„Išdavystė“ dažnai įvardijama kaip geriausias dramaturgo kūrinys. H. Pinteris, tirdamas išdavystės prigimtį, kuria pasaulį, kuriame skausmas ir praradimas tyrinėjami poetiškai tiksliai, o banalybė paverčiama melancholišku grožiu. Išdavystė prasideda meilužių Emos ir Džerio susitikimu, praėjus dvejiems metams po jų romano pabaigos. Per devynias pjesės scenas grįžtama laiku atgal per jų romano etapus, baigiant Emmos ir jos vyro Roberto, geriausio Džerio draugo, namais.

Spektaklyje vaidmenis kuria žiūrovams puikiai pažįstami aktoriai. Rasa Samuolytė, Dainius Gavenonis, Darius Gumauskas – ištikimi režisieriaus bendražygiai, vaidinantys daugumoje jo spektaklių nuo pat OKT teatrą atidariusio „Shopping and Fucking“. Marius Čižauskas – aktorius, sukūręs vaidmenis kultiniame O. Koršunovo „Išvaryme“, taip pat „Katedroje“ ir „Žmoguje iš Podolsko“.

„Išdavystėje“ skambės gyvai atliekama muzika. Ją atliks Laurynas Lapė ir Liutauras Janušaitis.

H. Pinteris savitai konstruoja pačią „Išdavystės“ struktūrą. Tai lemia svarbiausiu pjesės komponentu tampanti praeitis ir dramaturgo noras parodyti, kaip ji veikia dabartį. „Išdavystė“ prasideda pasibaigus romanui tarp Emos ir jos vyro geriausio draugo Džerio, ir pasibaigia devyniais metais anksčiau, Emos ir Roberto surengto vakarėlio metu, kai Džeris suvilioja Emą.

„Kai suvokiau, kaip pjesę veikia tai, kas nutiko iki jos, supratau, kad tinkamiausia siužetą priversti judėti link istorijos pradžios. Pjesės struktūra tarsi pasisiūlė pati. Kai supratau, kas vyksta, kai užčiuopiau tokį judėjimą laike, netekau žado“, – yra sakęs H. Pinteris.

Visgi, „Išdavystė“ toli gražu nėra tik meilės trikampiu paremta pjesė. Čia H. Pinteris stengiasi atskleisti tai, kad pastangos dominuoti neišvengiamai griauna ne tik artimus žmonių santykius, bet ir pačią pasaulinę galią. Žmogaus požiūris ir veiksmai intymiausiose situacijose gali nulemti tai, kaip galia veikia viešajame lygmenyje. Pasaulinių galių konfliktai gimsta privačioje erdvėje, tarp izoliuotų kambario sienų.

Sukurta daugiau kaip dvidešimt H. Pinterio „Išdavystės“ pasaulinio garso pastatymų. Juose vaidmenis sukūrė tokie garsūs aktoriai, kaip Billas Nighy, Tomas Hiddlestonas, Juliette Binoche, Rachel Weisz, Danielis Craigas ir kiti. Žymiausias H. Pinterio pjesės paliktas ženklas – tai Davido Joneso pagal šią pjesę sukurtas kino filmas, kuriame vaidmenis sukūrė Jeremy Ironsas, Benas Kingsley ir Patricia Hodge.

2021-ieji OKT/Vilniaus miesto teatrui buvo kaip niekad produktyvūs. Čia scenos šviesą jau išvydo net devynios premjeros. Tai Williamo Shakespeare’o „Otelas“ (rež. O. Koršunovas), „Kas nebijo Virdžinijos Vulf“ (rež. Antanas Jasenka), Milos Fakhurdinovos „Nuoga“ (rež. Aleksandras Mar
enko), „Šventė“ (rež. Kamilė Gudmonaitė), Martin Bellemare „Laisvė“ (rež. Dainius Gavenonis), Birutės Kapustiskaitės „Detoksikacija“ (rež. Darius Gumauskas), „Odisėja“ (rež. Žilvinas Beniušis), Birutės Kapustinskaitės „Portalas“ (rež. Mantas Jančiauskas) ir Sarah Kane „Fedros meilė“ (rež. Laura Kutkaitė).

„Išdavystės“ prodiuseriai – OKT/Vilniaus miesto teatras ir RAION Production House. Pastatymą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją