Režisieriui talkino lietuvių kūrėjai: scenografė Jūratė Paulėkaitė, kompozitorius Gintaras Sodeika ir kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė, pranešė Oskaro Koršunovo teatras (OKT). Pagrindinius vaidmenis spektaklyje atliekantys norvegų aktoriai Oysteinas Rogeris ir Agot Sendstad su lietuvių O.Koršunovu dirba jau trečią kartą.

Premjeros išvakarėse režisierius O.Koršunovas buvo nusiteikęs viltingai, nors neslėpė nuovargio ir pripažino, jog spektaklis pareikalavo iš kūrėjų ypatingo atsidavimo.

1898-1901 metais A.Strindbergo parašyta trilogija "Į Damaską" tebėra viena rečiausiai teatre statomų pjesių. Norvegijoje šis švedų autorius itin populiarus, tačiau "Damaską" į sceną lietuvių komanda grąžina tik po kelių dešimčių metų. Pasiūlymą imtis šios medžiagos O.Koršunovas gavo iš Norvegijos teatro atstovų.

Psak režisieriaus, per gana trumpą repeticijų laiką nepavyko aprėpti visos trilogijos, tačiau semantinėje spektaklio partitūroje ją atspindi originalūs vizualiniai bei muzikiniai sprendimai.

"Gana keista šiandien, naujų vartotojiškos visuomenės vertybių sistemoje prisiliesti prie amžinų ir esminių A.Strindbergo išryškintų temų - kaltė, sąžinė, akistata su gyvenimu. Tuo A.Strindbergas labai aktualus", - sakė O.Koršunovas.

"Į Damaską" laikomas labiausiai autobiografiniu A.Strindbergo kūriniu, kuriame pasakojama apie neturtingą, tačiau žinomą ir prastą reputaciją turintį rašytoją, laukiantį jam išsiųstų pinigų. Kadangi pinigų vis nėra, jis nusprendžia pabėgti su ką tik sutikta ištekėjusia moterimi. Kelionė greitai virsta košmaru: visi jo sutikti žmonės yra iš jo paties praeities. Rašytojas susiduria akis į akį su savo gyvenimu: vaikyste, mokslo metais, įsimylėjimais, branda. Jis nepaliaujamai skrieja iš miesto į miestą, visą laiką bėgdamas nuo savo persekiotojų - gedulingų maršų, laidotuvių ir karstų nešikų.

Per sapnus ir fantazijų pasaulį, pažeminimą ir paranoją, rašytojas žengia išsivalymo keliu - nežinodamas, ar pakeliui patiriami išgyvenimai jį gydo, ar kankina.

Tai negailestinga ir atvira pjesė, parašyta tuo metu, kai A.Strindbergas gydėsi Paryžiaus psichiatrinėje klinikoje. Kaip teigė pats autorius, rašydamas šią dramą jis "vėl pradėjo gyventi". "Į Damaską" pradeda naują jo gyvenimo ir kūrybos etapą.

O.Koršunovas Norvegijoje dirba jau trečią kartą - Torshovteatret teatre režisierius yra pastatęs spektaklius "Mes ne pyragai" pagal Daniilą Charmsą ir Aleksandrą Vvedenskį bei "Žiema" pagal Jono Fosse pjesę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją