Kūrybinio proceso metu aktoriai ne tik repetuoja, bet ir dalyvauja specialistų paskaitose bei ekskursijose po istorines Vilniaus vietas.

„Šiame darbo etape man nuostabiausia, kad atsiveria Marcinkevičiaus dramaturgijos stiprioji pusė – būtent draminis jos pagrindas. Mes esam įpratę Marcinkevičių girdėti kaip literatą, o besigilinant į „Katedrą“ pamačiau, kad ji išties yra galingo dramaturginio užtaiso kūrinys. Tai suvokti galima tik dirbant su aktoriais. Būtent dirbdamas su aktoriais jaučiu kokia tai yra dėkinga medžiaga aktoriniam išgyvenimui, raiškai ir veiksmo dinamikai“,– kalbėjo režisierius Oskaras Koršunovas.

Pasak LNDT meno vadovo Audronio Liugos, pirmoji sezono teatro premjera gimsta nelengvai.

„Bet ne pirmą kartą einame nelengvu keliu. Svarbiausia – repeticijų procese gimsta naujas Marcinkevičiaus dramos perskaitymas. Koršunovas kartu su kūrybine grupe stengiasi ne kaip nors aktualizuoti „Katedrą“, bet atverti pjesės giluminius klodus, jos istorinius šaltinius ir pačiam Marcinkevičiui rūpėjusius klausimus, prieštaravimus susieti su nūdiena. Tokia „Katedros“ interpretacija turėtų būti įdomi įvairaus amžiaus žiūrovui“, - teigė A. Liuga.

Repeticijas spektaklio kūrybinė grupė noriai papildė edukaciniais užsiėmimais: pjesės skaitymų metu klausė istorikės dr. Rasos Butvilaitės paskaitų apie Marcinkevičiaus pjesėje vaizduojamas istorines asmenybes, dalyvavo Vilniaus bažnytinio paveldo muziejaus direktorės dr. Sigitos Maslauskaitės paskaitose Arkikatedroje ir jos požemiuose, keliavo į ekskursiją po Arkikatedros varpinę.

„Šios ekskursijos, pasivaikščiojimai toli gražu nėra pertraukėlės tarp repeticijų. Aš, asmeniškai, vadinu tokius užsiėmimus geriausia edukacine programa, kokią tik gali patirti aktorius, besiruošiantis vaidmeniui. Klausydamas gyvų pasakojimų gauni kur kas daugiau negu iš enciklopedinės ir vikipedinės medžiagos, kuri prieinama kiekvienam. Tokia repeticijų forma turi labai labai daug privalumų“, - pasakojo pagrindinį Lauryno vaidmenį „Katedroje“ repetuojantis aktorius Marius Repšys.

Spektaklio scenografas Vytautas Narbutas antrino, jog „Katedros“ scenovaizdyje ypač svarbus istoriškumas, istorinė atmintis. „Lankantis Arkikatedros varpinėje mane užbūrė laikrodžio mechanizmas. Įsivaizduokite – 350 metų amžiaus įrenginys idealiai veikiantis iki šiol. Toks meistrystės, kuri šiandien yra negrįžtamai prarasta, pavyzdys įkvepia. Prisipažinsiu, visų tų ekskursijų metu man kilo ne viena idėja, kuri bus pritaikyta spektaklio scenografijoje“, - pasakojo dailininkas.

O. Koršunovo režisuojamą „Katedrą“ kuria spalvinga aktorių grupė – pripažinti scenos meistrai dirba kartu su ambicingais jaunaisiais aktoriais, sukūrusiais pagrindinius vaidmenis spektaklyje „Išvarymas“. Pagrindinius vaidmenis O.Koršunovo „Katedroje“ kuria aktoriai Marius Repšys, Vytautas Anužis, Dainius Gavenonis, Monika Vaičiulytė, Toma Vaškevičiūtė, Vytautas Rumšas, Saulius Bareikis, Arūnas Sakalauskas, Vitalija Mockevičiūtė. Spektaklio premjera LNDT įvyks lapkričio 29 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją