jonas Ruseckas (40);
·Živilė Putrimaitė, Dovydas Čipkus, Marekas Mickevičius, Marius Morkūnas, Darius Romanovskij (26);
·Lembit-Kaur Stoor, Ulo-Tarmo Stoor, Kalle Komissarov (Estija) (22);
·Vainius Šalomskas (51).

Visi konkursui pateikti darbai pristatomi internetinėje Lietuvos architektų sąjungos svetainėje.

„Konkursas sulaukė itin daug dalyvių, o tai rodo ir didelį susidomėjimą pačiu objektu, ir naujo meno muziejaus svarbą šalies kultūriniam gyvenimui. Be to, konkursas tapo tarptautiniu: jame dalyvavo architektai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio“, – teigia Lietuvos architektų sąjungos vicepirmininkas Tadas Balčiūnas.

Darbai buvo vertinami pagal tris svarbiausius kriterijus: „Vienas iš jų – urbanistinis kriterijus, t. y., siekiame, kad muziejaus pastatas harmoningai įsilietų į dešiniąją Neries krantinę, natūraliai derėtų su Nacionaline dailės galerija, kitais krantinės pastatais ir landšaftu. Taip pat svarbu, kad pastatas būtų funkcionalus, kad jame veiksiantis muziejus galėtų atlikti sostinės kultūros ir šeimų laisvalaikio traukos centro funkciją. Trečias kriterijus – architektūrinės idėjos meninė raiška, jos originalumas“, – teigia vertinimo komisijos narys, Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros profesorius Algimantas Mačiulis.

Artimiausiu metu kiekvienam finalininkui bus pateiktos vertinimo komisijos, ekspertų pastabos ir skirti keli mėnesiai architektūriniams pasiūlymams tobulinti. Konkurso nugalėtoją planuojama paskelbti gegužės mėnesį. Konkurso prizinis fondas – 130 tūkst. litų. Pirmosios vietos laimėtojui bus skirta 50 tūkst. litų.

Konkurso vertinimo komisiją sudaro Valstybinės kultūros paveldo komisijos narė architektė Giedrė Filipavičienė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė dr. Lolita Jablonskienė, architektai prof. A. Mačiulis, Vilniaus Gedimino technikos universiteto doc. Mindaugas Pakalnis ir Kauno technologijos universiteto doc. Gintautas Prikockis, viešosios įstaigos „Modernaus meno centras“ vadovė Danguolė Butkienė ir tarybos pirmininkas prof. Viktoras Butkus. Pateiktus projektus taip pat recenzavo specialiai tam suburta architektų ir inžinierių grupė.

„Naują meno muziejų Vilniuje siūloma statyti dešiniajame Neries krante. Miesto savivaldybė šioje teritorijoje rengia detalųjį planą, kuriame ir bus formuojamas sklypas visuomeninės paskirties pastatui. Naujas muziejus kartu su Nacionaline dailės galerija ir kitais Neries pakrantėje išsidėsčiusiais muziejais galėtų tapti sostinės meno krantine – nauju traukos centru ne tik meno žinovams, bet, pirmiausia, eiliniams miesto gyventojams, jų šeimoms ir sostinės svečiams“, – teigia viešosios įstaigos „Modernaus meno centras“ tarybos pirmininkas prof. Viktoras Butkus.

Modernus meno muziejus būtų statomas iš privačių ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Muziejui taip pat būtų padovanota viešosios įstaigos „Modernaus meno centras“ kaupiama unikali Lietuvos meno nuo 1960 m. kolekcija, kurioje jau šiandien yra apie 1500 garsių Lietuvos kūrėjų darbų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją